Reklama

Reklama

Recenzie (12)

corona 

všetky recenzie používateľa

Tak som sa konečne dočkala na CSFD pridania skvelého slovenského remaku známeho amerického filmu, úlohu pochybujúceho porotcu, ktorého v originály hral Henry Fonda rovnako výborne stvárnil Ivan Mistrík a ostatní herci, z najvyššej slovenskej hereckej ligy, ktorí sú už žiaľ skoro všetci mŕtvi, v ničom nezaostávali. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Klasika od Sidneyho Lumeta 12 Angry men z 1957 v ceskoslovenskom prevedeni. Chvalim vybornych hercov : Romancik /Kladivo na Carodejnice/, Yvan Mystryk /kobaltova Veza/, vyborne dialogy a v neposlednom rade aj herecke koncerty. 95 %, predsa len Lumet je Lumet. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Česko-slovenský remake známej americkej drámy sa vydaril po hereckej stránke i ztvárnením skvelo. Naši herci sa smelo môžu minimálne rovnať americkým kolegom, o to nie je pochýb. Menšie výhrady mám k obsadeniu, kde by som si v roliach, ktoré zahrali Adamčík, Figura či aj Dibarbora vedel predstaviť vhodnejších kandidátov, ale ostatných deväť hercov sedelo perfektne. Čo sa týka scenára, ten je temer rovnaký ako v prípade originálu či neskoršieho amerického remaku a vyčítať mu neorginalitu či plagiátorstvo je nemiestne. Viacero dialógov je skoro identických, znalý divák sa preto veľmi rýchlo zidentifikuje. Predsalen nejaké výhrady mám k tomu, ako poňali kulisy a tiež absenciu troch veľmi dôležitých bodov: za prvé - scéna s rozpamätávaním si filmov jedného z členov poroty - nechápem, prečo nemohli byť spomenuté americké filmy a herci, pritom bejzbal ako typický americký šport áno (na Slovensku vtedy pritom takmer neznámy šport), keď je to raz zasadené do Spojených štátov, tak nech je to kompletne; za druhé - jedna z najlepších scén filmu, keď porotcovia zinscenujú scénu postaršieho svedka s chromnou nohou, v ktorej mu merajú presný čas; no a za posledné - záverečná scéna, ktorá mierne odľahčuje príbeh, kde sa najstarší porotca zoznamuje s najktívnejším porotcom a vzäpatí sa s ním aj lúči. Veľmi silné štyri hviezdy. ()

brasek 

všetky recenzie používateľa

Kto má rád rozhnevaných dvanásť, bude mať rád aj dvanásť nahnevaných. Miloš Pietor vsadil na umenie hercov presadiť sa a zaujať diváka a to mu vyšlo. ()

migeldiablo 

všetky recenzie používateľa

Prípad je jasný? Nie tak celkom. Veľmi inšpiratívna divadelná hra - jeden proti všetkým a nakoniec všetci proti jednému. Herecký koncert najstaršej generácie slovenských hercov. 100% ()

Hombre8 

všetky recenzie používateľa

Originál film neviděn. Zpočátku se to zdálo velmi dobré, ale ty trhliny a manipulaci v záplavě emocí nikdo nevidí? Proč tak najednou bez většího důvodu (nemožnost bodnutí shora je nesmysl), tři zapřísáhlí odpůrci  - Kvietik, Hlaváček a Romančík najednou obrátili? Jen kvůli blížícímu se závěru a nebezpečí, že by se TO nestihlo? Rovněž věta, vzápětí pronesená, že "nás devět neví, kde se ve vás třech bere taková jistota", zní značně samolibě vzhledem k výše uvedenému. No a pak už to jde ráz na ráz. Tatik se prostě zapichl sám. Pointa kulhá na obě nohy. Kamera, režie a herecké výkony ale samozřejmě velmi dobré. Podezřívám Milana Lasicu, že se tu nechal inspirovat ke složení jeho vynikajícího textu: Bolo nás jedenáct. ()

Reklama

Reklama