Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvo z čias prehistórie Zeme a úsvitu ľudstva.  Skupina turistov sa dostane do búrky a nájde útočisko v blízkej jaskyni. V nej sa zdržiava aj archeológ, ktorý študuje praveké maľby na stene. Turistom porozpráva príbeh, ktorý vyčítal z malieb. Jeho hlavným hrdinom je mladý jaskynný muž Tumak (Victor Mature), člen prehistorického Skalného kmeňa a náčelníkov syn. Skalný kmeň je veľmi agresívny a necivilizovaný, a preto Tumak odíde do vyhnanstva a prichýli ho mierumilovný Kmeň mušlí. V ňom žije aj krásna náčelníkova dcéra Loana (Carole Landis), ktorá sa o Tumaka stará. Kvôli nezhodám musia po čase obaja kmeň opustiť a Tumak sa rozhodne vrátiť do svojho rodného kmeňa, ktorému chce ukázať, že ľudia môžu prežiť aj v mieri. Spolu s Loanou ich čaká tvrdý boj o prežitie a za zjednotenie oboch kmeňov; to všetko v čase krátko pred ničivým výbuchom sopky. (Incantator)

(viac)

Recenzie (12)

Oktavianus 

všetky recenzie používateľa

Nejzajímavější na celém filmu (a zároveň jeho největší slabinou) jsou triky. Nádherné, evidentní zadní projekce, leguáni představují obří pravěké stvůry a celé je to zábavně naivní a ujeté, až je to krásné. Film je hodně zajímavý i z historického hlediska: jak už je tu napsáno, ještě dlouho poté na tento film odkazovaly další pravěké spektákly, nemluvě o tom, že záběry bitek "dinosaurů" i výbuch sopky spojený se zemětřesením byly nejenom okatě kopírovány, ale kolikrát přímo i vykrádány a vloženy do dalších filmů. Zábavné. Jinak ovšem příběh vyděděnce Tumaka a jeho blonďaté kočky s obludným účesem nijak extra zajímavý není, barbarský hrdina je ke všemu dost nesympatický a kdyby nějakých osmdesát minut nefrčelo tak rychle, byl bych v hodnocení asi přísnější. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Jeden milión (rokov) pred Kristom” je minimálne z 90 % závislý len od konštruktívnej Heymannovej hudby, pretože tieto "prehistorické postavy" väčšinou iba mumlajú zvláštnym dialektom, ktorý som si v podstate nevedel vôbec nikde zaradiť, je to čosi medzi akousi divnou hollywoodskou hatlaninou a citoslovcami, prepojenými samými pazvukmi, čo ma ešte viac iritovalo, že je to i ďalší MIX - Tichého a zvukového filmu dohromady. / Predovšetkým sa jedná o ozaj « pôsobivé » filmové BÉČKO najhrubšieho zrna, v ktorom sa aspoň krásne vynímali dlhé nohy Carole Landis, a taktiež som bol priamym svedkom extrémne hrôzostrašného výbuchu, strašne (pra)dávnej sopky, či i filmovej expozície samých, preddejinných zvierat a jašterov v nadživotnej veľkosti, kedy špeciálne efekty by mali byť už automaticky hádam na vyššej úrovni ? Dá sa povedať, že sú miestami revolučné. Velikánske šťastie, že strihač Ray Snyder v strižni nezostrihal ešte minúty extra, pretože už tak ide o mimoriadnu tortúru, ktorá je pritom veľmi zábavná, a to kvôli samotným hercom, ktorí sa neboja robiť si sami zo seba veľkú srandu, zrejme majú zmysel pre humor. Zistil som, že i v takej zlatej ére Hollywoodu sa nakrúcali nie moc kvalitné počiny, a tento sa radí asi vôbec k tým úplne najhorším !? ()

Reklama

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Ze začátku vůbec nic, nemám rád filmy z pravěku. Ale jakmile tady došlo na triky, moje srdce zaplesalo. Je vidět, že animatronika se ještě nenosila a že se všechno dělalo buď jako nepohyblivé modely, nebo převleky, anebo jsou použita skutečná zvířata. Tady nevím, jestli obdivovat, nebo si postesknout nad tím, jak se se zvířaty zacházelo. Na svůj věk tak film trikově vypadá docela dobře. Příběhově už to v současné době ale zaujmout nedokáže. ()

vitekpe 

všetky recenzie používateľa

Ze sentimentu a z lasky ke Carol dam stred. Ale jinak jde o nevycnivajici standard tehdejsich sci-fi/fantasy. Tzn. zadni projekce desna, misto jesteru jesterky, atd. :-) Jen pro milovniky zanru. Navic ta nestastna Carol tady ani nevypada nejak extra, coz je ale hlavne "pravekym" osacenim a podivnym ucesem. Prece jen v noirech apod. to byla jina liga. :-) ()

Ironfood 

všetky recenzie používateľa

Milostný příběh v pravěkých kulisách. Mladý fešák je vypuzen z kmene egoistických kameňáků do kmene altruistických mušláků, kde sbalí náčelníkovu dceru, která vypadá, jakoby právě sestoupila z přehlídkového mola,  a přemůže "hrozivého" netvora, kterého klidně mohli utlouct čepicemi. Fešákova asimilace však neprobíhá hladce, takže se vrací ke starému kmeni, kterému udělí lekci dobrých mravů. ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (5)

  • Speciální efekty na svou dobu byly tak dobré, že byly spolu s dalšími záznamy z filmu byly použity v celé řadě dalších filmů, datovaných až do začátku roku 1960. (Karlos80)
  • Původně měl režírovat film sám D.W. Griffith. Ten však odstoupil v polovině natáčení, načež projekt dokončili Hal Roach a jeho syn. (Karlos80)

Reklama

Reklama