Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (viac)
Trailer 3
USA / Veľká Británia, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Predloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (viac)
(ďalšie profesie)

Série(8) / Epizódy(73)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky...
Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa JohnMiller k tomuto seriálu (63)

Zima se blíží (2011) (S01E01) 

Tak nakoniec ma po presviedčaní mnohých mojich kamarátov-fanúšikov fantasy, donútili začať sledovať tento neskutočne komerčne známy seriál. A verte mi, že sa mi do toho dvakrát nechcelo. Nepochopil som, prečo to tak masy milujú a asi nepochopím ale našiel som aspoň pravdepodobne niektoré prvky. Rovnako ako naše mamy sledovali Kolumbijské telenovely, tuto nachádzam plno intríg, nekonečné-nečakané osudy postáv, vzťahy, lásku, zradu, takže medzi týmito dvomi žánrami nevidím skoro žiadny rozdiel. Akurát väčší budget a plášť fantasy. ()

Královská cesta (2011) (S01E02) 

Telenovela pokračuje.. A už zachytávam nejaké svoje obľúbené postavy.. Trpaslík Tyrion a bastard Jon Snow sa mi začínajú páčiť. Prvky neznámeho miesta za stenou ma tiež fascinuje, ale tie intrigy ma ani trocha nebavia, vyslovene ma to neirituje ale, že by ma to nejako extra bavilo, to tiež nemôžem tvrdiť. ()

Lord Sníh (2011) (S01E03) 

Pomaličky sa v tom začínam orientovať (Už iba mapu by to chcelo) Prvky ktoré ma bavili v minulej časti sa v tejto epizóde vykryštalizovali do takej podoby, že sami to vyslovene páčilo. Stena, Lord Snow a samotný senát. ()

Mrzáci, bastardi a zlámané věci (2011) (S01E04) 

Zase samé intrigy. To je celé postavené na nich. Začínam si uvedomovať, že fantasy je prisilné prirovnanie. Skôr sa jedná o fiktívnu metaforu na stredovek v "kvázi" inom svete. Chýbajú mi tu nejaké iné druhy. Bytosti, zvieratká, hocičo. Už nejaký ten čas čakám čo sa stane s kmeňom Dothrakov, ich časti sú zaujímavé, ale s príbehom nejako nesúvisia a to ma trocha štve. ()

Vlk a lev (2011) (S01E05) 

Už sa to začína riadne zamotávať. Moje predstavy o klanoch, ktoré pôjdu spolu do vojny sa touto epizódou zrútili. Ned Stark skončil, a to som si myslel, ž on bude postava, ktorá bude ťahať všetky boje, mýlil som sa. V tomto seriály sa fakt nikomu nedá veriť. Niektoré postavy, ktoré sa tvária kladne sú záporne a naopak, vyvíjajú sa. ()

Zlatá koruna (2011) (S01E06) 

Pre mňa osobne najlepšia časť prvej série. U mňa sa z "impa" Tyriona, nechutného sliediča, milovníka žien a alkoholu+zbabelca, stal chytrí malý muž, ktorý má dostatok rozumu (ale netrpí chamtivosťou ako väčšina), aby pomohol ríši, prekvapivo ma jeho charakter baví stále viac a viac, hoci z iného hľadiska ako na začiatku. Keďže je seriál postavený na tom, že za všetko môžu ženy :) a postava menom Princ Viserys Targaryen ma už fakt vytáčala, som rád, že dopadla tak, ako dopadla a dostala to čo si zaslúži... Zlatú korunu. ()

Zvítězíš, nebo zemřeš (2011) (S01E07) 

Viem, že to už spomínali užívatelia v komentároch ale táto časť fakt definuje to, čo znamená hra o tróny. Človek nemôže nikomu veriť, podlosť a zákernosť, klamstvo a faloš ma doslova vytočili. Medzi postavami, "ktoré ťahajú za nitky na hrade" mi už nikto nie je sympatický. Toto zbytočné doťahovanie za ktoré môžu ženské a nedorozumenie aj tak určite skončí zbytočným preliatím krvi nevinných. ()

Bodej ostrým koncem (2011) (S01E08) 

Nie, že by som nejako obľuboval zombiekov, ale to mysterózno sa sem neskutočne hodí. Keby som mohol, tak by som sledoval iba príbeh ktorý sa točí okolo steny. Pseudo kráľ Joffrey ma každou epizódou štve viac. To je niečo tak nesympatické, že by som ho dokázal bezdôvodne vyfackať. ()

Baelor (2011) (S01E09) 

Éj, škoda, tej nenaktrútenej prvej bitky, ktorá sa skončila odpadnutím impa Tyriona, inak by som dal určite vyššie hodnotenie. Temné čarovanie u polomŕtveho Droga tiež stálo za to, škoda, že tento charakter sa ďalej nedostal, bola by to taká metafora na Atilu. ()

Oheň a krev (2011) (S01E10) 

Takýto koniec Neda Starka z minulého dielu som nečakal, dúfal som, že ho niekto zázrakom zachráni. Rozmýšľal som nad tým, že si kuknem iba jednu sériu, no táto záverečná časť ma nejako nabudila... a boli tu konečne aj draci!!! Daenerys sa mi začína páčiť čoraz viac. ()

Sever nezapomíná (2012) (S02E01) 

Keďže mnoho postáv z prvej série neprežilo udalosti, v druhej sa nám predstavujú nový, hoci o nich už bola reč.. Pokiaľ to bude aj v ostatných sériách... Tak to asi zavrhnem.. Takéto samoúčelnosti nemusím. V pohode časť, aj keď mi to príde tak, že sledujem niečo úplne iné ako predtým. ()

Noční krajiny (2012) (S02E02) 

S tými rodinnými putami to už začína byť trápne. Keby sa aspoň postavy zrádzali pre peniaze a ženy.. Ale ako vidím, tieto dve položky tu nemajú až takú vysokú cenu. Pravdepodobne tu už každí zabudol dôvod prečo sa začala vojna a každý jeden panovník si ide za svojim cieľom. ()

Co je mrtvé, nemůže nikdy zemřít (2012) (S02E03) 

Toho škriatka Tyriona som mal od začiatku spolu s Jonom za najobľúbenejšie postavy. A hoci mám rád toho škriatka aj teraz, už to nie je preto, že iba pil, flákal sa, mal mnoho žien. Ide o inteligentného a učeného stratéga, ktorý rád mieša karty ale vo svojej podstate je čestný, a v tejto časti to opäť dokázal, hoci táto epizóda išla zo slabšieho súdka. ()

Zahrada kostí (2012) (S02E04) 

Joffreymu prajem z celého srdca veľmi bolestivú smrť. Ten dobytok si nezaslúži pokračovať v seriáli. Keď ho vidím, tak sa mi zdvíha žalúdok. Príbeh Arye je tiež celkom spletitý.. Dostáva sa zhodou náhod k veliteľovi nepriateľa a robí uňho slúžku. ()

Duch Harrenhalu (2012) (S02E05) 

Smrť Lorda Renlyho tieňom zrodením čiernej mágie ma poriadne prekvapil. Ďalší vládca, ktorý sa uchádzal o železný trón je mŕtvy a opäť sú karty sveta nečakane pomiešané. Spojenectvá medzi rôznymi klanmi nedokážu vydržať ani 2 epizódy, a to ešte nikto netuší, že Daenerys zo svojimi drakmi kuje dlhšie "pykle". ()

Bohové staří a noví (2012) (S02E06) 

Theon Greyjoy, postava ranku looser, pocítila troška slávy a hneď sa z nej stala záporná postava. Časť za stenou ma veľmi baví a tento diel som si plne užíval. ()

Muž beze cti (2012) (S02E07) 

Táto epizóda je asi najhustejšia plná príbehov hlavných hrdinov. Poctivý kus priestoru tu dostal hádam každý. Od zamrznutého severu až po slnečné púštne mesto kde Daenerys ukradli drakov, mimochodom tam sa dostavila taktiež nečakaná zrada... Tých je v tejto epizóde toľko, že mi to príde až na silu samoúčelné. Dúfam, že Jaime umrie!!! ()

Princ ze Zimohradu (2012) (S02E08) 

Išlo skôr o taký medzičlánok, dúfam, k veľkému finále, dej sa veľmi ďalej nepohol a už sa čaká iba na to kedy Lord Stannis vylodí a sundá toho malého smrada Joffreyho. Dúfam, že nespravia to čo vždy, že preskočia bitky. Viac menej išlo o takú nudu a bolo to predvídateľné, čo v tomto seriáli nebýva zvykom. ()

Oheň a voda (2012) (S02E09) 

Zatiaľ rozhodne najlepšia a najepickejšia časť plná bojov. nápaditostí, nepredvídateľností a heroických výkonov postáv. Samozrejme to na fantasy typu LOTR aj tak nemá a asi ani v mojich očiach nikdy nebude mať, ale musím uznať, že táto epizóda, a hlavne boje na mory, ma nesmierne bavili a bol aj v napätí. Škoda, že koniec trocha nedotiahli, inak by som prihodil ešte jednu hviezdičku. Odchod Ohařa, ako tu ostatní užívatelia píšu, stál za to. Z postavy ktorú som veľmi nemusel sa rázom stal čestný hrdina, hoci mnohými bojmi unavený. ()

Valar Morghulis (2012) (S02E10) 

Záverečná epizóda druhej série bola pre mňa po tak skvelej predošlej epizóde patričným sklamaním. Bol to iba ďalší prázdny most k ďalšej sérií. Netvrdím, že tu neboli parádne momenty ako dej za stenou, či mysteriózny Jaqen, ale mal som z toho pocit, že sa to naťahuje. ()

Súvisiace novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (viac)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (viac)

Reklama

Reklama