Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (viac)
Trailer 3
USA / Veľká Británia, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Predloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (viac)
(ďalšie profesie)

Série(8) / Epizódy(73)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky...
Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (82)

Hra o trůny (2011) 

Monumentálna fantasy sága vsádza na nekonečné a spletité intrigy veľkého množstva postáv. Tie sú v podstate vždy nečiernobiele, respektíve tých kladných veľa nenájdete, záporných určite viac, i keď aj tie majú svoje lepšie stránky. Výsledkom je, že si môžete ľubovoľne vybrať, komu budete držať palce a zároveň aj to, že sledujeme dialógy medzi kvázi zápornými postavami a nemusíme byť na tento fakt upozorňovaní. Postavy sú výsostne pragmatické, idú si za svojim cieľom, čo je v podstate samo o sebe kladná vlastnosť, tie prostriedky k jeho dosiahnutiu sú ale rôzne. Postupne sa zrejme zvyšoval aj rozpočet a tak pribúdali väčšie a väčšie bitky a tie si nezadajú ani s tými, aké vidíme v stámiliónových veľkofilmoch. Musím však skonštatovať, že aj napriek vyššiemu hodnoteniu a skvelej zábave sa nedostal GoT do mojej desiatky top seriálov. ()

Série 1 (2011) (S01) 

Prvá séria má krásny vizuál, jednotlivé prostredia sú výrazne odlišné a prestrihávanie medzi nimi má ten správny rytmus. Dá sa však skonštatovať, že celá séria bola založená na dialógoch a budovaní napätia medzi nimi, pričom sa občas išlo až na doraz, viď smrť niektorých dôležitých hlavných postáv. V podstate má ale divák dojem, že tu ani nie sú vedľajšie postavy, ale všetky sú hlavné, čo považujem za veľký scenáristický aj režijný úspech. Asi si neviem predstaviť, kto by mohol tento seriál zabaliť po prvej sérii, ja som na tú ďalšiu napnutý ako struna. ()

Zima se blíží (2011) (S01E01) 

Ako posledný žijúci tvor na Zemi som sa odhodlal vyskúšať trochu z tohto televízneho fenoménu a zistiť, či sa mu venovať aj ďalej. Tvorcovia umne nadávkovali predstavovanie zrejme všetkých najdôležitejších postáv, ktoré je prehľadné a ukázali nám aj to, v čom by malo tkvieť kúzlo seriálu. No a to je brutalita, sex, politické intrigy a v budúcnosti snáď aj megalomanské sekvencie. Nakoľko mám pravdu, sa snáď presvedčím už v ďalších dieloch prvej série. Zatiaľ po pilote vysoká spokojnosť. ()

Královská cesta (2011) (S01E02) 

Po povinnej predstavovačke prichádzajú na rad aj konkrétnejšie konflitky a my si začíname uvedomovať, kto bude v GOT ten kladný a kto záporný hrdina, ale to sa možno bude časom ešte meniť. Čaká nás pohľad na veľký múr, jedna "detská" šarvátka, jedna vražda domáceho miláčika a samozrejme dôležitý cliffhanger, takže si väčšina ihneď pustí ďalší diel, pretože sa schyľuje k ďalšiemu, tentokrát už vážnejšiemu konfliktu, než ten medzi omladinou. ()

Lord Sníh (2011) (S01E03) 

Stále v štýle predchádzajúcej epizódy, množstvo dialógov, z toho ale iba máloktoré skutočne dejotvorné. Potešia ďalšie pekné zábery na veľký múr, informácie ohľadom toho, čo sa na sever od neho deje a čo nás v tomto smere v budúcnosti čaká. Inak akoby celý diel vznikol iba kvôli tomu, aby sme sa dozvedeli, že jedna z najdôležitejších postáv otehotnela. Očakávam však nabudúce zhutnenie deja a konečne aj nejakú tú akciu, čo i len menšiu. ()

Mrzáci, bastardi a zlámané věci (2011) (S01E04) 

Tak sa mi zdá, že scenár konečne obsahuje dialógy, ktoré dodávajú napätie medzi postavy a podobne aj v spracovaní cítim väčšiu dynamiku, než pri predchádzajúcej, torchu uspávajúcej epizóde. Máme tu viacero silnejších momentov, Jon má nového smiešneho kamaráta, pozrieme sa na rytiersky turnaj a záver obsahuje perfektný cliffhanger. Aj striedanie prostredí je akosi svižnejšie, ako som vnímal pri prvých troch častiach. ()

Vlk a lev (2011) (S01E05) 

Jedna intriga za druhou a akási prelomová časť, kedy je zrejmé, že cesty späť k mieru už niet a za chvíľu prehovoria zbrane. Zatiaľ ide iba o súboje medzi zopár mužmi, ale to sa čoskoro zmení. Podstatné však je, že tieto intrigy sú zaujímavé, naberajú na obrátkach a divák sa nevie dočkať, ako sa to celé bude vyvíjať. Najlepší moment epizódy je záverečný súboj medzi Beanovou a Waldauovou postavou, tam je napätie vyhrotené do maxima a nenávisť už šľape na najvyššie obrátky. ()

Zlatá koruna (2011) (S01E06) 

Pokračujeme v intrigánskej atmosfére predchádzajúcej epizódy, ale všetkému nasadzuje zlatú korunu... nasadenie zlatej koruny v závere dielu. Dokonca pri tomto akte blednú aj výborný súboj nad dverami do priepasti, ktorého sme boli svedkami. ()

Zvítězíš, nebo zemřeš (2011) (S01E07) 

Dôležité postavy začínajú umierať, čo sa začína prejavovať na novom rozmiestnení silných figúrok na šachovnici, keď už sa teda celý seriál volá Hra, tak šach pripomína možno zo všetkého najviac. Najviac prekvapí samotný záver, kde sa dozvieme, že sa nerešpektujú ani zapečatené a kráľom podpísané listiny. Máme za sebou sedem epizód plných intríg a menších súbojov, pričom by už potešila aj nejaká tá väčšia bitka. ()

Bodej ostrým koncem (2011) (S01E08) 

Postavy reagujú na udalosti predchádzajúcej epizódy, čiže veľa akcie sa nedočkáme, ale zase lokácia strieda lokáciu, nikde sa nezdržíme príliš dlho a hneď sledujeme dejovú líniu na opačnom konci. Navyše je tu viac exteriérových záberov než obvykle, čo tiež dodáva sledovaniu na príťažlivosti. Cítiť, že séria sa blíži do finále, takže stále nie sme svedkami niečoho väčšieho, ale napätie medzi postavami je už v podstate neznesiteľné a bude ešte horšie. ()

Baelor (2011) (S01E09) 

Už sa zdalo, že budeme svedkami prvej epickej vojnovej scény, ale nebolo nám to dopriate. Najväčším prínosom je príchod slávnej to nemecko-tureckej bývalej pornoherečky Sibel Kekilli na scénu, známej samozrejme aj z "normálnej" filmovej tvorby. Už som myslel, že tentokrát sa uchýlim k trom hviezdam, ale nakoniec bol záver epizódy nesmierne silný a pripravil nás na to, že v seriáli môže hocikedy hocikto zomrieť a že nikto tu nedodržiava žiadne pravidlá, o sľuboch ani nehovoriac. ()

Oheň a krev (2011) (S01E10) 

Už som mal dojem, že ide o najlepšiu časť celej prvej série, keď zrazu skončila asi tak o desať minút skôr, ako som čakal. Na konci nás čaká udalosť, ktorá sa tvári nadprirodzene, pričom nemám na mysli vyliahnutie drakov. Snáď nám bude vysvetlené, o čo išlo. Inak asi ma prvá polovica s mladou dcérou Neda Starka bavila viac, než všetky ostatné politické pletky medzi dospelákmi, i keď aj tu sú dialógy napísané skvostne. ()

Série 2 (2012) (S02) 

Druhá séria mi pripadala hutnejšia, atmosférickejšia a celkovo zaujímavejšia, než tá prvá. Tvorcovia aj herci sa totiž museli nejakú dobu trochu hľadať, pričom stále je v ich prípade "čo hľadať". Druhá séria ponúkla množstvo krásnych lokácií a prostredí, častokrát veľmi kontrastne podaných a táto variabilita je určite kladom. Niektoré dejové línie sa ešte naplno nerozbehli, čiže pre viacerých divákov sa môže seriál už teraz tiahnuť, tu ale skutočne záleží na tom, či sa vám GoT dostalo pod kožu, ak nie, pokračovať v pozeraní už asi nebudete. Rozprávanie je prehľadné, ale určite treba neustále dávať pozor, aby ste sa v tom všetkom veľmi rýchlo nestratili. Ak sa tak náhodou stane, ďalší priebeh a jeho sledovanie už môžu byť dosť frustrujúcim zážitkom. ()

Sever nezapomíná (2012) (S02E01) 

Druhá séria začína asi ešte svižnejšie a zároveň aj krutejšie, než tá prvá. My máme samozrejme radosť, že sa tu konečne objavuje aj Carice van Houten a vyzerá to, že jej postava je riadna fúria, čím je ale ešte viac sexy. Joffrey začína poriadne "řádit", ale už na konci prvej série sa stal tou najodpornejšou postavou celého seriálu a tento status naďalej neochvejne potvrdzuje. ()

Noční krajiny (2012) (S02E02) 

Suma sumárum je táto epizóda o sexe. V podstate by sa uplatnila aj ako kratší soft erotický film. Ale zase nie, že by sa v nej nič nedialo. Lokácia strieda lokáciu, najzaujímavejšia sa zatiaľ zdá byť línia s hľadaním "bastarda". Osobne sa teším na cestu do čo najväčších hĺbok za stenou, ono sa potom zrejme rozbehne viac aj akcia, uvidíme. Kto sa tešil na drakov a Emiliu, si musí počkať minimálne do ďalšej epizódy. ()

Co je mrtvé, nemůže nikdy zemřít (2012) (S02E03) 

Pokiaľ sa vám zdá seriál až príliš intrigánsky a zameraný na dialógy, tak v tomto názore vás trojka dvojky ešte viac utvrdí. Takmer celý diel si berie pre seba Peter Dinglage, popravde, ak by koval tieto ľsti niekto iný, nebola by to taká zábava. Na konci sa ale predsa len dočkáme nejakej tej akcie, dokonca aj dlhšieho súboja s viacerými postavami na pľaci. Takže ide o to, či máte radšej v tomto seriáli interiérové politikárčenie, alebo úchvatné exteriérové zábery s nejakou tou akciou. Tu sa dočkáte omnoho viac toho prvého. ()

Zahrada kostí (2012) (S02E04) 

Zatiaľ najlepšia, najpríťažlivejšia a najdobrodružnejšia epizóda druhej série. Dočkáme sa aj Emilie Clarke, ktorá sa snaží vstúpiť do nového exotického mesta a my sa v tomto prípade dočkáme krásnej panorámy. Inak sa ide vo vyšľapaných koľajách, i keď s tými intrigami sa tu trochu šetrilo, ide sa skôr priamo na vec, čo je ale dobré z hľadiska rytmu po poslednej konverzačnej epizóde. No a máme tu aj zaujímavý nadprirodzený cliffhanger. ()

Duch Harrenhalu (2012) (S02E05) 

Piata epizóda má o niečo odlišnejšiu atmosféru, než tie predchádzajúce a je to k dobru veci. Asi je to tým, že mi najviac sedí zasnežená hornatá krajina za múrom a tentokrát je tejto dejovej línii venovaného viac času, než obvykle. Inak postavy pokračujú v ďalších intrigách, máme tu však hneď na začiatku jednu mysterióznu vraždu a môžeme sa tešiť asi na viac akcie zo strany tohto "ducha". ()

Bohové staří a noví (2012) (S02E06) 

Zatiaľ najakčnejšia epizóda druhej série a možno aj doterajšieho priebehu. A zrejme aj najlepšia, uvažoval som aj nad plným hodnotením. Predsa len ale nie sú epizódy GoT stavané nejakým výrazným dramatickým oblúkom, aby nás na ich konci čakalo niečo katarzné, takže ostanem pre istotu tesne pod vrcholom. Čaká nás zopár slušných súbojov, v prípade napadnutia kráľovskej družiny aj brutálne násilie a pokus o znásilnenie. Dokonca sa budú aj trhať končatiny. Druhá polovica tejto časti už plynie v pokojnejšom tempe. ()

Muž beze cti (2012) (S02E07) 

Pokračuje sa v tempe predchádzajúcej časti, čiže z môjho osobného pohľadu je druhá polovica druhej série mierne odlišná od tej prvej. Najviac prekvapení nás čaká v orientálnom meste, kedy sa dozvieme, kto môže za krádež drakov a sme svedkami puču. Za múrom "takmer" Jon príde o panictvo, ale asi si bude musieť počkať nakoniec na kúpeľ a posteľ, takže je dobre, že zostalo "všetko po starom". ()

Súvisiace novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (viac)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (viac)

Reklama

Reklama