Reklama

Reklama

Ako sa varia dejiny

  • Česko Jak se vaří dějiny (viac)
všetky plagáty
Trailer
Slovensko / Česko / Rakúsko / Fínsko, 2008, 88 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film o vojenských kuchároch, o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola. Film Ako sa varia dejiny je postavený na dvanástich receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (82)

Crawler-D 

všetky recenzie používateľa

O válkách už se toho napovídalo spoustu, dokumentů pamujících druhou svtěovou válku je víc, než bych dokázal spočítat, ale někdo dostal zajímavý nápad vzít válku z jiného úhlu. Jak by se vedly války, kdyby nebylo jak živit vojáky? Pokud vás někdy tato otázka napadla, tenhle dokument vás nadchne. Očitá svědectví podaná navíc ve zručné dramaturgii rovnovážně kombinující výpovědi aktérů, záběry vaření a archivní výjevy. A nezapomeňte na "špetku soli". ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci koncept, ktorý ukazuje ako originálne a zaujímavo sa dá rozprávať o vojne. Emotívne, poučné a z času na čas aj trochu vtipné. Pre mňa osobne najsilnejšia bola juhoslovanská pasáž, najmä pretrvávajúca nevraživosť chorvátskeho kuchára, či pohľad na vojnu skrze jedálny lístok na mierových rokovaniach. ()

Reklama

campix 

všetky recenzie používateľa

Nečekal jsem, že v dokumentu, který je částečně v české koprodukci, budu čekat marně na to až mé ouško zaslechne tu naši líbeznou řeč. Dalo by se říci, že Jak se vaří dějiny je naprosto zbytečný film, který ani netěží ze silných momentů světových válek a ani na druhou stranu se mu nepovedlo vnést do tohoto válečného tématu něco nového, zajímavého, co by mě upoutalo a udrželo u obrazovky. Na dokument jsem se těšil a bohužel jsem zklamán jeho "prázdnotou". ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Sice jsem cekal trosku jiny dokument, nakonec me ale i tato koncepce bavila. Nejvice me zaujala cast z byvale Jugoslavie. Pobavili me nemecti dedci u zavory, kdy si vzpomneli na Polsko 1939. Zajimave bylo vypraveni nemeckeho polniho kuchare o odmitnuti rumunskeho muze, ktery chtel trochu cukru pro svou nemocnou dceru. Po dusi pohladily srbske kucharky a ruska kucharka, ktera za valky navarila snad miliony blinu. Par hluchych mist by se take naslo, celkove vsak jde o velice dobry dokument a zajimave zpracovani. ()

Fleur6 

všetky recenzie používateľa

Rozhodne vynikajúci dokumentárny film nielen o varení, v ktorom je vyvážená úroveň vtipu (pani rozprávajúca o okupovaní ČSSR zbierajúca hríby, pričom prerušovala tento vážny príbeh občasnými nadšenými výkrikmi ako napríklad "Oj, grib!"), nostalgických spomienok a smútku. Jednu hviezdičku mu u mňa ubrala časť o Chorvátsku. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (4)

  • Vo filme môžeme vidieť 11 receptov, ktoré sa varili v 6-tich vojnách, v ktorých bolo 60,361,024 mŕtvych. (Raccoon.city)
  • Autori chceli do dokumentu pridať aj symfonický zvuk, ale pre nedostatok peňazí použili iba malý počet hudobníkov. (Raccoon.city)
  • Scéna s varením pri prílive bol nápad samotného aktéra. (Ivulo)

Súvisiace novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (viac)

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

26.05.2009

Už ve čtvrtek 28. května začne v pražském kině Ořechovka filmová přehlídka „Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc“. 60. léta minulého století jsou všeobecně považována za zlatou éru… (viac)

Reklama

Reklama