Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Finlay z policejního oddělení vražd ve Washingtonu vyšetřuje vraždu Josepha Samuelse, jehož tělo bylo objeveno ráno v hotelovém pokoji. Nalezené stopy vedou mezi skupinu demobilizovaných vojáků Leroye, Montgomeryho, Floyda a Mitchella, s nimiž se nejspíše naposledy večer setkal. Největší podezření padá na nenápadného Mitchella. Kapitán Finlay ale musí najít motiv vraždy… (Česká televize)

(viac)

Zaujímavosti (9)

  • Robert Mitchum bol neskôr obvinený z popierania holokaustu a antisemitizmu, hoci tvrdil, že jeho slová boli vytrhnuté z kontextu. (westerns)
  • Článok v New York Times z marca 1947 opísal tento film ako jeden z prvých hollywoodskych filmov 40. rokov, ktorý "čelil otázkam rasových a náboženských predsudkov s otvorenejšou odvahou, než akú boli diváci zvyknutí očakávať." (westerns)
  • Vďaka kameramanovi J. Royovi Huntovi sa atmosférické, nenápadné osvetlenie filmu podarilo dosiahnuť rýchlo a efektívne. To vysvetľuje, prečo natáčanie trvalo len 24 dní. Výsledkom bolo aj to, že mnohí považujú tento film za jeden z vizuálne najpôsobivejších filmov noir, aké boli kedy natočené. (westerns)
  • Robert Mitchum nenávidel natáčanie filmu a neskôr tvrdil, že jeho rolu mohol hrať ktorýkoľvek iný americký herec. (westerns)
  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)

Reklama

Reklama