Reklama

Reklama

Domov

(festivalový názov)
  • Česko Dům u dálnice (viac)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uprostred tichej a opustenej vidieckej krajiny sa tiahne nedokončená diaľnica. Len pár metrov od bezpečnostných bariér stojí dom. Otec, matka a ich tri deti tu šťastne žijú už desať rokov. Idylka sa končí v okamihu, keď sa výstavba skompletizuje a v tesnej blízkosti domu začnú hučať prvé autá. Odpor rodiny rastie, odmieta sa vzdať svojej oázy pokoja. Novodobí švajčiarski robinsoni strácajú definitívne zmysel svojho doterajšieho života. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (46)

Pink.Panther 

všetky recenzie používateľa

Dosti výstřední film nacházející se na pomezí mezi realismem a surrealismem, mezi psychodramatem a černou komedií, kladoucí si environmentální otázky, kdy bukolickou venkovskou harmonii zásadně poznamená rušná dálnice. Nápaditý scénář i režie a evokativní kamera posouvají tento film s ekologickým přesahem do zřetelného nadprůměru, bytˇ se to na csfd může jevit mírně odlišně. 85% ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Prijemne uletená, francúzsky bláznivá a svieža "groteska", ktorá evokuje pocit, že jej herci asi dosť improvizovali. To posledné na čom by film stál, je sofistikovaná dejová konštrukcia. To, na čom naopak stojí primárne, sú skvelý nápad a miera sympatií, ktorými si vás získa jeho nekonvenčná, a až do vyskytnutia 'onoho problému' krásne funkčná a spokojne "bohémsky" existujúca rodinka. Ak si ale vaše sympatia nezíska, film pretrpíte. ()

Reklama

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Dráma so zaujímavým námetom o rodine žijúcej pokojný život neďaleko nedostavanej diaľnice. Pokojný, dokým sa práce na diaľnici znova nerozbehnú, čo drasticky zmení ich nevšedné bývanie na nekončiacu sa nočnú moru. Vlastne aj dennú, autá donekonečna premávajú a premávajú a premávajú. A na chvíľu premávka ustane iba v noci, no aj napriek tomu musia obyvatelia domu používať štuple, aby sa aspoň ako tak vyspali. Hlava rodiny tak príde s drastickým riešením a za pomoci kopy betónu a tehál spraví z domu nedobytný a (takmer) zvukotesný sarkofág s jedným jediným účelom. Dať všetkého prietrž a skoncovať tak zúfalstvo, do ktorého svojím spôsobom upadli všetci členovia rodiny. Film je síce prezentovaný ako dráma a snaží sa na diváka chrliť psychológiu, ale jej náznaky sú veľmi slabé a divák ju takmer vôbec nepociťuje. Aj napriek tomu ma však dokázal zaujať viacerými vecami a síce. Vo Francúzsku nedajú ľuďom v blízkosti "zabudnutej diaľnice" vedieť, že sa pokračuje vo výstavbe a chystá sa otvorenie. Vo Francúzsku pravdepodobne asfaltujú cesty najrýchlejšie na svete. A vo Francúzsku majú z otvorenia diaľnice taký sviatok, že to neustále pripomínajú v rádiu a meno prvého vodiča oslavujú ako národného hrdinu. Ako vážne?! A určite by sa dalo nájsť viacero takýchto momentov. Toto sú len niektoré z nich. Home je každopádne niečo jedinečné. Priemerné, ale obzvlášť treba oceniť originalitu námetu. S domov pri rušnej diaľnici snáď neprišiel nikto iný a aj keď build-up príbehu je slabší, určite stojí za to si ho pozrieť aspoň raz. Poteší aj viacero záberov na Judith (Adélaïde Leroux) a Marion (Madeleine Budd). ()

IvcaSammet 

všetky recenzie používateľa

Příběh se mi opravdu líbil, zpracování bylo ale bohužel trošku slabší ... Docela mě to i mrzí, protože pokud by to to bylo zpracované jinak, mohl to být opravdu skvělý film. Je to něco mezi třema a čtyřma hvězdičkama, ale spíš se přikláním k těm třem, protože to bylo místy i trošku nudné ... Škoda, opravdu to mohl být skvělý film ... ()

kostej_ 

všetky recenzie používateľa

Film pokrývající hned několik tematických rovin, od ústředního problému stavby vysokofrekvenčních silnic, přes syrový rodinný život až po nejobecnější alegorii vyrovnávání se s velkými životními změnami s minimem východisek. Uprostřed všeho je pod tlakem testována psychika a vzájemné vztahy všech členů rodiny. Olivier Gourmet jako figura nové psycho art vlny v příběhu, který po Andělu u moře úspěšně skládá reparát. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (3)

  • Dom pri diaľnici, v ktorom rodina žije, bol postavený špeciálne pre účely filmu. (GTS_PUNK)
  • Vodičov jazdiacich po diaľnici hralo 300 obyvateľov neďalekej dediny. V dni, keď sa nenakrúcalo, jazdili na diaľnicu dokonca s celými rodinami. (GTS_PUNK)
  • Režisérka Ursula Meier hľadala správnu lokáciu pre natáčanie takmer rok, dokonca aj v Kanade. Nakoniec našla časť opustenej diaľnice v Bulharsku. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama