Reklama

Reklama

Deň nezávislosti

  • Česko Den nezávislosti (viac)
Trailer 2
USA, 1996, 139 min (Special Edition: 153 min)

Obsahy(1)

Je 2. júla, celé USA sa pripravuje na oslavy Dňa nezávislosti. Nad Mesiacom, na povrchu ktorého je pamätná doska človeka s mierovým posolstvom vesmírnym civilizáciám, sa presunie zlovestný tieň, smerujúci k Zemi. Výskumná základňa v Novom Mexiku zachytí signály z vesmíru, ktoré vysiela obrovská kozmická loď mimozemského pôvodu. Vyšle 30 menších lodí s priemerom 15 kilometrov, ktoré nehybne visia nad ulicami väčšiny hlavných svetových miest a nereagujú na pokusy o kontakt. V Los Angeles kapitán letectva Steven Hiler (Will Smith) tuší, že sa deje niečo nekalé a nariadi svojej priateľke, striptérke Jasmin Dubrowovej (Vivica A. Fox), aby si zobrala dieťa a odcestovala z mesta, pretože on musí nastúpiť do služby. Prezident Thomas J. Whitemore (Bill Pullman) tvrdí, že zatiaľ nie je dôvod báť sa. Svojrázny vedec David Levinson (Jeff Goldblum), ktorý pracuje v jednej z televíznych spoločností ako expert na káblové systémy, celkom náhodou odhalí dorozumievací kód mimozemšťanov a pochopí, že lode sa synchronizujú, aby súčasne zaútočili. Začalo sa odpočítavanie do okamihu totálneho zničenia Zeme! (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (108)

  • Jednou zo zničených budov je kino s billboardovou reklamou... "Deň nezávislosti". (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v: Los Angeles, Fontana, Windsor (Kalifornia, USA), Blue Ridge (Georgia, USA), New York (New York, USA), Colorado Springs (Colorado, USA), Dallas (Texas, USA), Grants Pass (Oregon, USA), Michigan City (Indiana, USA), Philadelphia a Pittsburgh (Pensylvánia, USA), Sydney (Austrália), Tooele a Wendover (Utah, USA), Socorro (Nové Mexiko, USA) a Washington (okres Kolumbia, USA), ako aj v Keni, Švédsku a na Islande. Natáčanie sa začalo 28. júla 1995 a skončilo 2. novembra toho istého roku. (Arsenal83)
  • Rolu Connie Levinson mala hrať Ally Walker. Keď sa herečka na poslednú chvíľu odhlásila z projektu, po zbesilom zháňaní náhrady bola najatá Margaret Colin a do natáčania vhupla už za 24 hodín. (Arsenal83)
  • Vo filme nie je prezident (Bill Pullman) informovaný o existencii Oblasti 51 a myslí si, že sa jedná o výmysel. Oficiálne bola existencia Oblasti 51 totiž priznaná až v roku 2013. (ČSFD)
  • Je veľmi nepravdepodobné, že by pilot, akokoľvek schopný, dokázal pilotovať mimozemský stroj, ktorý nikdy predtým ani nevidel zvnútra. Dokonca aj keď pilot prechádza z jedného typu lietadla na druhý, potrebuje prinajmenšom školenie na mierne odlišné ovládanie. Nedáva zmysel, že by dve úplne odlišné civilizácie vyvinuli stroje s prakticky rovnakým ovládaním. To isté sa dá povedať o programovacích jazykoch. Softvér, vyvinutý ľuďmi, by takmer určite nedokázal komunikovať s tým mimozemským a už vôbec by ho nedokázal efektívne napadnúť a úplne vyradiť. (ČSFD)
  • Niektoré zvukové efekty, napríklad tie mimozemských stíhačiek, Roland Emmerich prevzal zo svojho predošlého projektu Hviezdna brána (1994), kde bol rovnako hlavným zvukovým dizajnérom Mark R. La Pointe, ktorý bol za obidva tieto filmy nominovaný na cenu Golden Reel Award. (Piri)
  • Scéna, v ktorej Will Smith (Steven Hiller) za sebou ťahá bezvládne telo mimozemšťana cez púšť, bola natáčaná na soľných pláňach pri Veľkom soľnom jazere v Utahu. A tak Willova veta: „Čo je to sakra za smrad?“ nebola plánovaná, pretože na scéne bol cítiť smrad z hnijúcich kreviet z jazera. (ČSFD)
  • Will Smith (Steven Hiller) sa objaví vo filme až v 22 minúte. (ČSFD)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 75 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Natáčení na losangeleském letišti muselo být o několik dní odloženo kvůli výhrůžkám od proslulého teroristy Teda Kaczynského, (známého také jako Unabomber). (NIRO)
  • S výjimkou práškovacího dvouplošníku jsou všechna letadla modýlky nebo digitální triky. (NIRO)
  • Jeden z důvodů, proč se Roland Emmerich už od počátku rozhodl pojmout invazi tak rozmáchle a megadestrukčně, podle něj spočíval v tom, že jej coby diváka odjakživa otravovalo, jak často jsou ve filmech podobné emzácké útoky zobrazovány jako "nenápadně" venkovské - tj. že se odehrávají se na odlehlých farmách, v kukuřičných polích atd. (NIRO)
  • Dle Deana Devlina původně americká armáda souhlasila s podporou filmu (podobně jako například u Top Gun, 1986), ale vycouvala, když se dozvěděla, že v příběhu figuruje tzv. Oblast 51. (NIRO)
  • Militantní organizace Hizballáh vyzvala muslimy k bojkotu filmu, protože podle ní šlo o "propagandu falešného židovského zájmu o blaho lidstva". (NIRO)

Súvisiace novinky

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (viac)

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (viac)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (viac)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (viac)

Reklama

Reklama