Reklama

Reklama

Vojenská a politická kariéra francouzského generála a císaře, kterého se bála celá Evropa. Napoleon byl takzvaný malý – velký muž a nesmazatelně se vepsal do dějin celé Evropy. Statečný válečník a někdy i moudrý muž. Francouzský generál a císař Napoleon Bonaparte (1769–1821). Jeden z největších vojevůdců světa. Z mladšího důstojníka francouzské armády se vypracoval na francouzského panovníka. Vedl Francii v mnoha úspěšných taženích. V roce 1812 ovládal nebo měl pod kontrolou větší část Evropy. Při tažení do Ruska se nejprve jeho vojsku dařilo, ale pak jej zaskočila zima a musel ustoupit. Nakonec utrpěl katastrofální porážku. Z původních cca 500 000 vojáků jich zůstalo asi 50 000. Tato porážka byla začátkem Napoleonova konce. O dva roky později přitáhly ruské, pruské a rakouské jednotky do Paříže. Napoleon musel abdikovat a odejít do exilu na ostrov Elba. (Česká televize)

(viac)

Recenzie (31)

YoZo8 

všetky recenzie používateľa

"Slava je pominuteľná, no priemernosť večná" (Napoleon Bonaparte). Kvalitný hraný dokument o živote mladého Napoleona Bonaparteho. Páči sa mi, že film je o prerode Bonaparteho z vojaka na generála, lebo práve tieto jeho roky mladosti sú pomerne neznáme. Jeho ambicióznosť a cieľavedomosť sú naozaj obdivuhodne a človeku sa ani nechce veriť ako to všetko mladý Korzičan zvládol. A to všetko aj napriek potupe a urážkam voči nemu a jeho rodine. Síce niektoré scény dokumentu neboli dokonale, no mne ako fanúšikovi Napoleona až tak veľmi neprekážali. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Natočiť niečo o Napoleonovi na 59 minút, to dá zabrať. Je preto logickým krokom, že sa tvorcovia rozhodli venovať téme úplného prapočiatku vzostupu tohto vojenského génia. To je pozitívom. Ďalším pozitívom je úloha Napoleonovej matky, ktorá bola skutočne tým hnacím motorom celej rodiny. Na druhej strane ale informácie, ktoré dostávame sú veľmi kusé, tvorcovia mohli ísť oveľa viac do hĺbky, ukázať mladosť budúceho cisára, jeho pohnútky a čo ho ovplyvnilo. ()

Reklama

mm13 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Jednoznančne najlepší diel série. Výprava, casting a výkon (najmä) hlavného predstaviteľa vzbudili môj obdiv až úctu. Síce sme tu svedkami iba začiatku Napoleonovej kariéry, už tu sa ale tvorcom spoločnými silami podarilo zachytiť všetko, čo ho urobilo hrdinom doby, do ktorej odhodlane vkráčal, cisárom doby, ktorú si začal tvoriť sám a korzickou beštiou stojacou nad krvavými troskami svojich velikášskych snov a neukojiteľných ambícií. Keď nabehli záverečné titulky, zaľutoval som, že sa nejedná o prvú časť aspoň 6-dielnej extra série o tejto rozporuplnej a fascinujúcej postave. Keby taká vznikla, prestanem ľutovať, že sa k tejto látke nedostal Stanely Kubrick. Skutočne nemám pocit, že by sa tvorcovia spreneverili čomukoľvek, naopak ponúkli viac, než sa od nich očakávalo. (pozdejšie som sa od naslovovzatého odborníka dostal k informácii ohľadne nepresností v niektorých detailoch - vek a zámena postáv, úloha Napoleonovej matky v tej dobe a pod., preto hviezdičku uberám, inak ale platí čo píšem vyššie... škoda!) ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Na poli historických instagramov televíznych produkcií je takýto opis Napoleona jednak krajne povrchným a ešte k tomu pôsobí lacnejším dojmom, kedy štáb akoby prepadol horúčkovitej enkláve rýchleho výkladu dejín. Lenže keď ho postavím k totálne immortál(nym) pseudodokumentov od kolegov z dielne Válečníci (Heroes and Villains), je to aspoň ako tak stráviteľný exkurz dejepisných učebníc, bez toľkých primitívnych a rušivých, bezprahovo-pudových výmyslov, ktoré z Richarda či Attilu robia totálne elementárnu, televíznu spodinu - krvavé, hulákajúce, mocenské, štvané lajno pre čistých konzumentov. ()

laepus 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Napoleon Bonaparte je jednou z nejvýraznějších postav celé lidské historie jak v tom dobrém, co vykonal, tak i v tom špatném, co napáchal za více než 20 let své politické a vojenské kariéry. Tenhle snímek se zaobírá jeho úplným vstupem do větších dějin během anglického obléhání Toulonu. Nikdo nemůže upřít Napoleonovi odvahu a statečnost, nikdo mu neodpáře vychytralost a prozíravost (až na poslední čtyři roky jeho života, kde docela podělal všechno, co do té doby dokázal) a o tom je tenhle snímek - o jednom mladém dělostřelci, který se snažil (i pod silným vlivem rodiny) prosadit stůj co stůj. A proč by taky ne, když byl stokrát schopnější než všichni okolo něj... ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama