Reklama

Reklama

Návrat Temného rytiera

  • Česko Temný rytíř povstal (viac)
Trailer 3
USA / Veľká Británia, 2012, 158 min

Predloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hudba:

Hans Zimmer

Hrajú:

Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine, Alon Aboutboul (viac)
(ďalšie profesie)

Gotham sa zmieta v temnotách neistoty potom, čo bol jeho maskovaný ochranca uznaný vinným zo zločinov, ktoré boli pre dobro ľudu uložené na jeho bedrá. Nedôveru v Batmana (Christian Bale), a v to čo predstavuje, nahradila u väčšiny nenávisť a pohŕdanie. Joker možno hnije v polstrovanej kobke v Arkhame, ale s úsmevom. Lov na netopierieho muža je totiž v plnom prúde a gothamské policajné zložky pod vedením komisára Jima Gordona (Gary Oldman) nie sú to jediné, čo ide alteregu miliardára Brucea Wayna po krku. Zdanlivo odnikiaľ sa vynára akýsi Bane (Tom Hardy) a nocou sa ako tieň zakráda tajomná mačacia žena Selina Kyle (Anne Hathaway). (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (173)

  • V 65. minúte, kedy Dagget (Ben Mendelsohn) komunikuje s Baneom (Tom Hardy), je Bane o skoro hlavu vyšší. V skutočnosti ale Ben Mendelsohn meria 1.8 metra, zatiaľ čo Tom Hardy meria 1.75. Z čoho jasne vyplýva, že režisér chcel pridať dôraz na to, kto je mocnejší z nich dvoch, tak postavil Toma na stolík. (stafino)
  • Počas scény úniku na motorkách (po prepadnutí burzy) je možné vidieť komparzistu na jednej z motoriek (rukojemník), ktorý vzhľadom a oblečením pripomína rolu Ch. Balea vo filme American Psycho (2000) (Patrick Bateman). (jim_clark65)
  • Za 3 mesiace Tom Hardy (Bane) pribral niečo vyše 14 kg. Počas tohto obdobia veľa jedol, zdvíhal ťažké činky a nerobil žiadne kardio. Ako sa sám priznal, už sa cítil tlstý a "prerastený". Mnohé z informácií naznačujú, že Hardy dodržiaval silový tréning 5 krát 5. Vykonával 5 sérii, v každej 5 opakovaní s dôrazom na základné cviky a ťažké váhy. (YoZo8)
  • Samotné obsadenie Toma Hardyho do role Banea vyvolalo obrovský rozruch na webe. Komiksovým fanúšikom sa okrem nízkeho vzrastu herca nepáčila aj jeho, pre nich nedostatočná postava. Želali si obsadiť do role skôr nejakého typického "hromotlka". (YoZo8)
  • Scéna bitky na Wall Street sa točila aj v Pittsburghu. Nakrúcalo sa v lete pri teplote 38 stupňov Celzia, no napriek tomu vo filme poletuje sneh, samozrejme umelý. (gogo76)
  • S tisícovými davmi už dlho nikto nepracoval. Christopher Nolan bol ale pevne presvedčený a peniaze, ktoré by sa inak minuli na triky, bol ochotný dať ľuďom, a tak vznikla veľkolepá scéna bitky na Wall Street. (gogo76)
  • Úvodná scéna s lietadlami obsahuje podstatne menej trikových záberov, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Christopher Nolan trval na tom, aby sa natočilo čo najviac materiálu v reále. Základom boli reálne zábery, ktoré sa digitálne iba vylepšovali. Natáčalo sa v Škótsku. (gogo76)
  • 72 minút z celkovej dĺžky filmu bolo natočených na kamery IMAX 70mm a 35mm, čiže sa jedná o najdlhšiu minutáž natočenú na tento typ kamier do tej doby. (Marcin)
  • Pre koncept tvorby vznášadla The Bat poslúžil mix stíhačky Harrier spojený s kokpitom vrtuľníka Apache. (T2)
  • V žiadnom pôvodnom komiksovom príbehu nebol Bane (Tom Hardy) členom League of Shadows. Práve naopak, niektorých jej členov v komikse zabil. (toi-toi)
  • Aby Baneov (Tom Hardy) hudobný motív, pozostávajúci z rytmického opakovania slov "Deshay Basara", znel patrične monumentálne, pustil sa skladateľ Hans Zimmer do netradičného experimentu. Na internete vyzval všetkých fanúšikov, aby mu pomocou jednoduchej aplikácie zaslali nahrávku vlastného skandovania, a z vybraných kusov potom vytvoril chorál, ktorý znie vo výslednom filme. (Macejko)
  • Na pamiatku obetí streľby v coloradskom kine zložil Hans Zimmer skladbu “Aurora“, pomenovanú podľa mesta, kde sa tragédia odohrala. (Macejko)
  • Joseph Gordon-Levitt si účinkovaním vo filme splnil detský sen, pretože od malička Batmana miloval. „Moja mama mi ušila kostým Batmana už keď som mal štyri roky, aj s plášťom a maskou," prezradil a to, že režisér Christopher Nolan mu zveril postavu Johna Blakea, opísal slovami: „Bol som úplne ohromený a hlboko poctený." (Sufferer)
  • „Je úžasný. Všetkým nám dôveroval a dovolil nám prichádzať s vlastnými nápadmi," uviedla na adresu režiséra Anne Hathaway, ktorá by si rada zopakovala rolu Seliny Kyle alias Catwoman v samostatnom filme, avšak pod podmienkou, aby ho režíroval Christopher Nolan. (Sufferer)
  • Jediný film trilógie, kedy Batman (Christian Bale) nepoužije svoj plášť pri plachtení vzduchom. (Macejko)
  • Masky Batmana (Christian Bale) a Banea (Tom Hardy) predstavujú dva protiklady. Kým Batmanová maska zakrýva celú hlavu a je možné vidieť iba ústa a nos, Baneova práve tieto časti zakrýva. (Marchelinko)
  • Herec Michael Caine (Alfred) sa vyjadril, že posledná časť trilógie je preňho najlepším filmom, aký kedy videl. (Gman)
  • Prvý film, v ktorom bolo použité nové logo DC Comics. (winetach)

Súvisiace novinky

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (viac)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (viac)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (viac)

Joker bude lámat rekordy

Joker bude lámat rekordy

05.10.2019

Podle posledních čísel serveru Deadline to vypadá, že z komiksového Jokera, jenž tento víkend vstoupil do kin v USA a dalších 74 zemích po celém světě, bude pořádný hit. Rkový snímek pojednávající o… (viac)

Reklama

Reklama