Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna inscenácia hry zo súčasnosti. Príbeh staršieho statočného železničiara Bieňa, ktorý je obvinený, že zavinil železničné nešťastie. V priebehu vyšetrovania sa ukáže, že príčin, ktoré nešťastie spôsobili, bolo viac, ale najmä ľudská ľahostajnosť voči samotnému Bieňovi. (RTVS)

Recenzie (5)

baclajean 

všetky recenzie používateľa

Nadčasový film - dnes to v čakárňach a objednávaniach k lekárom funguje veľmi podobne. Stať sa mi to, čo Jožkovi v tomto filme, rovno mi môžu poslať taxík na psychiatriu. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Kvalita obrazu ako od bratov Lumierovcov, ale inak slovenský dobový majsterštyk s veľkým a zaujímavým vyšetrovaním. Rozmýšľam, čo sa v organizácii zdravotníctva za 60 rokov vlastne zmenilo. Stále sú to výmenné lístky, plné čakárne, poradové číselká, preháňanie pacientov krížom krážom... –––– S ľuďmi je dnes kríž. Nikomu nie je dosť, že to má všetko zadarmo, ošetrenie, doktora, lieky, ale ešte aj tú chvíľu čakania musí každý ofrflať. Strašné! –––– ...lebo najhoršie je mlčky zlo obchádzať. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Solovičove hry sa vždy vyznačovali solídnou úrovňou a hlavne dôrazom na medziľudské vzťahy. Tu sa pridal kritický aspekt socialistickej prebujnelej byrokracii a nezáujmu o samotného človeka. Pochopiteľne, v tejto hre vystupuje aj ten "uvedomelý" (v tomto prípade stranícky funkcionár ), ktorý uznáva chyby pri budovaní socializmu... Príbeh železničiara, ktorý spôsobí veľké nešťastie je však aj o hereckých výkonoch a tie sú brilantné. Je potešujúce, že aj navzdory slabšej kvalite obrazu sa zabudnutý film dostal na televízne obrazovky. ()

PatoP 

všetky recenzie používateľa

Inscenácia sa nachádza v archíve RTVS, no je nevysielateľná pre nevyhovujúcu technickú kvalitu. Napriek tomu som mal tú možnosť inscenáciu vidieť a ide vskutku o nadčasové dielo, ktoré hneď po prvom odvysielaní vyvolalo v národe veľký rozruch. Skvelý herecký výkon Jozefa Krónera v postave železničiara Bieňa mal nesporný podiel na úspechu inscenácie. Podľa slov autora inscenácie Jána Soloviča, si tento príbeh vypočul od železničiarov v rannom rýchliku zo Zvolena do Bratislavy. Tak ho to zaujalo, že napísal túto autentickú hru. ()

klúčik 

všetky recenzie používateľa

Som ročník 1962 , tento film som nevidel , preto ďakujem za vloženie.  Výborný príbeh, výborné herecké výkony.  Hodnotím  80%. ()

Zaujímavosti (1)

  • Vo filme Jozef Kroner vo veku 38 rokov hrá postavu tesne pred dôchodkom. Postava má rok narodenia 1902 a keďže ide o film „zo súčasnosti“, pridali mu 22 rokov. (Autogram)

Reklama

Reklama