Reklama

Reklama

Kedysi bol Billy Beane (Brad Pitt) jednou z najsľubnejších nádejí svetového bejzbalu, no jeho kariéra sa, žiaľ, skončila skôr, než sa vôbec stihla poriadne začať... Na začiatku sezóny v roku 2002 sa Billy ocitá v naozaj nezávideniahodnej situácii, keď jeho katastrofálne financovaný tím Oakland Athletics príde o najlepších hráčov (znovu), ktorí sa nechajú zlákať veľkými tímami (a s tým súvisiacimi nemalými platmi) a on je tak zrazu nútený dať svoj tím znovu do poriadku a odštartovať sezónu s tretinou pôvodného rozpočtu. V túžbe po víťazstve sa Billy rozhodne ísť proti klasickým zvyklostiam, ktoré v bejzbale platia. Spolu s inteligentným ekonómom Petrom Brandom (Jonah Hill) sa skrátka namiesto sedliackeho rozumu, ktorým sa v bejzbalovom svete riadia všetci ostatní, rozhodnú trochu zaexperimentovať a oprieť sa o počítačovú štatistickú analýzu, ktorú bejzbalová administratíva dlhodobo ignoruje. Dospejú k neuveriteľným záverom a začnú najímať hráčov, ktorých zvyšok bejzbalového sveta považuje za príliš starých, príliš chorých alebo príliš problematických, no ktorí sú zároveň všetci veľmi nedocenení. Netrvá dlho a Billyho a Petrove nové metódy a pozoruhodná zostava outsiderov sa stane povestným tŕňom v oku nielen starej gardy trénerov a manažérov, ale i ostatných tímov, médií, fanúšikov i hlavného manažéra ich vlastného tímu Arta Howea (Philip Seymour Hoffman), ktorý s nimi tvrdohlavo odmieta spolupracovať. Napriek tomu však ich experiment nielenže navždy zmení spôsob, akým sa bejzbal hrá, ale zároveň Billymu otvorí nové možnosti – a to nielen čo sa týka športového sveta... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (907)

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $50miliónovTržby USA $75,524,658Tržby Celosvetovo $106,102,951Tržby za predaj Blu-ray v USA $9,736,512 //počet predaných kusov 466,979Tržby za predaj DVD v USA $10,216,393 //počet predaných kusov 601,318║ Podľa ukážky to vypadalo na zaujímavú a strhujúcu športovú drámu ale opak je pravdou, jednak baseball ako šport mi moc nehovorí a tento film ho ani nijak divákovi viac nepriblíži, nepríde na žiadne priame silné športové momentky, tieto veci sledujeme len z ústrania, príbeh sa venuje len manažérovi tímu, ktorý vsadí na nepraktickú obnovu rozpadnutého tímu, a tím to hasne a príbeh sa nikam zvlásť neposunie, nič nedá na vrch, nestrhne, Brad Pitt ako vždy hrá slušne, aj keď to odplúvanie do kelínkov je dosť bleee, taký Philip Seymour Hoffman skoro neviditeľný, podľa mňa veľké sklamanie, je to dosť podobné ako o niečo lepší Jerry Maguire. A tak trochu ma zaráža rozpočet $50miliónov, jedine že by 3/4 z rozpočtu išli na honoráre. __7nominácii na Oscara je asi sranda??? len potvrdenie že aká fraška je udeľovanie Osvarov, to ako neboli lepšie filmy za rok 2011??? /40%/ ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Tak k tomu došlo. Najodpornejší herec na planéte si nielenže zahral v excelentnom filme, ale dokonca tam hrá skvelú postavu a hrá ju tak, že som sa tešil na každú ďalšiu scénu s ním. Interakcie s Pittom (jasná nominácia na Oscara) bezchybné. No a je to samozrejme brilantná scenáristická prácička (Zaillian, Sorkin, čo dodať?). Takto sa vyhnúť väčšine klišé a zároveň dať rozprávaniu normálny dramatický oblúk s gradáciou a (netradičným) vyvrcholením, to fakt klobúk dolu. Warrior búcha dlaňou o podlahu. ()

Reklama

Ded@M@tes 

všetky recenzie používateľa

Sportovní drama s Bradem Pittem ( Billy Beane ) v hlavní roli. Statistiky se zdají být matoucí, ale Jonah Hill ( Peter Brand ) v nich vidí budoucnost. Vyhrát pouze s týmem, který je založený jen na statistikách, tvrdý oříšek. Baseball neobdivuji, ale to na ničem nemění kvalitu filmu, jenž své hodnoty stoprocentně má. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Pútavo napísaný scenár zo sveta športového manažmentu, ktorý konečne nie je len o jednotlivcovi, ktorý sa vymaká na veľkého hrdinu. Iný uhol pohľadu na tvorbu baseballových tímov je zaujímavou témou - čísla, štatistiky a vytrvalosť odvážnej myšlienky ísť proti prúdu ma dostala aj vďaka presvedčivosti Brada Pitta. Postava Billyho Beana bola zahraná autenticky, dôrazne a efektne. ()

molotov 

všetky recenzie používateľa

Mám baseball docela rád. Před dvěma lety jsem byl v NY na Yankees, ale asi jsem spíš měl zajet do Oaklandu. Moneyball je vynikající film s skvěle napsanými postavami, což je to nejdůležitější. A že je ze sportovního prostředí je pro mě bonus navíc. Mám z něho podobný pocit jako ze Social Network (Sorkin to jistí), radost sledovat dialogy postav. Spokojenost totální. ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (25)

  • Pieseň, ktorú Casey (Kerris Dorsey) spieva v obchode s gitarami aj nahrá na CD svojmu otcovi (Brad Pitt) sa volá "The Show". Jej spoluautorkou a interpretkou je speváčka s česko-austrálskym pôvodom Lenka Kripac. Skladba vyšla v októbri 2008, takže v čase, kedy sa odohráva príbeh filmu, ešte neexistovala. (mijec)

Súvisiace novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (viac)

Aaron Sorkin chystá režijní debut

Aaron Sorkin chystá režijní debut

09.05.2016

Jen těžko byste v Hollywoodu hledali výraznějšího scenáristu, než je Aaron Sorkin. Autor Západního křídla a Newsroomu napsal i Moneyball nebo Stevea Jobse, hlavně má ale doma Oscara za Social Network… (viac)

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

26.10.2012

Pořád není úplně jasné, jaký bude další režijní počin Christophera Nolana. Film Transcendence, o kterém je řeč, bude totiž „jenom“ produkovat (jak jinak, spolu se svou manželkou Emmou Thomas). Režii… (viac)

Reklama

Reklama