Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna inscenácia historicko-konverzačnej komédie z ranného obdobia tvorby Dürrenmatta, zobrazujúca v ironickom obraze posledné chvíle Rímskej ríše, ktorú sa jej cisár Romulus Augustus rozhodne zničiť a položiť k nohám dobyvačných Germánov. (STV)

Recenzie (9)

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Televízna inscenácia výbornej divadelnej hry s výborným hereckým obsadením. Samotné dielo nie je príbehom ako skôr úvahou nad zmyslom života a ľudského bytia premietnutého na Rímske impérium stelesnené cisárom Romulom. Zvolená forma zobrazenia príbehu úpadku Ríma oblieka túto drámu do hávu frašky čo robí z Milana Lasicu ideálneho herca pre hlavnú rolu. Žiaľ brilantnosť nápadu a kvalitu hereckého prevedenia znižuje televízna produkcia. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Predlohu som nepoznal, a kedže to mala byť (mylne) historická dráma, aké bolo moje sklamanie, že z toho vzišla trochu absurdná antická komédia. Na námet som si preto iba ťažko zvykal, i keď musím uznať, že v závere je to už o dosť lepšie a konverzačná komédia so silným filozofickým zámerom zaujme. Tým nechcem znižovať herecké výkony, ktoré boli štandartne kvalitné, hlavne ten Lasicov. Kulisy a hlavne kostýmy boli však bieda nad biedy. ()

Reklama

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"Ja nepochybujem o potrebnosti štátu, ja pochybujem o potrebnosti nášho štátu." Rímska ríša v rozklade, Germáni za bránami, vojaci aj politici burcujú k rozhodným činom a posledný cisár sa zatiaľ venuje rozpredávaniu umeleckých pamiatok, leňošeniu a chovu hydiny. Blízkych a podriadených prestáva baviť počúvať jeho podvratné reči a pozvoľna ho opúšťajú Záverečný rímsko-germánsky stret je nečakaný a nehrdinský. Dejovo to kmitá medzi historickou drámou a konverzačnou komédiou a dokonca aj nejaká tá filozofia sa nájde. Plno skvelých hercov na čele s Lasicom robia s tejto inscenácie zážitok. "Kde sa začínajú nohavice tam končí kultúra?" ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Slovenský skvost podle Dürrenmatta. Myšlenkově bohatý příběh, dokonale nadčasový (pusťte si jej v jakékoliv době a vždycky ji v něm najdete), který stále znovu a znovu překvapuje nečekanými zvraty, které zpočátku působí naprosto nesmyslně, ale vzápětí se naplňují logikou. Navíc koncert dokonalého Milana Lasici a všech, kdo mu sekundují. ()

Galéria (1)

Reklama

Reklama