Reklama

Reklama

VOD (1)

Filmová historická freska o zbojníkovi, ktorý sa dal na pokánie a stal sa z neho legendami opradený tajomný mních Cyprián. Ovládal tisíc remesiel, vyznal sa v bylinách a zostrojil lietajúci stroj, na ktorom jedného dňa odletel k Bohu. Podľa starej legendy kedysi dávno žil v kláštore, stratenom v horách znalec tisíc vied a remesiel, lekár a bylinkár, tajomný mních Cyprián. Červený Kláštor je magické miesto. Začiatkom 18.stor. v ňom žili pustovníci kamaldulského rádu svojím tichým, stereotypným životom a vôbec si neuvedomovali, že okolitý svet sa mení. Jedného dňa nájdu pred bránou kláštora polomŕtveho muža, vyliečia ho a on sa rozhodne zostať s nimi. Dajú mu meno Cyprián. Kto je mladý muž s rukami od krvi, ktorý stále mlčí a ktorého tajomná minulosť plná lásky a smrti priviedla na miesto, kde sa zločiny vykupujú cez zázraky? (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (136)

hygienik odpad!

všetky recenzie používateľa

SPOILER! Tento film si objektívne určite aspoň jednu, maximálne 2 hviezdy zaslúži. Ja dávam 0, lebo za celý život som nevidel tak nevyužitý potenciál námetu ako dnes. Film pojednáva o skutočných historických postavách. Vy sa však nedozviete, ako vyzerá bežný deň v kamaldulskom kláštore, či prečo ho Jozef II. zrušil. Nedozviete sa explicitne ani, že vtedy bola BIBLIA úplne PRVÝKÁT PRELOŽENÁ DO SLOVENČINY http://sk.wikipedia.org/wiki/Kamaldulsk%C3%A1_Biblia a z toho prekladu budete počuť jedinú vetu, hoci sa o ňom bude často rozprávať. JE TO DIVÁCKY MÁLO ZAUJÍMAVÉ? Nuž asi áno, lebo namiesto nadčasových ideí uvidí divák remake Jánošíka 2009 (šteklivé scény,pár intríg, útek pred zemepánom a nenaplnená láska) pričom všetky tieto ideové linky sú nerozpracované a podané divákovi ako mozaikovité spomienky postupne v priebehu filmu. Nebyť retrospektívnej línie, divák sa unudí k smrti. O Cypriánovi a jeho spolubratoch sa toho veľa nevie, preto som bol prekvapený, že si scenáristka vybrala túto tému. Tento film nie je historický a o spomínanej histórii podáva oveľa menej informácii než mal. Je to pseudoromantická zlátanina. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Nemajú to slovenské historické filmy ľahké pri tom, akú majú reputáciu. Tento Cyprián je taký lepší prípad. Nie dokonalý, príbeh je trochu rozháraný, nesúvislý, ale možno to je práve význam slova freska vo filme. Rozpočet na filme je poznať, hudba je dobrá, až na seba príliš strháva pozornosť, a Igonda mlčí ako pravý mních. Pôvodne som tu mal iba dve hviezdy, ale tri budú úplne zaslúžené. –––– Nemáme iného majetku okrem rakvy, do ktorej chodíme spať. A našou jedinou starosťou je byť na smrť vždy dobre pripravený. –––– Sľubuješ, že ako pokánie za svoje minulé hriechy budeš do konca života mlčať? ()

Reklama

standsiller 

všetky recenzie používateľa

Dlhú dobu som sa k tomuto filmu nevedel dokopať, pretože som čakal sklamanie. Paradoxne , očakávanie sa naplnilo. Po konci tohto filmu som ostal sklamaný. Na filme je totiž veľmi zreteľne vidno ženskú ruku, veľa scén je "jemnýhc" tváriacich sa zbytočne umelecky napríklad ako zodvihne zo zeme list a prejde rukou po strane. Taký by bol naozaj Cyprián ? Minimálne ja si ho tak ale nepredstavujem. Myslím, že filmu by pridalo šmrnc, keby sa aj v dialógoch herci odosobnili od toho, že sú platení herci a zrástli sa s mníchovskými rúchami. Cukor, cukor, cukor. To bolo jediné čo som z filmu cítil, nezachránilo to ani pár krvavých scén, ktoré neboli nutné. Filmu napriek tomu patrí aká-taká poklona, už len vďaka tomu, že sa v tejto "seriálovej epoche" slovenskej kinematografie našla medzierka na väčší projekt. Ktorý je určite hodnotnejší ako všetky zo seriálov ktoré bežia. No tie zväčša nestoja za nič. Škoda, pokračujem v hre "čakanie na svitnutie zlatých časov pod našou vlajkou v našich kinách." ()

Natabar odpad!

všetky recenzie používateľa

Absolutní průšvih. A příklad totálně nezvládnuté režie. Tato dáma by už nikdy neměla točit. Vrší jeden rádoby poetický obrázek s dalším srdceryvným záběrem, ale nějak jí někdo zapomněl říci, že aby to fungovalo, musí navazovat na něco jiného (příběh či už jenom scény něco vypovídající). Naprosto samoúčelné. Čistokrevná filmařská on**ie. Nudné, nijaké, uondané, chaotické, nevyužívající potenciál prostředí a doby, v níž se film odehrává. Děs. ()

Wormboy 

všetky recenzie používateľa

Moja skepsa poznacujuca kazdy jeden film pochadzajuci z nasej domoviny ma sprevadzala od prvych minut aj pri sledovani "Legendy o Cyprianovi". Na moje velke prekvapenie som vsak nedostal beznu davku amaterizmu a scenaristickej mizerie, ktore su "nam" tak vlastne. Legenda o lietajucom Cyprianovi ma az prekvapujuco vyspeli audiovizual, slova, ktore vypustaju herci z ust neboli tak neprirodzene, ako sme na to zvyknuti a jednoznacne vidiet, ze autorka si dala poriadne zalezat na detailoch, ktore su skutocne vypiplane (myslim predovsetkym na vsadepritomnu spinu, ktora sa neodrzkadluje len na spodku dlhych sukien ako v cistuckej Batoricke). Jedina, no znacna vytka z mojej strany smeruje voci pribehu ako takemu, ktory zas nie je az tak zaujimavy ako si mysli, ze je a nezaujem o samotny zaver sa tak dostavuje neprimerane skoro. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (9)

  • Natáčalo sa aj v Červenom Kláštore v Pieninách, na miestach, kde skutočný mních Cyprián žil a pôsobil. Ďalšími lokalitami boli: Hronský Beňadik, Muzeum Kysuckej dediny, Lesnica, Ludrová, Pieninský národný park, Nitra či Tatranský národný park. (BathoryMan)
  • Červený kláštor bol založený okolo roku 1320 pri dedine Lechnica a pôvodne sa volal Lechnický kláštor. Neskôr ho premenovali podľa farby neomietnutých červených tehál a ríms. (krasomama)

Reklama

Reklama