Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký řidič (McQueen) se vrací na závodiště do Francie, kde byl před rokem zraněn a zjistí, že pociťuje silné sympatie k vdově po muži, který zemřel při stejném neštěstí. Autentická místa ve Francii a úžasná kamera nabízejí fascinující pohled na nejneobyčejnější auta světa a výjimečné charaktery lidí, které svět motorů a pach benzínu přitahuje. Steve McQueen sám závodil a vyzkoušel i obtížný závodní okruh Le Mans dlouhý 8,5 míle (cca 13,5 km) - často v rychlosti překračující 200 mil za hodinu (320 km/h). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (25)

  • Steve McQueen (Michael Delaney) pred natáčaním osobne požiadal jazdca Leo Kinnunena, s ktorým sa spriatelil, keď McQueen pretekal za Porsche v Amerike, aby jazdil v jeho filme Le Mans. Leo Kinnunen bol prvý fínsky pilot v F1. Zúčastnil sa 6 Grand Prix v roku 1974 s vlastným tímom AAW Racing Team. Bohužiaľ, Leova zmluva s Porsche mu neumožňovala natáčanie. Namiesto neho sa David Piper pripojil k filmovému štábu vo Francúzsku. (Raccoon.city)
  • Najslávnejšia scéna havárie v „Le Mans“ ukazuje diaľkovo riadený skutočný Porsche 917 v hodnote 40 000 dolárov. (pravo)
  • Pri nakrúcaní nechýbali ani dramatické okamihy, keď sa neplánovane vznietilo Ferrari Dereka Bella v rýchlosti cez 300 km/h a Bell vyviazol len s ľahkými popáleninami. Keď zasa Porsche 917 s Davidom Piperom vyletelo z trate práve v mieste, kde sa v r. 1969 zabil John Woolfe, a rozlomilo sa na dva kusy, nikto neveril, že by to Piper mohol prežiť. Prežil, ale prišiel pritom o nohu. Výťažok z prvého dňa premietania Le Mans na celom svete mu bol venovaný ako odškodné. (pravo)
  • Po skutočných pretekoch Le Mans v júni 1970 nasledoval týždeň na odpočinok, a potom začal ten “McQueenov Le Mans“, doprevádzaný množstvom ťažkostí. Plagáty, inzertné plachty a tabule sa odsťahovali na ďalšie preteky, a tak SP museli zohnať od najrôznejších firiem náhrady.Ďalším problémom bol hmyz, ktorý v júnových pretekoch zvykne mohutne znečisťovať prilby, chrániče i autá. Už behom prvých týždňov nakrúcania však všetky mušky zmizli. Museli sa teda dovážať a rozmetať na potrebné miesta, aby účastníci vyzerali, akoby ich „nazbierali“ v rýchlosti 300 km/h. (pravo)
  • SP okrem toho najali skutočných usporiadateľov pretekov, skutočných policajtov, skutočných novinárov z International Racing Press Association, najali i časť divákov z pretekov, ktorí zostali divákmi i pre nakrúcanie – celkom 1500 ľudí! (pravo)
  • Enzo Ferrari odmietol spoluprácu. Požiadal o scenár a dostal poznámky, z ktorých sa dočítal, že zvíťazí Porsche – a svoje autá neposkytol. McQueen ich teda päť zakúpil od súkromníkov a niekoľko ďalších nechal zostaviť zo starších podvozkov Lola s motormi Corvette a s karosériou Ferrari. (pravo)
  • Počas pretekov Le Mans 1970 bolo umiestnenych 19 kamier pozdĺž trate, ktoré dohromady natočili 40 000 metrov filmu a 3 ďalšie kamery viezol Porsche 908 štartujúci za Solar Productions. Za volantom sa striedali H. Linge a J. Williams. Ich úloha bola pred štartom spustiť všetky kamery, odštartovať čo najrýchlejšie a potom sa držať vo vedúcej skupine jazdcov tak dlho, ako to len bude možné, aby sa natočilo čo najviac. Napriek nespočetným zástavkám v boxoch kvôli nabíjaniu kamier sa nakoniec celkovo umiestnili na výbornom 9. mieste konečného poradia! (pravo)
  • Steve McQueen mal v úmysle zúčastniť sa skutočných pretekov Le Mans 1970 osobne, a tak sa medzi prihláškami na preteky objavil voz Solar Productions(SP) – Porsche 917 s neobyčajnou posádkou: Steve McQueen – Jackie Stewart. Ale McQueenovi poisťovňa zakázala štartovať s hrozbou výpovede úveru. (pravo)
  • Steve McQueen pre film Le Mans založil vlastnú produkčnú spoločnosť Solar Productions (SP), ktorej prvým krokom bolo, že v roku 1969 sa vypravila do Francúzska, aby tu pri skutočných pretekoch 24 hodinovke Le Mans 1969 natočila cez 10 000 metrov filmu a okrem toho získala prvé skúsenosti, či je reálne nakrúcať za takýchto podmienok. Zistila že je príliš prachu v depe, vyblednuté farby v boxoch a v noci málo osvetlená trať. Preto ďalší rok, pár týždňov pred ročníkom 1970 prišla do Le Mans výprava Solar Productions, aby k veľkej radosti usporiadateľov zadarmo vybudovala a vydláždila nové depo, prefarbila boxy a presvetlila niektoré nočné úseky. (pravo)
  • Stevu McQueenovi (Michael) na tomto filmu velice záleželo. Byl pro něj částečnou náhradou za Den šampiona, snímek ze stejného prostředí, jehož natáčení bylo ukončeno kvůli zdržení proti Grand Prix (1966). (Lina)
  • Steve McQueen nosil v civilu hodinky Rolex Submariner ,na nátačení filmu Le Mans však nosil hodinky Tag Heuere Monaco. Tyto hodinky si vybral sám McQueen z kolekce, kterou mu na natáčení přivezl Jack Heures. K 25. výročí McQueeneho smrti a zároveň nedožitých 75. narozenin (2005) byla vydána edice Tag Heure Monaco Vintage v omezené sérii 4 000 kusů za cenu 3 200 euro. V roce 2017 byla vyrobena další speciální edice těchto hodinek Tag Heure Monaco Gulf Special Edition s cenovkou 5 900 USD. (xisp)
  • Z oblasti showbyznysu ve 24 hodin LeMans závodili Paul Newman v roce 1979, Nick Mason v letech 1979, 1980 ,1982 ,1983 ,1984 a Patrick Dempsey v letech 2009, 2013, 2014, 2015. Nejlepší umístění měl Paul Newman, společně s Rolfem Stommelenem a Dickem Barbourem na voze Porsche 935 zvítězili ve své kategorii a celkově byli druzí. (xisp)
  • Steve McQueen se nikdy jako závodník neúčastnil 24 hodinovky v Le Mans, vrcholem jeho závodnické kariéry byl závod 12 hodin v Sebring,u kde startoval s Peterem Revsonem a zvítězil ve své kategorii s třílitrovým Porsche 908/2, celkově byl druhý se ztrátou 23 vteřin za Mario Andrettim na Ferrari. Toto umístění je o to cennější, že ho McQueen vybojoval se sádrou na noze, kterou měl po nehodě na motocyklu z předchozího závodu. (xisp)
  • Steve McQueen (Michael Delaney) po skončení tohoto filmu již nikdy v autě nezávodil. (Mol)
  • Porsche Steva McQueena (Michael Delaney) se po natáčení filmu vydražilo za 1 400 000 dolarů. (Jimmy15)
  • Michael Delaney (Steve McQueen) ve filmu poprvé promluví po více než 30 minutách. (Chrustyn)
  • Jeden vůz 917 byl ve skutečnosti Lola T 70, který byl představěn na Porsche, jež Michael Delaney (Steve McQueen) při havárii zničí. (M.B)
  • Po natáčení producenti darovali kombinézu McQueena britským novinám The Observer jako cenu do soutěže, kterou tehdy vyhrál 12letý Timothy Davis. V roce 2011 byla velmi zachovalá kombinéza vydražena v aukci za 984 000 amerických dolarů. (jenik71)
  • Uprostřed nočního kokainového flámu sedl Steve McQueen do auta jako řidič, nevybral zatáčku a narazil do cementového bunkru. Jeho kolegyně, se kterou tehdy spal (švédská hvězda soap-opery), proletěla předním sklem. (cheyene)

Súvisiace novinky

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (viac)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (viac)

Reklama

Reklama