Reklama

Reklama

Nedodržaný sľub

  • Česko Nedodržený slib (viac)
Trailer
Dráma / Vojnový / Športový / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Réžia:

Jiří Chlumský

Scenár:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrajú:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Film na základe skutočného príbehu, ktorý vás vtiahne do deja plného napätia a zvratov, v ktorom sa z mladého chlapca vďaka dobovým okolnostiam stáva mladý muž trochu predčasne. Udalosti rokov 1939 až 1945 ho prinútia opustiť svoje mladícke naivné futbalové ideály, poprieť svoju identitu, stretnúť sa zoči-voči so smrťou, žiť a bojovať bok po boku s drsnými ruskými partizánmi a zistiť, že aj najlepší priateľ môže byť zradcom. Nielen jeho odvaha a šikovnosť, ale aj zhoda náhod a životné šťastie mu umožnili toto peklo prežiť so snahou dodržať sľub, ktorý si kedysi ako rodina dali - doma sa opäť stretnúť. Skutočný príbeh židovského chlapca, ktorému silu prežiť dal sľub, ktorý chcel splniť... Skutočný príbeh židovského chlapca Martina Friedmanna - Petráška, na pozadí ktorého sa odvíjajú politicko-spoločenské zmeny vo vojnovom Slovensku a povojnovom Československu. Martin je nadaný futbalista a so spoluhráčmi často behá zvoniť do miestneho kostola, kde pôsobí ako farár Jozef Tiso. V čase okolo Martinovej bar micvy je vyhlásený Slovenský štát a u Friedmannovcov sa koná posledná rodinná oslava. Otec prosí všetkých členov rodiny, aby sľúbili, že sa tu o rok opäť zídu, ale tento sľub napokon nik z nich nedodrží. Mamička krátko nato šije žlté hviezdy na kabáty. Martina vylúčia z futbalového klubu a všetky židovské obchody sú „zarizované." Keď sa rodine naskytne príležitosť emigrovať do Palestíny, ich otec neistú budúcnosť „v púšti" odmietne. Začínajú sa transporty a Martinov brat so sestrou odchádzajú do Poľska medzi prvými. Martin sa vydáva za svojím spoluhráčom Fredom Mahlerom do „židovského tábora" v Seredi, kde sa stanú ozdobou táborového futbalového mužstva, ktoré poskytuje svojim hráčom aspoň dočasné bezpečie. No ocitá sa v pasci. Musí tvrdo pracovať a bojovať o život v brutálnych zápasoch proti strážcom. V roku 1942, tesne pred transportom, sa Martin dozvie o Osvienčime. Snaží sa uniknúť, ale skončí s číslom na krku v rade pred vagónmi. Vyslobodí ho až veliteľ tábora, ktorý je futbalovým fanúšikom. Martin sa dostáva do pracovnej čaty a odtiaľ uteká do Bánoviec. Rodičovský dom je zapečatený. Prepracovaný a podvyživený Martin dostáva dvojitý zápal pľúc. Odchádza na liečenie do sanatória. Po vyliečení musí odísť, pracuje ako robotník v kláštore a pod falošným menom Martin Petrášek sa pridá počas SNP k partizánom. Poslednú vojnovú zimu prežíva v horách so skupinkou sovietskych výsadkárov. Na konci vojny sa Martin vracia do Bánoviec, ale v jeho rodnom dome už štyri roky žije iná rodina. Dovolia mu prehľadať povalu, kde nájde staré rodinné fotky a žltú hviezdu. Prichádza čas odsťahovať sa do Izraela... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (210)

Rudinsky 

všetky recenzie používateľa

Na slovenské pomery FANTASTICKY technicko-režisérsky zvládnutý film, ktorý mal neuveriteľnú atmosféru, pretláčali sa na povrch aj nejaké tie seriózne emócie, mal dostatok brutality a režisérskych vychytávok...Scény v Tatrách a pod Strečnom boli nádherné, výprava solídna a exteriéry musím vychvaľovať do nebies...Konečne si niekto uvedomil potenciál našej krajiny a jej bohatej a hlavne napínavej histórie. Herecké výkony sínusoídne, Samuel Spišák je na tých maximách... Hlboký skok vpred, popri ostatných potratoch, ktoré sa na niečo iba hrajú. Stále však cítiť absenciu finacii, ale to nevadí, pretože manželia Černý sú veľmi schopní producenti. Čo mi tak trošku prekážalo bola slabá dynamizácia deja, mohli sa s niektorými vecami vyhrať trošku viac, mali obrovský potenciál, a priznajme si, nezávisel od rozpočtu...Hudobný motív pekný, ale taktiež mohol byť akýmsi spôsobom viac pretlačený do popredia... Ale celkové hodnotenie - v rámci SR a otrasných projektov ako Panelák, Susedia, Kutiyl s.r.o. a podobne - veľké prekvapenie Len si treba uvedomiť, že v tom pomaranči, čo tak vehementne vytláčajú, ešte vždy nechávajú nejakú tu šťavu naviac... ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Ono v podstatě každému městu a jeho minoritě by se na památku mohl natočit nějaký ten pomník... Neměl jsem s filmem problém, nepáčí z diváka city, nehrne šílený dialogy ani zběsilé scenáristické zvraty, jenom mi prostě z hlediska své výpovědi přišel úplně zbytečný. Navíc bych stříhal, protože ti partyzáni (a šachy!) už byli spíš pro zlost. Poslední měsíc jdu tak trochu "po stopách Jiřího Chlumského" a jeho "Sedm dní" i "Venuše" se mi líbily víc.Trochu paradox, že ostudnou epizodu slovenských dějin dali natočit Čechovi :-) ()

Reklama

Fr 

všetky recenzie používateľa

Slibme si, že se příští rok všichni co jsme tady zase sejdeme..... Zbavme se emocí a zkusme uvažovat rozumně: J.Chlumský není S.Spielberg a Martin Friedmann žádnej Pianista. Ovšem jejich pohled na dobu, kdy lidi (Židi) nebyli lidi, skýtá na ,,naše“ poměry velice dobrou filmovou podívanou. Jestli máte filmy na podobná témata rádi, nemůžete být zklamáni. Přes 2 hodiny vyprávění mne nenudilo a příběh ze Slovenského štátu, kdy i tamní židé museli zjistit, že Bůh neexistuje, přináší také solidní porci napětí. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Zajímá mě, v co věřili Židé před válkou. 2.) Chci vidět (zase) ordinovat doktora Štěpána Šafránka. 3.) Nechápu, co lidi mají proti Jozefovi Tisovi. 4.) Mám rád příběhy podle skutečných událostí. 5.) Byl jsem v pracovním táboře v Seredi. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Ty jo já od rozopadu republiky neviděl jediný Slovenský film. Není to můj osobní bojkot za to, že mě už Tatry neříkají pane, ale jednoduše proto, že jak zmizeli z našich obrazovek slovenské pondělky tak jsem nějak slovenskou tvorbu přestal vyhledávat a soustředil se spíš na vyhledávání slovenských děvčat, ale nakonec si mě jeden slovenskej film naše sám a já nestačím žasnout. Jistě dalo by se vyčíst přílišná zkratkovist průběhu celé války, jistě i emočně by se mohlo zadařit ještě lépe, hlavně v tom táboře, a dalo by se třeba vyčíst že v "partyzánské" části se až příliš tlačí na antižidovskou notičku, vlastně, kdyby se to natočilo bez téhle části, celý film by na mě působil mnohem komorněji ale i více emotivně, ale dost už výtek, protože i přes to všechno se jedná o mimořádně povedený filmek, který nenudí a způsob vyprávění dokáže zaujmout a vybudit obavu copak se asi staně v následujícíh minutách a to prosím po celých 129 minut. Kamera vynikající, herecké výkony taky a třeba ta přestřelka s fašounama při přechodu přes silnici je po akční stránce natočená s americkou gracií matadorů akčních scén, to fakt klobouk dolů. Mrzí mě, že jsem o filmu neměl ani šajn, protože tohle bych dal klidně i v kině. Posílám bratrům Slovakům čtyři hvězdy, chválu a uznání. ()

Sandiego 

všetky recenzie používateľa

Vzhledem k tvůrci filmu docela překvapivě rozmáchlá a koukatelná podívaná. Nedodržený slub vytěžuje všemožná klišé žánru okupačního dramatu a na emoce má připraveny osvědčené recepty, ale situace Židů za Slovenského štátu se na plátnech kin neobjevila hodně dlouho a navíc se tvůrci mohli opřít o silný skutečný příběh. Přesto však jsou osudy hlavní postavy natolik bohaté, že bylo třeba zákonitě nesetrvávat příliš u jednotlivých zastávek na odysei židovského chlapce a tak spíše vzniká povrchní leporelo bez hlubšího prožitku. Ten akorát vykoukne v poslední části, kdy si mladík u partyzánských jednotek trpce uvědomuje, že ho nečká ani v době svobody nic než osud vykořeněného a nevítaného člověka. Jde jen o pár záblesků, které by si určitě zasloužily větší prostor. Po technické stránce však film působí naprosto profesionálně až velkofilmově a může se také opřít o fenomenální výkon Samuela Spišáka, který prochází neuvěřitelnými proměnami z ušlápnutého dítěte k neohroženému a předčasně zestárlému bojovníkovi za svobodu. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (24)

  • Keď Martin spí spolu s povstalcami na Zvolenskom zámku a sníva sa mu o sľube, ktorý si dali, a o popravených nemeckých civilistoch, je prikrytý československou maskovacou celtou, ktorá sa však vyrábala až po vojne. Má ju na sebe aj v stajni pri koňovi. (abraxas)
  • Martin Friedmann si i po válce ponechal své nové příjmení Petrášek a toto příjmení převzal i jeho bratr Vilo. (c.tucker)
  • Gardisti v skutočnosti mali na čiernych lodičkách ešte aj brmbolce. Tie vo filme chýbajú. (abraxas)

Reklama

Reklama