Reklama

Reklama

Harrison Ford sa vracia do úlohy legendárneho hrdinu Indiana Jonesa – archeológa v tejto očakávanej záverečnej časti kultovej série – veľkolepom a dravom filmovom dobrodružstve. (CinemArt SK)

Zaujímavosti (47)

  • V scéne, kde Voller (Mads Mikkelsen ) lúšti Archimedov odkaz z voskovej tabule, opýta sa ho Indiana Jones (Harrison Ford): “Not familiar with Polybius cipher?” [“Neovládaš Polybyovu šifru?”], čo je referencia na inú filmovú rolu, v ktorej hrá taktiež Mads Mikkelsen záporáka s menom La Chiffres [Šifra] vo filme Casino Royale (2006). (LUIGISde)
  • Antonio Banderas sa vyjadril, že jeho postava Renalda nie je darebák, ale „dobrý chlap“, ktorý by za Indianu aj zomrel. V tomto ohľade Banderas povedal, že ide vlastne o cameo. (Arsenal83)
  • "Nástroj osudu" odkazuje na skutočný artefakt, ktorý údajne vynašiel Archimedes (Nasser Memarzia) a bol nájdený v 2000 rokov starej lodi objavenej v roku 1900. Avšak jeho názov Antikythera neodkazuje na názov zariadenia samotného, ale na ostrov, pri ktorom bolo nájdené. (Arsenal83)
  • Postava Voller, ktorého hrá Mads Mikkelsen, čiastočne vychádza z bývalého nacistického vedca Wernhera Von Brauna, ktorý pre nacistov skonštruoval prvé balistické rakety v dejinách (V2), aby po vojne s celým svojim tímom odišiel do USA a pracoval na kozmickom programe. (Arsenal83)
  • Harrison Ford vysvetlil, ako ho filmári digitálne omladili pre flashbackové sekvencie: "Majú takú umelú inteligenciu, ktorá dokáže prejsť každou piaďou filmu, ktorý Lucasfilm vlastní. A keďže som pre nich robil kopec filmov, dokázali vytiahnuť všetky moje zábery, aj tie, ktoré neboli vydané. No a vydolujú práve také zábery, ktoré potrebujú ohľadom výrazu. Neviem, ako to robia, ale to je moja skutočná tvár. Potom si dám na tvár také malé bodky, poviem pár slov a oni urobia zvyšok. Je to fantastické." (Arsenal83)
  • Harrison Ford sa týmto filmom stal vo veku 80 rokov najstarším hercom, ktorého kedy vo filme omladili. Rekord doteraz držal Al Pacino s filmom Irčan (2019), kde bol omladený ako 79-ročný. (Arsenal83)
  • Miesta natáčania: Anglicko (Londýn, North Yorkshire Moors Railway, hrad Bamburgh), Škótsko (Glasgow, Glencoe, Biggar), Taliansko (Sicília - hlavne Syrakúzy a provincia Trapani), Maroko (Fez a Oujda). Pôvodne sa malo natáčať aj v Indii, avšak kvôli opatreniam v súvislosti s Covidom sa natáčanie presunulo do Maroka. (Arsenal83)
  • Kým predošlá časť bola natočená z veľkej časti v USA, táto bola natočená na rôznych miestach sveta, ktoré sa niekedy prerobili do podoby, aby vyzerali ako Amerika, napríklad New York. Takým spôsobom bolo upravené napríklad centrum škótskeho Glasgowa, alebo časti Londýna, vrátane jeho metra. (Arsenal83)
  • 4. novembra 2021 bol počas natáčania v Maroku kameraman Nic Cupac nájdený mŕtvy vo svojej hotelovej izbe. Disney uviedlo, že jeho smrť nesúvisí s produkciou tohto filmu. (Arsenal83)
  • Harrison Ford kategoricky odmietol, aby jeho postava bola preobsadená niekým mladším. Povedal: "Ja som Indiana Jones. Keď tu nebudem, ani on tu už nebude." (Arsenal83)
  • Scénou, kde je Indiana Jones (Harrison Ford) probuzen skladbou „Magical Mystery Tour“ od skupiny The Beatles, chtěli tvůrci upozornit na děj filmu, na magickou mysteriózní cestu, o níž se v písni zpívá. (jajo161)
  • Dr. Voller (Mads Mikkelsen) říká, že se vrátí v čase na adresu Prinzregentenplatz 16. Jednalo se o mnichovský byt Adolfa Hitlera. V roce 1929 se Hitler přestěhoval do luxusního osmipokojového bytu na této adrese. (sator)
  • Jeskyně Dial of Destiny sloužila jako zásobárna vody pro starověké Řeky a Římany, je historickým místem v archeologickém parku Neapolis v Syrakusách. (sator)
  • Nacista Dr. Voller (Mads Mikkelsen) je ve filmu mužem, o kterém říkají, že dostal Američany na měsíc. V roce 1945 vláda schválila přesídlení Wernhera von Brauna a jeho týmu nacistických raketových vědců do Spojených států. To byl začátek amerického vesmírného programu. (sator)
  • Tříkolová vozítka jsou Tuk-tuk. Jedná se o motorizovanou tříkolku, obvykle používanou jako taxi. Její přední část tvoří motocykl s jedním kolem a místem pro řidiče, za ní se pak nachází zastřešený vozík na dvou kolech, obvykle pro 2–4 cestující. Tento typ moto-taxi je populární zejména v zemích jižní a jihovýchodní Asie. (sator)
  • Ke konci traileru je možné vidět scénu, ve které se Indiana Jones (Harrison Ford) a Helena (Phoebe Waller-Bridge) nacházejí v jeskyni a za pomocí tyče nechávají spadnout balvan, který drží. Tato scéna se však ve filmu nenachází. (Vos)
  • Oficiální český název filmu se před uvedením snímku do kin několikrát změnil. První verze byla „Indiana Jones a volání osudu“, druhá verze „Indiana Jones a disk osudu“ a finální verze Indiana Jones a nástroj osudu. (Scanerior)

Súvisiace novinky

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (viac)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (viac)

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

16.07.2023

Po mizerných příjmech Flashe, Mezi živly a pátého Indiana Jonese se očekávalo, že na záchranu, podobně jako loni s Top Gunem, přispěchá Tom Cruise s Mission: Impossible Odplatou - První částí. Teď má… (viac)

Reklama

Reklama