Reklama

Reklama

Operácia Mincemeat

  • Česko Invaze: Operace Mincemeat (viac)
Trailer 1

Operace Mincemeat byla jedním z klíčových kroků na dlouhé cestě spojenců k vítězství. V roce 1943 spojenci zahajují přípravy na invazi do Francie a osvobození Evropy, ale jeden problém stále přetrvává… jak mohou ochránit své invazní síly před ničivou převahou německé armády? Film, inspirovaný skutečným příběhem jedné z nejnepravděpodobnějších misí druhé světové války, se zaměřuje na podrobnosti plánu oklamat Němce ohledně nadcházející invaze na Sicílii pomocí mrtvého těla s ukrytými dokumenty, aby nepřítel uvěřil, že útok proběhne v Řecku. (HBO Max)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (44)

mira007 

všetky recenzie používateľa

Operaci Mincemeat jsem znal už z britských dokumentů o 2SV ze sedmdesátých let a vždycky mi to přišlo jako jedna z nejfantastičtějších mystifikačních špionážních operací včech dob, ale nedokázal bych si představit to přetavit v nějaký strhující biják. A to potvrdil i tento více než dvě hodiny trvající film, který má silné obsazení, ale ve výsledku je to takové komorní konverzační drama s trochou dobrého anglického suchého humoru, ale prostě tomu hrozně chyběla šťáva. Sympatické, ale něco co těsně uniká dvě hodiny nudě. ()

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Námet je rozhodne zaujímavý, lebo je to niečo nezvyklé ako klamom preľstiť protivníka. Dopracúvavame sa k tomu s hrdinami krok po kroku, avšak kostrbato a tak je to aj spracované. Vôbec nie je jasné či sú s týmto plánom vlastne poriadne uzrozumení vrchní velitelia či aj samotný Churchill. Sú tam dialógy, ktoré aj spochybňujú celú akciu. No aj tak sa nejako bez vysvetlenia pokračuje, radšej tvorcovia chcú preľstiť diváka v tom, že mu predstavujú Iana Fleminga a jeho M či Q, známe z bondoviek. Dlho trvá kým príde maličký uzol zápletky, a keď príde v podaní sestry zosnulého, tak po jej odznení sa uzol uvoľní, lebo sestra sa už trestuhodne neobjaví. Samotná akcia v Španielsku sa začne, no postupne začína zadrhávať, ale je to tak šlendriansky rýchlo odkecané, že to má diváka skôr zmiasť, aby sme sa víťazoslávne dostali k finále kde zásadne chýbajú emócie. Je nám proste podané, že Nemci to zožrali a basta. K vedľajšej dejovej linke, ktorá predstavuje dvoch chlapov súperiacich o jednu ženu, je to veľmi decentne podané, prakticky by som termín súperenie mohol vypustiť. Zaberá to istý priestor a nevadí mi jej vyústenie do stratena, lebo však vojna. Viac ma mrzí linka s bratom Ewena, tá je načatá nesúvislo a v závere sa len dozvieme suchý fakt o jeho činnosti. Komplexne je to nesúrodá snímka, ktorá je však komorná, bez výraznej akcie, vhodná pre dámy, ktoré sa vojnovým filmom skôr vyhýbajú. V tomto nájdu kus histórie spojenej s romantikou. ()

Reklama

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Waw, o takejto operácii som doteraz veru nepočul. Takže som bol z toho celkovo prekvapený, že Británia pristúpila k takejto dezinformačnej hre, ktorá napokon znamenala veľký obrat vo vojne. Téma filmu bola rozhodne Top! A musím uznať, že aj spracovanie sa mi celkovo páčilo, hoci sem tam sa tam objavili také hluché pasáže, ktoré trochu brzdili dobre nastavené tempo. Ale inak super, vrátane výpravy, hereckého obsadenia a vojnovej atmosféry, do ktorej to bolo celé zaobalené. Inak, tento nápad s falošným špiónom bol celkom chytrý, no muselo to byť riadne napätie, či Nemci na to napokon skočia. 5* ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavá zápletka a strhujúci trailer ma dosť navnadili, ale nejak som prehliadol meno režiséra. Zase som dostal nezáživné spracovanie ako u väčšiny Maddenových filmov. Nečakal som žiadnu akciu. Dúfal som, že príprava plánu bude rovnako napínavá ako to zvykne byť v heist filmoch, ale tu sa len nekonečne nudne kecalo. Plus je tam zbytočná otravná romantická línia. A keď to hovorím ja, tak to už niečo znamená. No a ani samotné naplnenie plánu nie je nijak strhujúce. Z hercov ma nikto nezaujal napriek skvelému obsadeniu. Takže celkovo jedna veľká nuda. 4/10. ()

Dm1tr1j odpad!

všetky recenzie používateľa

Réžia a kamera super ale scenár vyprdel niekto po 10 pivách v pondelok keď musel niečo napísať.... Okrem toho útok na sicíliu bol totálny prejeb a jedno z najkokotskejších rozhodnutí slabo skúsených vojsk ameriky a británie. Američania zariadili vrelé prijatie na pobreží pomocou new yorkskej mafie, ktorej spravili ústupky a prepustili ich šéfov aby poslali dobré slovo domov do starej zeme a nechali vojakov prejsť a aby sa sicilskí vojaci vzdávali. To bolo všetko, ako náhle prešli vojská do kopcov, ktoré boli vždy 3 po sebe vzostupne vyššie a vyššie delené údoliami tak sa začalo skurvené prelievanie krvy. Zopár delami taliani neskutočne mrvili a mleli spojencov a zdržovali ich tak dlho, že nemci sa mohli vpohode preskupiť čo aj spravili ale na siciliu sa vyjebali... Plán akcie bol prejsť cez sicíliu do Paríža a zobrať hitlerovi tento klenot. Nepodarilo sa a nemci zosadili musoliniho nasadili vlastnu babku....okrem toho dopady Mincemeat môžu byť 0, nik nevie či to vôbec malo zmysel. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (3)

  • Ve filmu se objevuje vedlejší postava Fleming (Johnny Flynn). Jedná se o narážku na autora knih o Jamesi Bondovi (agent 007) Iana Fleminga, který býval námořním důstojníkem a za druhé světové války pobočník šéfa tajné služby v britském námořnictvu. (Sharakis)
  • Keď otec číta synovi knihu pred spaním, jedná sa o dielo "The 39 Steps" od Johna Buchana. Podľa tejto knihy bol natočený film s rovnomenným názvom z dielne Alfreda Hitchcocka, ktorý tiež pojednáva o špionáži. (Biopler)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (viac)

Reklama

Reklama