Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 1

(séria)
USA / Veľká Británia, 2011, 8 h 57 min (Minutáž: 50–59 min)

Predloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

Sean Bean, Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Mark Addy, Iain Glen, Ron Donachie, Rory McCann, Jason Momoa (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(10)

Obsahy(1)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky... Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie (95)

buzzwoody 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Dlouho jsem váhal s hodnocením mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Po fascinujícím prologu jsem se musel ponořit až do poloviny seriálu, aby mě vůbec začal bavit, ale pak už se to začalo vyplácet. Ned Stark byl výborná a jedna z nejlépe zahraných postav, ale svým charakterem se mezi ostatní hráče o trůny nehodil a není divu, že nevydržel dlouho, byť by jeho dějová linka byla zajímavá, pokud by se skutečně přidal k hlídce. Čím víc děj plyne, tím je pochopitelně zajímavější a poslední dvě epizody dokázaly výtečně navnadit na zbytek seriálu. OBLÍBENÉ DĚJOVÉ LINKY: Noční hlídka, Tyrionovy toulky, Pobočník krále, Učení šermu. OBLÍBENÉ POSTAVY: Tyrion Lannister, Eddard Stark, Jon Sníh, Arya Stark, Daenerys Targaryen, Khal Drogo, Jorah Mormont, Jeor Mormont, Syrio Forel, Barristan Selmy. NEOBLÍBENÉ POSTAVY: Cersei Lannister, Jaime Lannister, Robert Baratheon, Lysa Arryn, Robin Arryn, Joffrey Baratheon, Sansa Stark, Catelyn Stark, Viserys Targaryen. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Prvá séria má krásny vizuál, jednotlivé prostredia sú výrazne odlišné a prestrihávanie medzi nimi má ten správny rytmus. Dá sa však skonštatovať, že celá séria bola založená na dialógoch a budovaní napätia medzi nimi, pričom sa občas išlo až na doraz, viď smrť niektorých dôležitých hlavných postáv. V podstate má ale divák dojem, že tu ani nie sú vedľajšie postavy, ale všetky sú hlavné, čo považujem za veľký scenáristický aj režijný úspech. Asi si neviem predstaviť, kto by mohol tento seriál zabaliť po prvej sérii, ja som na tú ďalšiu napnutý ako struna. ()

Reklama

Pekisan 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tak som si to pustil. Je to vsade, reku si to dam a uvidim. A...no myslel som, ze v dobe porna to uz nebude platit, ale ako sa zda tak sex a nahota stale predava. Lebo okrem snahy tvorcov byt "iny" a narvat do kazdeho dielu aspon 10 minut s kozami, prdelami a bobrami, som tam nenasiel nic extra. Postavy sa tam bud rozpravaju akoze v hadankach, alebo niekam idu, odisli, odidu, prisli, pojdu, aby si pokecali. Celkovo to nie je zle, ale...podarilo sa mi aj precitat knihu a mrzi ma, ze ludia co tomu dali 5 hviezd nevedie o co prichadzaju. Dalo by sa povedat, ze su dokonca klamani, kedy su niektore postavy v knihe a vo filme v rovnakej situacii vykresleni v uplne opacnom svetle. Ale povedzme. Kniha je kniha a tv je tivi. Horsie je,ze sa do telky nezmestili velkolepe suboje a bitky spolu s mnozstvom mytologie tohoto kazdym dnom studenejsieho sveta. A o tom to predsa je. Ludia dakuju tvorcom za znovuzrodenie fantasy. Po prvej serii urcite nie. Podakujem sa vsak panu Martinovi. Uz teraz sa zda, ze vsetko bude inak a tu hlavnu hru si zahra uplne niekto iny. Koho pravdepodobne este ani nepoznam. Season 2 here I come ()

2mig1 

všetky recenzie používateľa

Fenomén posledních pár let začíná rozvláčně. Sice je prakticky každá epizoda zakončena výbornou ba až nezapomenutelnou scénou, ale ve většině případů jí bohužel předchází 50 minut plkání, které jen někdy přinese nějaký posun. Nejvíc je to znát v 9. epizodě, kdy závěr s popravou vezme dech (záběr z pohledu odsouzence vás dostane přímo do jeho kůže), ale je to to jediné, co poté v paměti zůstane. Naproti tomu je zvláštní, že i přes všechny dialogy jsem měl občas pocit, že mi něco uniká a nechápu - viz opět 9. díl (takže ano, zůstaly mi z něj v hlavě dvě scény:), kdy po vystřižené bitvě do teď nechápu, kdo vlastně vyhrál a jak. Dalo by se uvažovat i o nižším hodnocení, ale jednotlivé díly ta finále zachraňují natolik, že se to na ty 4 vyhrabe (kromě třetího dílu, tam nebylo ani finále). ()

Ratemus 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Ze začátku postav přibývá a přibývá raketovým tempem, vypráví se o historii a postavách, které tam ani nejsou a člověka to nutí bedlivě poslouchat, aby mu to vše dalo smysl. Postavy jsou velice sympatické a už od prvních minutách je jasné, kdo je hodný a kdo zlý a v případě tradice Seana Beana, kdo zemře. První řada skvělá, plechtichaření, politika a pikle jsou na každém rohu a nebezpečí číhá všude a při tom to nejlepší teprve přijde, super. Takhle začíná kult a kdo má rád historické fantasy, pro toho je Hra o trůny povinnost. ()

Galéria (482)

Zaujímavosti (31)

  • Jedná se o poslední epizodu, ve které se objeví postava Old Nan v show. Herečka Margaret John zemřela v únoru 2011, dva měsíce před vysíláním první série. Ačkoli se postava objevuje v knihách více, scenáristé se rozhodli neobsadit roli z úcty k Margaret. V seriálu je proto naznačeno, že zemřela na stáří, jedna z mála postav v seriálu, která tak učinila. (mikki089)
  • V knihách boli pre celý rod Targaryenovcov charakteristické črty ako sú strieborné vlasy či fialové oči. Počas natáčania 1. série Emilia Clarke (Daenerys) a Harry Lloyd (Viserys) mali fialové šošovky, no tvorcovia sa im ich rozhodli odstrániť, pretože mali pocit, že hercom znemožňujú vyjadrovať emócie. (krasomama)
  • Táto epizóda spôsobila aj jeden kuriózny škandál. V jednej scéne je možné medzi hlavami napichnutými na hradbách vidieť jednu, ktorá profilom nápadne pripomína Georgea Busha. Tvorcovia seriálu Benioff a Weiss uviedli, že im rozhodne nešlo o vyjadrenie politického stanoviska, a že na podobnosť umelej hlavy s bývalým americkým prezidentom boli upozornení až po dotočení inkriminovanej scény. HBO sa Bushovi ospravedlnilo. (Macejko)

Reklama

Reklama