Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragický príbeh o osudoch mladých priateľov, Slováka Viktora Lesu (Roman Luknár) a českého žida Ticháčka (Vladimír Hajdu), po vzniku vojnovej Slovenskej republiky a Protektorátu Čechy a Morava. Najprv utekajú pred gestapom preto, lebo zdržali nemeckú vojenskú poštovú zásielku, za čo ich obvinili zo sabotáže. Napokon ich k úteku cez hranice donúti aj to, že v sebaobrane zabili tajného policajta. Počas svojej cesty sa stretávajú s ľuďmi rôznych charakterov, od ktorých závisí ich ďalší život... Snímka získala na 30. Medzinárodnom festivale televíznych filmov v Monte Carle (1990) Cenu Červeného kríža Monegasque osobitnú cenu monackého princa (Prix de la Croix Rouge Monegasque) za film bojujúci za mier, myšlienky humanizmu, tolerancie a znášanlivosti... Film vznikol podľa námetu Vladimíra Körnera, na scenári okrem režiséra a spisovateľa spolupracoval aj Marián Puobiš. Pre kvalitu filmu je rozhodujúce, že tvorcovia využili emocionálnu silu a napätie dramatickej záchrany vlastného života bez toho, aby sa vzdali ucelenej filozofie ľudskej existencie. Hoci je v snímke veľa akcie a napínavých situácií, kde ide obom postavám o život, najpodstatnejším je shakespearovsky tragický, baladický obraz šialenej doby. Mimoriadne vydarený film vďačí za mnohé aj obom ústredným hrdinom. U Viktora dominuje bezstarostnosť a ľahkomyseľnosť, ktoré so sebou takmer automaticky prinášajú utrpenie a bolesť pre iných. Ticháček sa zase vyznačuje úzkostlivou opatrnosťou, takmer úplná strata vlastnej hrdosti a ceny. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (44)

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Já tu asi budu hodnotit dosti zaujatě, ale přesně tento přístup k látce jsem na Slovácích vždy obdivoval, a tento film mi doposud unikal. Zase tu vítězí podivnost zápletky nad její uvěřitelností, ale v tom je ten kumšt, aby to nevyznělo úplně blbě. Dva chlapíci utíkají ze Slovenska do Maďarska za Protektorátu a na své cestě potkávají spoustu figurek, dobrých i zlých. Skvěle zvládnutá režie a výborné herecké výkony dnešních seriálových(!!) herců. Velmi příjemné překvapení a zase jeden film do archivu. 85% ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Jeden malý poštový žartík a veľké následky. Príbeh nie je o nejakej veľkej skupine ľudí, ale o dopade vojny na pár ľudí a tých, čo sa im priplietli do cesty. Zaujímavý pohodový začiatok, pri ktorom sa dá ľahko tušiť, kedy sa to celé zvrtne. A zvrtne sa to ešte viackrát, najväčší slovenský zvodca Luknár sa nezaprie už v začiatkoch kariéry. Film je trochu aj prehľadom historických vlakov, autobusov, a dokonca aj stará slovenská trauma z Uhorska a Maďarov sa objaví, bič nezostane za pásom maďarských drábov. Film nie je Schindlerov zoznam ani Pianista, ale som rád, že je v červenej farbe a preto rád zaokrúhlim lepšie tri hviezdy nahor. –––– Hitlerovi dáme po tlamě a vrátíme se domů. Holky, chlast, pijatika. K Jarunce, tá se ti přeci líbila. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Chodník cez Dunaj by bol kvalitným filmom aj keby bol určený do kín, ako televízny film je to pomaly zázrak. Pre lepšie pochopenie príbehu mi tu však chýbala snáď asi aj mapka s polopatickým vysvetlením , kde sa postavy pohybujú, nedokázal som sa orientovať v priestore. Akoby po ceste stretávali stále tých istých ľudí, vrátane samých seba. Chodník cez Dunaj je vojnový epizodický road movie s kvalitným scenárom, dobrými hereckými výkonmi a slušnou výpravou, ale ako množstvo slovenských filmov nedokáže strhnúť. Niečo mu v tom bráni, divák si povie, že to bolo dobré, ale iba na rozumovej úrovni, poriadne emócie Luther nevyvolá a je to škoda, tento potenciál príbeh mal. Pokiaľ som to dobre pochopil, pracuje sa tu s motívom tela, ktoré nás zrádza.... ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Tento príbeh som objavila s popisom, že aj v roku 1989 boli u nás natočené kvalitné filmy. Dialóg dvoch hercov v hlavných úlohách - Romana Luknára a Adyho Hajdu odohrávajúci sa vo vojnou rozdelenom Protektoráte a Slovenskej republike. Dvaja takmer nepoznajúci sa mladíci, ktorých osud na úteku aj tak spletie dohromady. Pieseň, čo znie na začiatku a na konci filmu, sa človeku zarezáva hlboko do duše. ()

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Příběh o dvojici mladých pošťáků, kteří prchají před Němci, a poté i před Maďary, aby se dostali na jih Evropy a nechali se najmout do francouzské armády. Posílali říšské zásilky jinam, než byly adresovány a šlo po nich Gestapo. Cestou nedopatřením zastřelí policistu, takže jejich útěk je teď hotovou věcí. Jeden z pošťáků je Slovák, druhý český Žid a čím dál tím víc jim hrozí smrt. Pro Slováka od Maďarů, pro Žida ode všech. Na cestě potkávají různé lidi, někdo jim chce pomoci, někdo je chce okrást nebo udat. Ve filmu je jasně znát, jaké vztahy byly za války Slováků k Čechům, Maďarů ke Slovákům a obou vůči Židům. Přes Dunaj existovala cesta, kterou znali jen místní, a kde se dalo přejít hranice suchou nohou. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (6)

  • Film sa do kín dostal v nešťastnej dobe. Prišla revolúcia, všetci boli na námestí. Roman Luknár hovorí: "To bolo nešťastie, v kinách videlo Chodník len veľmi málo ľudí". (Raccoon.city)
  • Natáčanie snímky prebiehalo v lokalitách Praha, Budyně, Bodíky, Komárno, Stupava, Šamorín. (dyfur)

Reklama

Reklama