Reklama

Reklama

Píseň o Bernadettě

  • USA The Song of Bernadette (viac)
Trailer

Příběh prostinké venkovanky Bernadetty Soubirousové, pocházející z jihofrancouzských Lourdes, jež zažila v době svého dospívání zjevení Panny neposkvrněného početí spojené s vytrysknutím léčivého pramene, a nakonec završený jejím svatořečením, zpracoval do románové podoby spisovatel židovského původu Franz Werfel poté, co se na útěku před německým fašismem se svou ženou v roce 1940 v Lourdech několik týdnů skrýval a učinil místní světici slib, že, podaří-li se mu šťastně dostat se do bezpečí Ameriky, „literárně vyzpívá píseň o Bernadettě, jak nejlépe bude umět". (NFA)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (17)

Mlle 

všetky recenzie používateľa

Vzpomínka na svět, ve kterém bylo aspirativní být schopen přinést oběť, pracovat, nestěžovat si, dělit se a milovat s pokorou, tak jak je vetknuto i do Bernadettiny postavy… Film mě velice překvapil svou vrcholnou kvalitou, čekala jsem spíš melodramatickou selanku, ale Píseň o Bernadettě nakonec asi ani nejde vyprostit ze své hloubky a opravdovosti… Krásný zážitek! Odpouštím i filmové převyprávění vstupu do kláštera a vztahu mezi sestrami a Bernadettou v Nevers, které se vymyká předloze i skutečnosti, ale co už, malá skvrnka na potěše ducha :) ()

CSSML 

všetky recenzie používateľa

Milý a překvapivě historicky věrný film. Jeho první polovina byla více naivistická, druhá zase emotivnější a duchovnější. Několika zjednodušením se sice nevyhnul, například v případě uvěření děkana nebo rozhodnutí Bernadetty pro vstup do kláštera, ale vše se do rozumně dlouhé stopáže zkrátka nevejde. Za nejjímavější scénu považuji rozhovor o utrpení. Je paradoxem Boží prozřetelnosti, že zřejmě nelepší knihu o zjevení Panny Marie v Lurdech napsal žid Franz Werfel. ()

Reklama

Exkvizitor 

všetky recenzie používateľa

Jo, asi by se to dalo označit jako náboženská propaganda - ovšem prakticky pouze v tom smyslu, že jde o příběh o ženě, která uviděla v Lurdech pannu Marii a byla prohlášena za svatou. Scénář (předpokládám, že přímo pod vlivem románu Franze Werfela, který sloužil jako literární předloha) se jinak téměř důsledně snaží zůstat do poslední chvíle "neutrální" a poskytnout argumenty pro obě strany barikády. A je to pravda velmi chytrý scénář, zejména co se dialogů týče. Nejvíce mě zaujaly jeho satirické části, které zesměšňují nerozhodnost oficiálních státních i církevních míst, pokud jde o to, jak naložit s náhle se objevivším zázrakem (popř. "zázrakem"). Herecké výkony jsou sympatické, nejvíce asi zaujme (i díky tomu, jak je napsaná jeho postava) charismatický Vincent Price v roli císařského prokurátora. Hudba je silně sentimentální, střih a kamera nevybočují z dobových hollywoodských standardů "klasického stylu". (Což je tak báječně nicneříkající věta, že si jí budu muset zapamatovat.) ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Je pochopitelné, že ide o náboženský príbeh a takto ho treba aj brať, veď rozpráva o zjaveniach dospievajúcej Bernadette. Nemyslím si však, že ide o propagandistické kresťanské dielo. Rozpráva o neuveriteľnej chudobe dedinčanov, ktorých rozrušila správa o zjaveniach a snažia sa vysporiadať s danou situáciou. Z tohto pohľadu je zábavné sledovať hlavne miestnych úradníkov, ktorí sa pribúdajúcimi udalosťami menia a v mnohom posobia komicky, nevynímajúc ani cisárskeho prokurátora ( Vincent Price ), ktorému scenár prisúdil nehodnovernú záverečnú scénu, na škodu veci. Hlavná predstaviteľka stvárnená Jennifer Jonesovou je uveriteľná a dokázala presne vykresliť na prvý pohľad nevzdelané a naivné dievča. Film ako celok posobí veľmi kompaktne, je vedený presnou réžiou, výprava je na veľmi dobrej úrovni a hudba v duchu starých majstrov dokonale vystihuje atmosféru. Nie som veriaci, ale snímok ma dokázal aj tak pritiahnúť. Pred pár dňami som zhliadol najnovšiu sériu Biblie, ale musím priznať, že vystihnúť myšlienku sa darilo tvorcom lepšie pred desiatkami rokov... ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Napriek tomu, že ide o typického zástupcu patetických filmov a naviac s náboženským dogmatizmom, ide aj o zaujímavý film s pre mňa neznámou historickou osobou. Čo pre danú filmovú látku vôvec nie je na škodu. Napriek obrej stopáži a klasickým zjednodušeniam sledujeme zaujímavý príbeh zrodenia náboženského kultu - zjavenia, a chovania obyvateľstva z rôznych spoločenských pomerov na toto zjavenie. Viac ako herecké výkony, z ktorých môžem vypichnúť najmä Vincenta Prica a vo vedľajšej roli miestneho doktora takmer nepoznaného L.J. Cobba, zaujmú osudy ľudí. Príbeh napriek látke nešetrí ani na humore, čo dobre vyvažuje pohnutý osud hlavnej hrdinky. Bez ohľadu na film si ale myslím, že ak by sa božia matka naozaj objavila (ide vraj o životopisný film), konala by omnoho väčšie zázraky, aby primela ľudí na kresťanskú vieru, než len zjavenie jedinej osobe a podarúnok v podobe prameňa vody. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (6)

  • Roku 1944 se u neformálního oběda konal první ročník udílení cen Zlatý globus. Prvním oceněným snímkem byl právě tento. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Film se v jeden čas nepřetržitě promítal v Lourdes. (HellFire)
  • Pro Jennifer Jones byl film návratem na stříbrné plátno. Předtím se na několik let odmlčela, vdala se a pořídila si děti. (HellFire)

Reklama

Reklama