Reklama

Reklama

Akú veľkú musí mať guráž 14-ročná Mattie. aby pomstila smrť otca, ktorého zabil zločinec Tom Chaney? Odpoveď ponúka temný western Skutočná guráž. Mattie, na svoj vek neobyčajne vyspelá, si najme jednookého pištoľníka Roostera Cogburna a spolu sa vydávajú po Chaneyho stopách. Sprevádza ich texaský ranger LaBoeuf, ktorý chce Chaneyho chytiť kvôli inému zločinu. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (105)

  • Otváracia pieseň, "Leaning on the Everlasting Arms", opakovane spieval alebo pískal kazateľ, ktorého stvárnil Robert Mitchum, vrátane scény, kde sa postava Lilian Gish pripojí. Taktiež jedna z posledných scén, v ktorej je Mattie Ross (Hailee Steinfeld) odnesená do mesta na koni Roostera Cogburna (Jeff Bridges), silne pripomína sekvenciu z filmu Lovcova noc (1955), kde deti utekajú od domu, aby sa vyhli kazateľovi. (Pat.Ko)
  • Buster Coen, syn Ethana Coena, je v záverečných titulkoch uvedený ako "absolútny dvojník pána Damona". V skutočnosti bol asistentom na filme, zodpovedným za sledovanie scenára. (Pat.Ko)
  • Drew Houpt sa uvádza ako "The New Duke", čo je zjavný odkaz na Johna Wayna ("The Duke"), ktorý hral v pôvodnom filme. (Pat.Ko)
  • Film je predstavený citátom z Biblie, konkrétne Príslovia 28:1 - "Bezbožník uteká, hoci ho nik neprenasleduje." (Pat.Ko)
  • LeBoeuf (Matt Damon) kritizuje Cogburna (Jeff Bridges) za to, že bojoval s Quantrillom počas občianskej vojny. William Quantrill bol južanský partizán, ktorý sa pripojil k Konfederácii a bojoval v bitkách pri Lexington a Wilson's Creek. Založil partizánsku jednotku s názvom Quantrill's Raiders. Boli známi tým, že používali taktiky domorodcov na vydrancovanie jednotiek Zväzu a medzi ich členmi boli aj mladí Frank a Jesse Jamesovci. Frank James sa na konci filmu objavuje po tom, čo vystupoval s Roosterom v divokom západnom predstavení. Quantrillovi bol udelený komisár v Konfederačnej armáde v hodnosti kapitána. Niekoľko Quantrillových mužov malo ženské rodinné príslušníčky väznené v improvizovanej väznici v Lawrence, Kansas, ktorá neskôr zhorela, pričom štyri z nich zahynuli a niekoľko ďalších bolo zranených. Skupina Quantrilla sa pokrstila útokom, pri ktorom zahynulo približne 150 mužov a chlapcov a väčšina mesta bolo podpálená. Preto je Cogburnov opis Quantrilla v značnej miere správne. (Pat.Ko)
  • Kvôli právnym predpisom o práci detí nemohli Joel Coen a Ethan Coen natáčať žiadne scény s Hailee Steinfeld po polnoci (čo bolo obzvlášť náročné, pretože film obsahuje veľa nočných scén). Z dôvodu problémov s plánovaním, keď je zobrazený iný herec nad plecami alebo chrbtom Mattie, hrá ju dospelá dvojníčka, nie Steinfeld. (Pat.Ko)
  • Napriek tomu, že Mattie Ross (Hailee Steinfeld) má najviac času na obrazovke a je považovaná za hlavnú hrdinku, Hailee Steinfeld bola nominovaná na najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe v mnohých odovzdávaní cien, vrátane cien Akadémie. (Pat.Ko)
  • O rolu mladej Mattie Rossovej sa prihlásilo 15 000 dievčat, pričom rolu dostala Hailee Steinfeld. Pri obsadení mala 13 rokov. (Pat.Ko)
  • Ako sa uvádza v zaujímavostiach z pôvodného filmu Maršal (1969), postava kohúta Cogburna má mať okolo 40 rokov, John Wayne aj Jeff Bridges mali okolo 60 rokov, keď stvárnili svoje úlohy. John Wayne mal 62, Jeff Bridges 60. (Pat.Ko)
  • Sudca Parker (viackrát spomínaný počas filmu) bol skutočným sudcom v meste Fort Smith v Arkansas. Bol známy ako "Hanging Judge" Parker, čo znamená "Sudca, ktorý popravuje". (Pat.Ko)
  • Tento film je od roku 2019 najziskovejší v pokladniach spomedzi filmov, ktoré režírovali bratia Coenovci, s veľkým náskokom. (Pat.Ko)
  • Prvý film od bratov Coenovcov, ktorý zarobil v Spojených štátoch viac ako 100 miliónov dolárov. (Pat.Ko)
  • Rooster (Jeff Bridges) označuje LaBoeufa (Matt Damon) ako "brush popper" a neskôr ako "waddie". Tieto termíny sú v americkej histórii Západu používané na označenie kovbojov. (Pat.Ko)
  • Cole Younger a Frank James Wild West Company sa v roku 1903 túlali južnými štátmi. Younger a James vytvorili predstavenie roky po skončení ich kariéry zločincov v známom gangu James-Younger. (Pat.Ko)
  • Pri vytváraní mesta Fort Smith sa nepoužili žiadne počítačom generované špeciálne efekty. Mesto Granger v Texase bolo použité ako náhrada vo filme, pretože niektoré časti mesta stále zachovávajú mestské plánovanie obdobia so širokými ulicami. Výtvarný tím venoval veľkú starostlivosť detailom: falošné budovy boli postavené medzi existujúcimi budovami a existujúce budovy boli natreté alebo prestrojené s fasádami, aby získali správny vzhľad obdobia; na uliciach sa rozsypal piesok, aby sa dosiahol vzhľad blátivých ciest; telefónne stĺpy z 20. storočia boli buď odstránené alebo prestrojené na stromy. Keďže sa film odohráva v zime, lístie jedného stromu, ktoré sa objavilo v záberoch počas scény obesenia, muselo byť odstránené ručne. Nakoniec bol postavený malý úsek železnice pre vlak, ktorý bol dovezený z múzea. (Pat.Ko)
  • Všetky scény, v ktorých sa zdalo, že kone padajú alebo sú v bolestiach alebo v núdzi, boli sfalšované pomocou kombinácie špecifického výcviku koní a šikovnej úpravy. (Pat.Ko)
  • Toto bol posledný film, ktorý známy kameraman Roger Deakins nakrútil na film pred prechodom na digitálnu technológiu. (Pat.Ko)
  • Hailee Steinfeld bola obsadená do role Mattie Ross preto, že zo všetkých detí, ktoré sa uchádzali o túto rolu, bola jediná, ktorá zvládla sofistikovaný scenár, povedal producent Scott Rudin. Napriek svojmu multirasovému pôvodu (vrátane askezských Židov, Filipínčanov a Afroameričanov) musela zahrať postavu bielej osoby. (Pat.Ko)
  • Stereotypné kovbojské klobúky sa vo filme zámerne nepoužívali, pretože by sa v prostredí filmu považovali za nemiestne. (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (viac)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (viac)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (viac)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (viac)

Reklama

Reklama