Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutočný príbeh detektíva Davida Reicherta zo Seattlu, ktorý dvadsať rokov pátral po sériovom vrahovi prostitútok v oblasti Green River. Dvojica dievčat, ktorá hľadá dobrodružstvo za hranicami svojho domova na parkovisku prívesov v západnej časti štátu Washington, narazí na najkrutejšieho sériového vraha. Mŕtvych prostitútok v Seattli pribúda desivým tempom. Detektív Dave Reichert má dvoch podozrivých, ale chýbajú mu dôkazy. Forenzná veda v osemdesiatych rokoch minulého storočia ešte nebola na vysokej úrovni. Tlač a jeho nadriadení vyvíjajú na detektíva obrovský tlak, ale zvrátený sériový vrah je stále na úteku. Reichert sa však nemieni vzdať pre nedostatok stôp a dôkazov, a indície hľadá aj v rozsiahlych rozhovoroch s uväzneným masovým vrahom Tedom Bundym. Helen Hel Remusová, ktorá sa po úteku z domova dala na drobné podvody a prostitúciu, netuší, že sa stane jednou z obetí vraha. Detektív Reichert a jeho kolega sa ocitnú zoči-voči vrahovi po tom, čo vystopujú jeho kamión, do ktorého nastúpila posledná nezvestná žena. Film je založený na skutočnom prípade, ktorého vyšetrovanie trvalo dve desaťročia. Psychopatický vrah od Green River kriminalistom príliš dlho unikal. Od spáchania prvej vraždy v roku 1982 až po poslednú v roku 1998 uplynulo skoro dvadsať rokov a pre nedostatok dôkazov a nedokonalú forenzné techniku hrozilo, že ho nikdy nedopadnú. Predlohou k filmovej sérii bola autobiografická kniha šerifa Davida Reicherta s názvom "Honba na diabla: Moje dvadsaťročné pátranie po vrahovi od Green River" (My Twenty-Year Quest to Capture the Green River Killer). (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (23)

nash. 

všetky recenzie používateľa

Druhý pokus zpracovat případ vraha od Green River. Tentokrát to sice nedopadlo tak katastrofálně jako pokus z roku 2004, stále to však vypadá, že přetavit dvacet let trvající štvanici ve strhující filmový příběh je nemožné. A to přesto, že k tomu má všechny předpoklady. Je sice fajn, že se podařilo zachytit vyšetřování realisticky, se všemi výslechy, listováním v píprech a chybami a slepými uličkami, ale je škoda, že nejsilnější příběh, osud detektiva Davea Reicherta, je znovu opomíjen a odehrává se jakoby v pozadí rekonstrukce případu. Ta je navíc zpracována bez potřebného napětí a gradace takže působí zdlouhavě a i proto je nakonec nejzajímavější rovinou filmu příběh jedné z obětí, který se odehrává paralelně s vyšetřováním. Je také bohužel jediným, kde zajiskří nějaké emoce. Ve výsledku je tak dvoudílný film jen další průměrnou televizní krimi, která nemá, čím by se do paměti zaryla natrvalo. ()

Luqi 

všetky recenzie používateľa

48 vrážd a viac ako 20 rokov vyšetrovania je viac než dosť, to ale neznamená, že to musí trvať 172 minút. Vôbec, nerozumiem týmto trojhodinovým televíznym filmom. Kľudne by sa to dalo zostrihať na dve hodiny a divák by o nič neprišiel................. Čo sa týka samotného filmu, je tu síce pár zaujímavých momentov ale aj tak to pôsobí podpriemerne. Hlavne tie herecké výkony na čele s vrahom. ()

Reklama

Campbell 

všetky recenzie používateľa

Taková spíše děsně zdlouhavá nuda. Vím že tvůrci chtěly udělat co nejvěrnější rekonstrukci ale prostě to na tak dlouhej film nefunguje a tak buďto koukáme na vrahovo dětství nebo na nudné vyšetřování. Film sice má slušnou atmosféru ale to nezachrání kostrbatý scénář který jedině co udělá je to že člověk má plno otázek. Ale i tak se jedné o hodně lepší film než Green River Killer. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Kebyže máme stupnicu, kde päťka je Absolútne Zlo a jednotka najmenšie... kde by ste boli?“ – „Trojka.“ K PSYCHOPATOVI Z GREEN RIVER som si sadal otrávene, omylom čakajúc ospalý 90-minútový televízny akožetriler, vykrádajúci MLČANIE JAHNIAT a SEDEM. Zaskočilo ma, keď som dostal detailnú a historicky presnú 172-minútovú rekonštrukciu skutočných udalostí. „Psychopat z Green River“ v rokoch 1982 – 1998 zabil 48 mladistvých prostitútok (nezastavil sa ani pred tehotnými a to sa bavíme len o „oficiálnom“ čísle, on sám sa vyjadril, že „ich bolo asi skôr tak 71, neviem presne“). Pravdaže, nie je to dokonalý film. Vidieť, že tvorcovia sa inšpirovali Fincherovým ZODIACOM, ktorý prišiel o rok skôr (množstvo minút, postáv, obetí, zvratov, podozrivých) a vlastne ma prekvapilo, ako dobre. Samozrejme, je to celé nevýrazné a „nehviezdnosť“ hercov je paradoxne až rušivá (na nesympatického Reicherta som si zvykal celú prvú hodinu). Ale tvorcovia okolo nás pomaly a zlovestne obtáčajú smrtiacu slučku a hoci len málokedy vyložene strhnú našu pozornosť (lebka nenarodeného dieťaťa, záverečný rozhovor), možno vás nakoniec prekvapí, akú dobrú atmosféru to celé malo. Vďakabohu sa tvorcovia nebáli štipku poexperimentovať a drzo (v dobrom) do „realistického“ príbehu (mimochodom, policajti prípad SKUTOČNE konzultovali s Tedom Bundym) zakomponovali „duchov“, takže v posledných minútach citlivejšie povahy z vás možno budú poťahovať, čo je na film o sériovom vrahovi neuveriteľné. V rámci možností palec hore. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Filmovo je to taká TV verzia, žiadne hollywoodsky trhák sa tu nekoná. Ale ani film o Čikatilovi nemal nákladnejšie spracovanie a predsa bol výborny (Občan X). Tento túto úroveň nedosahuje ani zďaleka. Z troch hodín je film tak na dve hodiny dialógom medzi kurvami, skôr či neskôr zavraždenými. Debilný komentár jednej z nich, ktorý sa tiahol celým filmom, bol otravný. No a že tam dali aj duchov, no mňa drbne, to je fakt faktografická verzia jak sviňa. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (4)

  • Americký sériový vrah Ted Bundy v roce 1984 skutečně pomáhal při případu Green River. (Mimesis)
  • Tento film je venovaný obetiam vraha z Green River a ich rodinám. (ludovit14)
  • Seriál byl natočen na motivy knihy Stíhání ďábla. (hippyman)

Reklama

Reklama