Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Indie, Ranchipur 1938. Angličan Tom Ransome (George Brent), povaleč a milovník žen libující si v nadměrném pití alkoholu, sem přišel před sedmi lety namalovat portrét maharání a už tu zůstal. Jeho nejlepším přítelem je Major Rama Safti (Tyrone Power), nadšený mladý lékař, který celý život obětuje své práci. Tomovo zahálení naruší mladá Fern (Brenda Joyce), která se snaží utéct od svých rodičů a do Toma se zamiluje. Na večeři v paláci se Tom potkává se svou bývalou milenkou Edwinou, nyní bohatou Lady Esketh (Myrna Loy). Znuděná Edwina najde zalíbení v Ramovi a snaží se ho svést. Jejich další osudy změní zásah přírody, očekávaný příchod dešťů následuje silné zemětřesení a epidemie cholery. Všichni se budou muset rozhodnout jak dále naloží se svými životy. (fleurette)

(viac)

Recenzie (15)

juvelinokivi 

všetky recenzie používateľa

Nic jsem nečekala a možná proto jsem byla opravdu příjemně překvapena. Výborný scénář, který je ovšem (na rozdíl od knihy) laděn takřka komediálně - je tu množství zábavných sarkastických dialogů. Na zfilmování mělo pochopitelně vliv datum vzniku - ať už jde o omezení technická nebo (řekněmě) společenská. Exteriéry veškeré žádné, takže dojem vyprahlé Indie opravdu nebylo možné navodit. Nedočkáme se ani sošek (v knize všudypřítomného) boha Šivy s tím jeho "tentononc" a vůbec veškerých sexuálních podtextů. Herci jsou výborní v komediální poloze, ale když dojde na drama a romantiku, trochu znejistí. Nicméně film má hlavu a patu a dost jsem se u něj pobavila. "Taková je Indie. Celé jaro se modlí za déšť. A teď, když je tady, modlí se, aby přestal." ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Zdĺhavá dráma z exotického prostredia, ktorá na na rozdiel od mdlého začiatku lepšie finišuje. Škoda, že dobrodružno je tu nastolené iba tým exotickým prostredím a jednou kalamitou, ktorá všetkým zmení život - viacerým k tomu lepšiemu. Je to áčková produkcia, ktorá sa vyníma hlavne v špeciálnych efektoch pri kalamite - tie sú na daný rok fakt premakané. Gro tvorí romanťárna o dvoch dvojiciach a ešte je tu zmysel pre povinnosť, ktorá sa 'neodmieta', ak ide o krajinu. Za tú nezáživnú a ukecanú prvú polovicu si však film viac ako tri hviezdy nezaslúži. ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa

INDIA-Ranchipur 1938,veľké,intenzívne dažde sú predo dvermi,po ktorých príde zemetrasenie,zosuvy pôdy,cholera... V tomto katastrofickom príbehu sú popri tom zainteresované kvarteto ľudí prejavujúce náklonnosť medzi sebou rôznymi smermi,zmietané strachom z umierania z prírodných živlov,ktoré spustošili krajinu! Mňa v tomto nadmieru emociálnom filme upútala viac BRENDA JOYCE ako klasická MYRNA LOY,lebo Brenda je krajšia,mladšia,pôvabnejšia,pričom Myrnu mám taktiež rád,obdivujem ju! Obidve dámy sú krásne,síce Brenda tu vystupuje ako Miss. Vedľa týchto dvoch zaujímavých žien sú dvaja muži rôzneho charakteru,jeden pije vehementne rád alkohol,druhý zase praktizuje pomoc ako lekár...T.j Tom Ransome (George Brent) sa usalašil v krajine,ktorý v podstate sa snaží prežiť kvôli vrtochom počasia,dostáva sa mu náklonnosť od mladej Angličanky unavenej zo života Fern,ktorá sa zamiluje do Toma,Tom sprvoti nejaví záujem,ale časy sa zmenia doslova! Ale,čo by čert nechcel,príde Tomova ex,ktorá ho chce znovu,ale bez odozvy.Edwina,teraz bohatá Lady Esketh,ktorá rozohráva hru s troma mužmi naraz,tak má svojho terajšieho,chce Toma a nakoniec si to rozdá s Majorom Ramom Saftim (Tyrone Power).Mám tu dva výborné výkony TYRONA a GEORGA,ktorí sa ocitajú medzi životom a smrťou,kde sa zamýšľam nad perfektným spracovaním vizuálnej stránky ohľadom pôsobivých realistických trikov z katastrofy,ROLAND EMMERICH musí jednoducho žasnúť,ostatné technické doplnky ako kamera,strih,hudba,výprava,zvuk sú podstatné k deju extra vypätého filmu,kde som mal oveľa radšej,kedy blblo počasie ako sledovať stále vzťahy medzi štyrmi ľuďmi,ale podotýkam,že vidieť atraktívne ženské pohlavie je tým hlavným dôvodom,prečo dávam nakoniec za TRI,inak skôr nuda ako význam tomuto venovať pozornosť! ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Príbeh je zasadený do koloniálnej Indie roku 1938. Na pozadí zemetrasenia a intenzívnych dažďov, ktoré sa premenia na povodne nám tvorcovia poskytujú romantický príbeh dvoch párov. Film je výborne prepracovaný, kde máme dostatok času spoznať postavy a ich zmýšľanie, taktiež je dobre vykreslená doba a miesto, kde sa samotný príbeh odohráva. Pre mňa príjemné prekvapenie, lebo nie vždy sa podarí vhodne skĺbiť prírodnú katastrofu s romantickou líniou. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Katastroficky film z cias, ked este nebola definovana jeho tradicna vystavba. A je to paradne. Zemetrasenia aj povodne vyzeraju stale fantasticky (historicky prvy oscar za efekty) a morova epidemia chyti v zavere hnusne pod krkom. Obe romanticke linky funkcne, no bolo v nich zarobene na viac. Co je vlastne jediny dovod, preco nedavam plne hodnotenie. Koniec samozrejme totalny dojak. 9/10 ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (3)

  • Jedná se o první film, který získal Oscara za speciální efekty. Za působivé ztvárnění záplav a zemětřesení pomocí strojů na počasí a miniatur byl oceněn technik Fred Sersen. (Don Carlos)
  • Snímek byl natočen na motivy novely Louise Bromfielda „The Rains Came“ z roku 1937. (fleurette)

Reklama

Reklama