Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lenivý krajčírsky tovariš Labakan (Svetislav Gončič) oklamal sultána a prezlečený za princa neprávom vystupoval ako kráľovský syn. Keď však do paláca príde skutočný princ Omar (Dušan Vojnovič) a tvrdí, že on je skutočný kráľovský syn, situácia sa začne pre Labakana komplikovať. Sultánka (Kamila Magálová) je totiž už od začiatku presvedčená, že Labakan je podvodník a neverí mu. Na rad preto prichádza tvrdá skúška... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (34)

cure 

všetky recenzie používateľa

Moja obľúbená rozprávka, ktorú môžem každý rok. Spojenie nemeckých peňazí a slovenského filmárstva bola dobrou voľbou. Pekná výpravná rozprávka so zaujmavým príbehom a veľmi sympatickým hlavným hrdinom. K tomu ako bonus pekný hudobný motív. Jediným mínusom je výkon pravého princa. No a zariadenie na rušenie odpočúvania je tu efektné.... rovnako ako aj pán Effa. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

V roku 1984 natočil slovenský režisér Dušan Rapoš rozprávku "Falošný princ". Labakan je krajčírsky učeň, ktorý by chcel byť bohatý a žiť v blahobyte. Je to však leňoch, podvodník a klamár. Keď sa mu naskytne príležitosť, tak sa začne vydávať za vznešeného sultánovho syna Omara. Nakonec však sultánova manželka odhalí jeho lož. Nikdy som nemal rád takéto variácie na arabské, orientálne príbehy. Takže ani Rapošov "Falošný princ" na mňa nijak zvlášť nezapôsobil. ** ()

Reklama

akni76 

všetky recenzie používateľa

Okrem toho, že je to fakt skvelá klasika, milujem humor tohto príbehu... Čiary namaľované pri odsekávaní rúk a ich "presun na druhú stranu želiez", okrídlená veta pri "sprisahaní"... že to neprezradia "...ani koňovi, ba ani žene!", tituly sultána ako "pán vtákopyskov" (medzi inými), názvy piesní spievanými zborom eunuchov: "óda na pána vôd"... atď atď atď... Je ľahko možné, že mnohé tieto frky by už dnes boli akože nepolitkorektné a "urážajúce náboženské cítenie"... Ako dobre, že sa tá rozprávka točila vtedy: v roku 1984. Za mňa plných 5!) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

To si tu robíte s tými dvojhviezdičkovými hodnoteniami srandu? Čo mám ešte pre boha od československej rozprávky čakať viac? Falošný princ vyzerá výpravne, má super kostýmy a masky, ponúka klasickú rozprávkovú myšlienku, ktorá osloví ako deti, tak dospelých. Peknú princeznú, šarmantného princa a hlavného hrdinu, ktorý musí dostať poriadnu lekciu od a do života. Určite najlepší Rapošov film a vianočná klasika. ()

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

Pár filmů jsem od Dušana Rapoše už viděl a nutno podotknout, že Falešný princ patří k těm nejlepším. Pohádky koprodukované zahraničím se mi většinou moc nepozdávají, ale tady si to sedlo. Vcelku kvalitní jsou herecké výkony a scénář je taky kvalitně napsán. Totiž Československé pohádky s nádechem exotiky jsou většinou nudné a nezáživné, ovšem v tomto případě jsem se nenudil ani minutu. Pohádka disponuje pěknými kostýmy, záživnými dialogy, ale co je hlavní pěknou hudbou a dobře otextovanými písněmi. Takže přestože není bůhvíjak vtipná, je to povedená pohádková záležitost. Jde sice o remake z roku 1956, ale ten jsem neviděl, tudíž mi chybí srovnání. Ovšem pohádky od Wilhelma Hauffa se mi zatím povětšinou líbí. Jen mě překvapilo, že se na scénáři podílel Jaroslav Dietl a jak jsem se díval, tak to vypadá, že je to jeden z mála pohádkových příběhů, kterou napsal, možná jediný. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (5)

  • Po rozprávkach Soľ nad zlato (1982) a Perinbaba (1985) bol film treťou spoluprácou nemeckej produkčnej spoločnosti Omnia Film München so slovenským štúdiom Koliba. (Raccoon.city)
  • Film získal nasledujúce ocenenia:
    Čestné uznanie udelené odbornou porotou (Dušan Rapoš, 25. Filmový festival pre deti Gottwaldov - dnes Zlín, 1985)
    Osobitná cena e.a. (23. Festival československého filmu - FČSF Praha, 1985)
    Cena časopisu Kinomechanik (14. MFF Moskva, 1985). (Piri)
  • Rozprávka sa natáčala v okolí Dubrovníka a v Lakšárskej Novej Vsi. (corona)

Reklama

Reklama