Reklama

Reklama

Slovenské národné povstanie 1944

(TV film)
všetky plagáty
Slovensko, 2009, 90 min

Réžia:

Dušan Hudec

Hrajú:

Dušan Jamrich

Obsahy(1)

Dokumentárny film stvárňuje tŕnistú cestu k slobode a demokracii a jej vyvrcholenie v SNP. Povstanie v auguste 1944 rozdelilo Slovákov - a rozdeľuje ich dodnes! Podľa niektorých išlo o jednu z mála historických udalostí, na ktorú môžeme byť hrdí, keď Slováci a mnohí zahraniční anfifašisti vystúpili so zbraňou v ruke na obranu slobody a demokracie. Tento postoj je v protiklade s pasivitou a ľahostajným postojom väčšiny národa v rozhodujúcich okamihoch našich dejín. Iní považujú SNP za "slovenskú národnú pohromu, zvrátenosť, keď národ berie do rúk zbrane, aby zlikvidoval vlastný štát. Povstanie podľa nich nebolo záležitosťou celého národa. Slovenský národ bol iba pasívnou obeťou v konflikte dvoch cudzích totalitných ideológií. Podľa nich bolo rozumnejšie vyčkať blížiacemu sa frontu a potom bez bojov nechať Červenú armádu prejsť na západ. Slovensko by síce patrilo medzi porazených - ale bez strát.. Ľudí vraj nemohli nadchnúť výzvy bojovať za slobodné, predvojnové Československo, pretože ČSR nemôže nahradiť samostatnú slovenskú republiku. Údajne bolo a je zbytočné rečniť ľuďom o boji proti fašizmu, keď na Slovensku málokto o fašizme vedel a nik sa oň nestaral. Otázky aj týchto dní: Sme naozaj neschopní rozoznať, aká dôležitá bola a je pre náš život sloboda? Niekedy sa zdá, že sme národom, ktorý sa naučil servilnej poslušnosti, zvykol si sedieť na "dvoch stoličkách" a ťažiť z toho, čo je pre mňa v danom okamihu výhodnejšie. Sme národ, ktorý sa stratil vo svojej minulosti, ktorý má problém v nej sa orientovať? A aké dôsledky to má na náš charakter? Historický fakt je, že povstalecká armáda bola porazená, ale bola to porážka v boji - NIE KAPITULÁCIA. SNP bolo skúškou, previerkou duchovnej a morálnej zrelosti národa, jeho túžby bojovať za slobodu a obetovať jej to najcennejšie. A to bolo nesmierne dôležité pre kryštalizáciu etosu národa, pretože Slováci, ako ukázal tok času, ním získali určitú potrebnú hrdosť, hrdosť postaviť sa proti násilie aj za cenu straty tisícov životov. Len tak si môžeme vážiť svoju minulosť, obete, ale zároveň si klásť more otázok. A preto zámerom dokumentu nie je podávať jednostranné hodnotenia, ale neustále sa pýtať a hľadať pravdu. Vo filme účinkujú mnohí, ešte žijúci slovenskí povstaleckí vojaci, partizáni, vrátane francúzskych. Zároveň budeme sledovať osudové príbehy hlavných aktérov Povstania - generálov Goliána a Viesta, Čatloša a Malára.... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (18)

Marina111 

všetky recenzie používateľa

Dokument, ktorý neidealizuje, nezahmlieva, neprikrášľuje, ale veľmi jasne, zrozumiteľne a ľudsky približuje udalosti, o ktorých síce poznáme veľa fám a príbehov, no len málokedy sa nám dostane objektívneho pohľadu na ne. Naozaj potlesk za to, ako autori zhromaždili a podali informácie. Jedinú malinkú výhradu by som mala k pomerne veľkému priestoru pre výpovede francúzskych partizánov, ale to je nazoaj len detail. Byť učiteľkou dejepisu, použijem tento dokument ako ilustráciu k učivu. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

SNP v stráviteľnej forme so sprievodným slovom herca Dušana Jamricha. Informácie o vzniku a priebehu celonárodnej rebélie proti moci dopĺňa i pár správ pamätníkov o vojensko-strategickej neschopnosti niektorých vodcov spojenej často s alkoholickou lenivosťou. Negatívne správanie niektorých partizánov netreba zastierať ani preceňovať - rebeli sú už raz takí. Cenné je, že poukázaním na kiksy sa sňala gloriola nedotknuteľnosti bojovníkov za mier a šťastnú budúcnosť a SNP sa postupne, po dlhom čase, možno bude vnímať ako často humpolácke, možno zvonka zákulisne riadené, ale z vnútra jednoduchých ľudí úprimne nasrané vzopätie sa väčšiny národa proti nacistom. Cenné archívne zábery a fotografie strieda klasický neduh novodobých dokumentov - hovoriace hlavy. Forma, na rozdiel od kvalitného scenára teda veľmi nepresvedčila. Obsah v jednej veci tiež trochu sklamal: namiesto ospievania komunistov v povstaní - ako sa to často dialo v dokumentoch o SNP v rokoch 1948-1989 - mi pripadalo, akoby kľúčovými slovenskými povstalcami boli v francúzski partizáni. Tí zohrali v povstaní dôležitú úlohu pri bojoch o Strečno, ale rovnako ako komunisti, len parciálnu. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobrý dokument v ktorom okrem mnohých Slovákov a jedného Čecha dostali veľký priestor niekoľkí Francúzi, ktorí tu pôsobili asi v 150 člennej skupiny. Nerozoberajú sa tu veľmi detaily i keď dojemné minipríbehy a zážitky má každý z nich, no o samotnom SNP sa dozviem prevažne len základné veci. Tento dokument je o ľuďoch. Slzy do očí naháňajú zmienky o vypálených a vyvraždených obciach Ostrý grúň, Kľak a Kalište. Veľmi dobre sa pamätám na pani A. Novákovú, nielen z tohto dokumentu , ale i z Tv novín, kde niekoľkokrát rozprávala svoj drsný príbeh o tom ako sa z hromady mŕtvych vyhrabala s prestrelenou nohou a vlastne ako jediná prežila tento masaker. 100%. ++++++++++++ No a potom sa tu prihlási akýsi užívateľ "paascha" a ten tu bude kecať o nejakých nezmysloch o tom, že SNP je iba fáma a podobné bludy. Husák bol idiot, na tom sa zhodneme, ale čo tisíce mŕtvych , ktorí padli, vypálené a vyvraždené dediny, 20 000 zajatých a odvlečených do rôznych koncentrákov? povstanie vypuklo rok pred koncom vojny a to v období, keď Rusi ešte na našom území neboli! Porovnaj to s povstaním českého ľudu, ktoré vypuklo pár dní pred koncom vojny. O čom ty vlastne rozprávaš? Predpokladám, že si dokument vôbec nevidel, iba si vylievaš zlosť a nenávisť , ale neviem proti komu, pretože v SNP bojovalo i mnoho Čechov, vrátane osobností ako generálmajor F. Fajtl. Tým samozrejme nechcem zmazávať fakt, že Slovensko bolo fašistické, no našťastie nie celé. Neverím, že takýto komentár dokáže napísať niekto kto si vypočuje uplakanú A. Novákovú, prípadne iné osudy. Presne preto si myslím, že si dokument nevidel. ()

paascha odpad!

všetky recenzie používateľa

Slovenské národné povstanie je fáma, kterou kolaboranti a Husák šířili národem, aby překřičeli to, že Slovensko bylo fašistickým štátom, hej? Pár měsíců před tím, než na slovač vtrhli rusáci s tankama si bratia švihli malů drámu na téma nenávidím němce a už chci zase zpátky do Československa, súdružky z dediniek se předháněly,která ojebe víc partyzánů, aby se z nich pak staly zasloužilé odbojářky a celý zbytek života si válely prdele. Fuj ()

sullafelix 

všetky recenzie používateľa

... platí to rovnako pre obe bojujúce strany po celú históriu vojenských konfliktov ,,a to zásada ,kto chce niečo dosiahnuť musí vyrobiť aj obete a to hlavne na strane nepriateľa .História ale nepozerá na význam osobnosti cez množstvo obetí ale cez územné zisky. Čas rany zahojí a zmaže negatívne spomienky . Najväčší masoví vrahovia sú dnes oslavovaní ako národní hrdinovia : Džingischán : /40 miliónov mŕtvych / má dnes postavenú najväčšiu vyhliadkovú sochu zobrazujúcu jazdca na svete , sochy národného hrdinu Temerlána v Uzbekistane pripomínajú rozsiahle územné zisky a ďalších 17 miliónov ľudských obetí a napr. v Rusku v roku 2008 v mediálnom prieskume o najvýznamnejších Rusov dlhodobo viedol Stalin , kde len tvrdou neférovou intervenciou médii ho o toto prvenstvo pripravili, takže si myslím že história za nejakých sto rokov už dávno nebude pamätať na nejaké stalinské obete a zase iba na gigantické územné zisky a sféry pôsobnosti vydupané na troch mierových konferenciách ,na ktorých si Stalin ukrojil z koláča najväčšiu časť a Generalissimus bude mať znova svoje pamätníky a rovnako tak by sa dalo hovoriť aj o územných ziskoch Nemecka v časoch Hitlera atď.. Ak však posudzujeme samotnú otázku cti , tak človek sa buď môže nepriateľskému vpádu zbabelo prizerať alebo mu čeliť s nasadením tej najvyššej ceny : svojho života . Dokument veľmi dobre poukázal na odvekú vlastnosť niektorých slovákov , bojujem lebo musím a keď bude veľmi zle a sa bude dať tak zradím a prebehnem na druhú stranu. Aj samotný Svätopluk takto prišiel k moci. Zmýšľanie, že radšej padnúť do posledného muža ako sa vzdať a žiť v porobe /ako to bolo napr. u Nerviov , v počiatkoch aj Mongolov atď./ je všetkým slovanom už od veky cudzie. Avšak dokument veľmi dobre poukázal na skutočnosť , že SNP malo svoj význam , nakoľko každá vojnová akcia , ktorá pripravila o život nepriateľov , prispela k vytúženej slobode. Ale vždy sa nájdu zbabelci a zaháľači , ktorí sa chcú len prizerať spoza pece , ako za nich slobodu vybojujú iní. Aj bez pričinenia slovákov a SNP by to Rusko určite dokázalo , ale kde by potom ostala česť Slovenského národa ??!!! ()

mchnk 

všetky recenzie používateľa

Velmi detailní, objektivní, plné raritních záběrů i fotek, s odkazem o bezcitnosti člověka, ale i o svědomí slovenského národa. Dokument nezapomíná ani na Husáka a jeho povstání po povstání, ani na Kotlebu a jeho bandu vypatlaných stejnokošiláčů. Pro mě tématicky plně vypovídající dokument. ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Hodnotenie dokumentárnych filmoch by nemalo stáť na zrovnávaní "historickéh názoru" recenzenta a režiséra. Preto napriek tomu, že žasnem nad zorganizovaním SNP, musím povedať, že dokument aj mierne nevyvážený a občas necháva aktérov (filmárov) pridlho rozprávať. Sú tu samozrejme jedinečné zábery a film dobre pracuje s národnou hrdosťou, ale ako celok to mierne kolísalo... ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Komplexný pohľad na udalosti okolo SNP. Pomocou svedectiev slovenských, francúzskych a českých veteránov sme svedkami zrodu vazalského Slovenského štátu, kde sa niektorým zdanlivo žilo dobre v závetrí vojny, ale kde bolo pod pokrievkou znať nespokojnosť s jeho riadením a smerovaním. Dokument odvážne rozpráva o formovaní partizánskych jednotiek, spočiatku bez vedenia a disciplíny, kde sa poukazuje i na tienisté stránky. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Tento dokument by som chcel vidieť viac s vizualizáciami, širšie poňatý, predsa sa jedná o podstatnú udalosť z našej histórie. Hodina a pól je málo, výpovede fajn, len ich je málo, fotky fajn, doprovod tiež, no veľa vecí chýba aj vrátane ekonómov, ktorý to financovali. Bez povstania by sme boli za porazených a za zlých, no bez vyhlásenia samostatného štátu by nás skôr obsadili Nemci a Maďari. Som proti zabíjaniu, no tu je to otázne, čo bolo správne, ale zrejme povstanie aj napriek tomu, že skončilo porážkou, napriek tomu, že ho Nemci vytušili a začali obsadzovať Slovensko, tak zrejme správne bolo. Ja si vážim ľudí, čo padli za našu slobodu a existenciu, však by sme tu možno neboli. Bol to silný dokument. ()

corona 

všetky recenzie používateľa

Dokument založený na čoraz populárnejšej historickej metóde, tzv. "oral history" , kde si každý z veteránov prežil svoj malý historický príbeh na pozadí toho veľkého. Chýbal mi výklad vojenského historika, ktorý mohol vysvetliť, aký dopad mali jednotlivé vojenské operácie. Inak klobúk dole pred tým, koľko aktívnych účastníkov dokázali dostať pred kameru. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Dokument zložený v prevažnej časti z výpovedí veteránov vojny striedajúcich sa s autentickými zábermi a občasnými upresneniami faktov pomocou komentára. Fakty sú spomenuté len tie základné, hlavne v prvej tretine filmu a zaberajú obdobie od začiatku vojny, nielen SNP. Film sa snaží nič neprikrášľovať, ponúka čisté výpovede a názory iba zúčastnených a možno práve tie sú slabinou, keď často pôsobia zdĺhavo a ťažkopádne. Ale je dobré, že takýto dokument vznikol a ponúka čerstvý pohľad na vec nezaťažený komunistickou propagandou. ()

charmin 

všetky recenzie používateľa

Predvcerom pozrety film, a dnes som pocula v radii komenatr nasho politika na temu SNP - zevraj mu chybaju moderne spracovane, no stale pravdu ukazujuce filmy o SNP. Nieco by som mu na to povedala... ()

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Dokument o veľkých hrdinoch, ktorí sa v roku 1944 postavili nemeckým okupantom, aby oslobodili svoju domovskú hrudu, Slovensko. Dobové zábery z bojov na území stredného Slovenska, najmä z okolia Banskej Bystrice, kde bolo povstanie situované, ale takisto Liptova, ukazujú, že hoci sa na prvý pohľad žilo vojnovým Slovákom dobre, v skutočnosti tomu tak vôbec nebolo. Stále dohľad tvrdej ruky diktátu nacistického Nemecka bolo cítiť natoľko, až začala časť slovenskej armády konať a postavila sa im na odpor. Odpor, ktorý so sebou priniesol množstvo obetí, ale nebyť ho, možno by obetí bolo ešte viac. Pri silnejúcom postupe Červenej armády na východnom fronte, bolo SNP významným míľnikom a pomocou pri postupe sovietskych vojsk smerom na Berlín. Zábery sú doplnené aj o rozprávania priamych účastníkov SNP - Slovákov, Čecha a Francúzov a ich mnohokrát drsné spomienky na tieto krušné chvíle. Slovenské národné povstanie 1944 je ďalšou z mnohých spomienok na statočných padlých, ktorí obraňovali vlasť pred nepriateľom snažiacim sa ukoristiť slobodu a demokraciu. A dokument má byť takisto aj pripomienkou toho, že mnohí "obrancovia" vlasti dnes SNP pohŕdajú a stoja na strane barikád, proti ktorej možno bojovali aj ich starí otcovia. Dobrý dokument s autenticitou vďaka výpovediam priamych účastníkov SNP a záberom SFÚ, doplnený o komentár Dušana Jamricha. ()

Huncút 

všetky recenzie používateľa

Prekvapivo netendenčné. Na frak dostali Nemci, Slováci, komunisti, partizáni, generáli, zbabelci a karieristi... aj napriek tomu je z dokumentu cítiť jasné posolstvo, ktoré je v jednej chvíli aj priamo vyslovené: "Vojna je hnus." A obrázky Kotlebu v závere rovnako nepovažujem za sugestívnu manipuláciu, pretože už len neodsudzovanie akejkoľvek totality je hnus. ()

karnifex 

všetky recenzie používateľa

Tento dokument tvoří především autentické vyprávění pamětníků (doplněné archivními záběry a fotografiemi), ve kterém je obrovská síla. Cítil jsem k těm lidem velký obdiv. ()

3logix 

všetky recenzie používateľa

Slovenské národné povstanie malo a stále má obrovský historicko-politický význam... Stalo sa významným medzinárodnopolickým medzníkom našej histórie. Slovami je len veľmi ťažko opísateľná úbohosť niektorých, ktorí dnes spochybňujú jeho význam a pamiatku. Vypovedá to len o ich primitivizme a týchto ľudí je mi úprimne ľúto...Slováci, Česi, Francúzi a aj iné národy sa dokázali vzoprieť fašistickému agresorovi a to ešte pred príchodom sovietskej armády, bez pomoci ktorej by to však samozrejme nedokázali. Každý, komu ostala aspoň štipka zdravého rozumu by mal vzdať hold všetkým zainteresovaným do protifašistického odboja, ktorý sa začal v slovenských horách rok pred koncom druhej svetovej vojny a modliť sa, aby sa naše národy už nikdy neocitli v rovnakej, alebo podobnej situácii... ()

Reklama

Reklama