Reklama

Reklama

Osadné

  • Česko Osadné
všetky plagáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Starosta dedinky Osadné, pán Ladislav Mikuláško, je politickým rekordmanom - vo funkcii bossa obce je úctyhodných 36 rokov. Jeho duchovný pandant, pravoslávny kňaz Peter Soroka, za posledných 5 rokov pochoval 50 ľudí a pokrstil 2 deti. Osadné pomaly vymiera. Boj za záchranu dediny začnú viesť starosta a kňaz spolu so svojimi manželkami, ktoré sú ich dôležitými tieňovými poradcami. Starosta aj kňaz vedia, že budúcnosť obce môže spočívať v rozvoji cestovného ruchu. O pomoc s propagáciou poprosia PR manažéra politického hnutia Rusínska obroda Fedora Vica. Tento politik s humorom Dona Quijota pritiahne do Osadného návštevu na najvyššej úrovni z Bruselu. Europoslanec Milan Gaľa je pohnutý situáciou v obci a pozve lokálnych politikov do Bruselu. V rámci organizovaných exkurzií takto navštívi Európsky parlament v Bruseli 80 tisíc ľudí ročne. Počas cesty z kúta Európy do centra Európskeho Babylonu si hrdinovia z Osadného obzrú a okomentujú obrovské priestory parlamentu, navštívia sálu pre 785 poslancov a hlavne - stretnú sa s elitnými europolitikmi, ktorým predstavia svoje nové projekty. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (49)

nunka 

všetky recenzie používateľa

Vďaka Markovi Škopovi dokument s veľkým srdcom. Malá zabudnutá dedinka na východnom Slovensku s dvoma aktivistami na čele (starosta a kňaz) ponúka aktuálny obraz problematiky mnohých vidieckých oblastí, ktoré zápasia s udržaním populačnej rovnováhy. Na realizáciu svojich snov potrebujú pomoc z vonka, z EÚ a od momentu, kedy sa trio z Osadného ocitá v Bruseli som si povedala, že ten chlap točí skutočne s citom a rozumom, scény bruselských stretnutí starostu s poslancom a komančom Remekom a kňaza s KDH-kom Figeľom sú centrálne, post výpovede a zážitky oboch po návrate síce rozdielne, no zhodujú sa v jednom, že riešenie a uskutočnenie ich túžob na úrovni len hovorenia bez činov a prostriedkov zostane v nedohľadne. Vypointovanie príbehu, scén a obrazov ma jednoducho chytilo za srdce. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Medveď, Vlk, Sova. Ak niekde vznikne spor, ktoré z týchto zvierat má symbolizovať miesto, kde žijeme, je to miesto dobré. A to nie je málo. Európskych úradníkov formovaných štruktúrovanými bludiskami, akoby vystrihnutými z Tatiho Playtimu o tom, čo môže poskytnúť východokarpatská príroda a tam žijúci ľudia však nepresvedčíte. Je sa čo diviť, že je čas začať falošných politikov za množstvo vychŕlených jalových slov rovno strieľať? Aspoň obrazne, ako radí karikaturista Fedor Vico, ktorému je počas návštevy Európskeho parlamentu a počúvaní verbálnych bublín napudrovaných kozmonautov a europoslanc/komisárov napohľad nevoľno. ()

Reklama

heyda 

všetky recenzie používateľa

Na tomto dokumentu se mi asi nejvíc líbilo to, že se potvrdilo, že Remek je vcelku nesympatický klebeta a že je eurobruselským úředníkům ukradená situace obyčejných lidí. Sice si vyposlechli jejich příběhy, povykládali si, ale v zásadě jim nikdo nepomohl ani nedal radu, co s tím dělat. Úsměvné bylo i to s tou dodávkou a euro-dárečky. Jinak tu vesnici bych se asi nesnažil zachraňovat za každou cenu. Takhle to má svoji atmosféru a nádhernou krajinu, to by s přívalem turistů a obchodů se suvenýry šlo do kopru. Turistický ruch je často dost krutý jak ke krajině tak i k domorodcům. 60% ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Nevím, zda autor vděčnou situaci pouze využil nebo i inicioval, ale cesta trojice představitelů zastrčené východoslovenské vesnice (jezdil jsem tři dny na kole v okolí Sniny, ale do Osadného jsem se netrefil:-)) do europarlamentu v Bruselu je svým hořkým způsobem zábavná. Jistě, velká politika se z toho vždycky nějak vykecá, ale i ti tři poutníci svým způsobem reprezentují „jiné světy“. A naštěstí to není příliš natahované (70%). ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Môj prvá skúsenosť s Markom Škopom a musím uznať na vysokej úrovni. Dej prebiehal po častiach, ktoré prebiehali po sebe postupne. Tento dokument zachytáva udalosti malej obce najmä cez postavy dlhoročného starostu obce, pravoslávneho kňaza a známeho rusínskeho aktivistu. Dokument je tichý a smutný tak, ako život ľudí tej obce. Vymyká sa snahou niečo spraviť, zmeniť nezvratné, ale je to nad sily aktívnych ľudí. Obec predstavili, neukazoval ju po rokoch, ale po udalostiach, ktoré ju sprevádzali najmä v nadväznosti na hlavné postavy. Bol som prekvapený spádom, za malú dobu stihli dosť vecí, veľmi vyšperkovať sa to nedalo, je to kvalitná robota, ktorá mi dala dobrý pohľad na vec. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (2)

  • Vo filme sú použité aj zábery zo slávnostného otvorenia turisticko-náučného chodníka Udavou - lesné spoločenstvo pralesovitého typu so stáročnými jedľami, bukmi, smrekmi a ďalšími drevinami. Chodník prechádza na poľskú stranu do Balnice, kde je zastávka lesnej úzko-koľajovej železničky do Majdanu. (ujec)
  • Film si z Karlových Varů roku 2009 odvezl cenu odborné poroty za "Nejlepší dokument nad třicet minut". (Terva)

Súvisiace novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (viac)

Reklama

Reklama