Reklama

Reklama

Návrat Temného rytiera

  • Česko Temný rytíř povstal (viac)
Trailer 6
USA / Veľká Británia, 2012, 158 min

Predloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hudba:

Hans Zimmer

Hrajú:

Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine, Alon Aboutboul (viac)
(ďalšie profesie)

Gotham sa zmieta v temnotách neistoty potom, čo bol jeho maskovaný ochranca uznaný vinným zo zločinov, ktoré boli pre dobro ľudu uložené na jeho bedrá. Nedôveru v Batmana (Christian Bale), a v to čo predstavuje, nahradila u väčšiny nenávisť a pohŕdanie. Joker možno hnije v polstrovanej kobke v Arkhame, ale s úsmevom. Lov na netopierieho muža je totiž v plnom prúde a gothamské policajné zložky pod vedením komisára Jima Gordona (Gary Oldman) nie sú to jediné, čo ide alteregu miliardára Brucea Wayna po krku. Zdanlivo odnikiaľ sa vynára akýsi Bane (Tom Hardy) a nocou sa ako tieň zakráda tajomná mačacia žena Selina Kyle (Anne Hathaway). (TV Markíza)

(viac)

Videá (46)

Trailer 6

Recenzie (3 073)

Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Do dvou třetin geniální dohra tíživosti a narůstající deprese, jakou nastavil předchozí díl. Pak ale jakoby si někdo vzpomněl, že je to vlastně komiksový film z hollywoodské produkce a finále onu potřebnou auru opravdovosti ztratí a zůstane "jen" výborná žánrovka. Nic proti tomu, ale po tom všem, čím si Batman prošel (jako postava i filmařsky) je to jednoznačný krok zpátky. Navzdory závěrečnému klopýtnutí je Temný rytíř povstal nejen důstojným, ale ba přímo vynikajícím završením velkolepé trilogie, která posunula hranice komiksu zase o něco dál. ()

robbiee 

všetky recenzie používateľa

[imdb: 9.0/10] | me: V majestátnom duchu predchádzajúcich dielov sa epickým a podmanivým spôsobom uzatvára trilógia dielom v ktorom je divák konfrontovaný otázkami anarchie, ekonomickej krízy a boja medzi dobrom a zlom. Precízne volené charaktery a herecké postavy umocňujú veľkosť tohoto prepracovaného filmového eposu a spôsobom iba Nolanovi vlastným uspokojujú všetky chute. Je to film, ktorý napĺňa očakávania z konca tohto obrovského príbehu štýlom odpovedajúcim batmanovskému duchu Christophera Nolana avšak spôsobom opäť epochálným a pútavým. Odhliadnúc od negatívnych detailov, ktoré sú spomínané v rôznych komentoch a názoroch je tento film predsa len výnimočným kusom (po všetkých stránkach) vyčnievajúcim nad ostatné tituly. [4 a pol *] ... I call him The Bat, and yes Mr. Wayne it does come in black. ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

„No one cared who I was, until I put on the mask.“ Řekl to Bane, Batman, či sám Gotham..? Strach, Chaos a teď Bolest prostřednictvím drtivého vítězství epiky. Nolan v této žádané disciplíně objevil zcela neprobádané kouty vesmíru a protože sviští rychlostí světla, má pasažér ztíženou šanci zachytit pouhým okem jakákoliv tmavá mračna. Navíc, Chris se naučil akci i vyjádřit emoce a udělal tak poslední krok k vlastní komplexnosti - filmové to nesmrtelnosti. Jen jedna drobná, nepodstatná výtka, v které se shoduji se Sonnerym. Drobným gestem Alfreda na zahrádce kavárny to mělo skončit - představivost je totiž odjakživa ten nejvýkonnější vesmírný pohon.. Dodatek: Baneův chorál made in Zimmer je prvotřídně ďábelský, to hustilkou přifouknutý Hardy ostatně taky.. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $250miliónovTržby USA $448,139,099Tržby Celosvetovo $1,084,939,099Tržby za predaj Blu-ray v USA $85,195,931 //počet predaných kusov 4,117,277Tržby za predaj DVD v USA $71,850,946 //počet predaných kusov 6,055,004║ __ Blu-ray kolekcia The Dark Knight Trilogy (Batman Begins / The Dark Knight / The Dark Knight Rises) Tržby za predaj Blu-ray v USA $31,059,132 //počet predaných kusov 901,406║ DVD kolekcia The Dark Knight Trilogy (Batman Begins / The Dark Knight / The Dark Knight Rises) Tržby za predaj DVD v USA $24,278,795 //počet predaných kusov 944,877║ __ _Na dno. Batman siaha na samé dno aby mohol povstať a dať novú nádej Gothamu. Christopher Nolan srší nápaditosťou a nič nenecháva na náhodu, všetko ma svoj účel, svoje miesto, svoju zmyselnosť. Príbeh je poňatí o niečo komornejšie než by sa dalo čakať, nemá to tú húževnatosť a gradáciu Temného Rytiera ale v ostatných ohľadoch sa mu stáva maximálne vyrovnaným súperom. Troška na škodu sa stáva že po úvodnej dobrej akcii s uneseným lietadlom, príde na menšie dejové spomalenie pre účel zakomponovania nových postáv do deja, táto približne pól hodinka mierne uspí ale potom to už nabehne do starých dobrých koľají. U Nolana je citeľné že sa každým ďalším filmom čoraz viac zdokonaľuje v podávaní akcie, takže pästné súboje Bane vs Batman sú delikátne, rovnako tak ako iné silné akčné sekvencie, úvod s lietadlom je ohromujúci, rovnako tak akrobatické lietanie so znášadlom Bat, má svoju nenapodobiteľné miesto, na vrch dáva precízne vychytávky s Batpodom. __Bane je proste skvelý, jeho hlas môže znieť na prvý dojem komicky ale zdanie klame dobre mu padne, hlasový výraz v danom prevedení je nevyspytateľný, postavou pripomína oceľovú nedobytnú stenu, proste Tom Hardy krásne vo svojej úlohe dominuje a je vidieť že rozvička z filmu Warrior mu padla k tejto úlohe dokonale. Christian Bale len potvrdzuje že zafarbenie jeho postavy a psychické padnutie na samé dno mu nerobí ani najmenší problém, len škoda že mu nedali v tomto ešte väčší rozmach na to aby ukázal až kam dokáže zájsť ale to by bolo pre daný film už riadne psycho. __Záverom sa Nolan pohrá s našimi citmi a až tak že sa vám zatají dych a vyrazia slzy smútku... O tom že tento film je záver trilógie si môžeme nechať zdať, podľa mňa sa pre pokračovania nechali dvere otvorené, bolo by prekvapujúce skončiť v tak veľkolepo rozbehnutej sérii, ktorá určite má ešte čo ponúknuť. /videl v kine 2x: 100%/ ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

|| Scenár: Christopher Nolan, David S. Goyer / Based on characters by Bob Kane | Hudba: Hans Zimmer | Produkcia: Emma Thomas, Chrisopher Nolan, Charles Roven | Distribúcia: Warner Bros. Pictures | Štúdio: Legenedary Pictures, Syncopy Films | Rozpočet: 250 miliónov $ | Tržby: 959,176,618 $ || Onemol som. Je zbytočné sa o čomkoľvek dohadovať. KeĎ niečo remeselne funguje, hýbe mysľou diváka, posúva hranice kinematografie, kladie otázky morálne a zároveň dáva odpovede motivujúce - je úspech a pozitívny zmysel zaručený. Nolan a jeho Temný rytier povstal. | Videno v Slovanský dům - sál 2, Praha, 26.7.2012, pólnočná premiéra | 70mm je úžasná vec, škoda že sa ním Nolan nenatočil celý film (pomer strán 1,44:1), ale len hodinu materiálu. Ku koncu už mi vyslovene vadil štandartný pomer 2,35:1. Naraz sa ukázalo, že "skoro" klasický pôvodný pomer 4:3 má predsalen svoje odôvodnenie: zorné pole je omnoho viac zaintersované - to je čaro Imaxu... | Videno v IMAX Flora, Praha, 5.8.2012 | Od posledného premietania v kine som film videl nespočetný krát, a jeho kúzlo nehasne ani v náznaku. Ani od tej doby nenatočil nikto nič podobné. The Dark Knight & The Dark Knight Rises RULES!!! | Blu-Ray, THX, 26.5.2018 | ()

Galéria (337)

Zaujímavosti (173)

  • Samotné obsadenie Toma Hardyho do role Banea vyvolalo obrovský rozruch na webe. Komiksovým fanúšikom sa okrem nízkeho vzrastu herca nepáčila aj jeho, pre nich nedostatočná postava. Želali si obsadiť do role skôr nejakého typického "hromotlka". (YoZo8)
  • Aby Baneov (Tom Hardy) hudobný motív, pozostávajúci z rytmického opakovania slov "Deshay Basara", znel patrične monumentálne, pustil sa skladateľ Hans Zimmer do netradičného experimentu. Na internete vyzval všetkých fanúšikov, aby mu pomocou jednoduchej aplikácie zaslali nahrávku vlastného skandovania, a z vybraných kusov potom vytvoril chorál, ktorý znie vo výslednom filme. (Macejko)

Súvisiace novinky

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (viac)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (viac)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (viac)

Joker bude lámat rekordy

Joker bude lámat rekordy

05.10.2019

Podle posledních čísel serveru Deadline to vypadá, že z komiksového Jokera, jenž tento víkend vstoupil do kin v USA a dalších 74 zemích po celém světě, bude pořádný hit. Rkový snímek pojednávající o… (viac)

Reklama

Reklama