Reklama

Reklama

Ako sa varia dejiny

  • Česko Jak se vaří dějiny (viac)
všetky plagáty
Trailer
Slovensko / Česko / Rakúsko / Fínsko, 2008, 88 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film o vojenských kuchároch, o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola. Film Ako sa varia dejiny je postavený na dvanástich receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (82)

mi-ib

všetky recenzie používateľa

Tak tohle jsem nedokoukal. Po prvních dvacetiminutách jsem získal pocit, že tenhle dokument nemá hlavu ani patu. Tím, jak výpovědi pamětníků hodně rychle skákaly sem tam, jsem v tom měl už od začátku obrovskej guláš. Po 20 minutách jsem to přepnul jinam, ale kdybych to dokoukal soudím, že bych měl z tohohle snímku stejný pocit, jako tady popisuje uživatel sharky, s tím rozdílem, že já bych tomu podle prvních dvaceti minut dal tak jednu hvězdu. Jenže nedokoukal jsem to, tak hvězdama nehodnotím. ()

agassi68 

všetky recenzie používateľa

Interesantný pohľad na vojnové konflikty z pohľadu kuchárov rôznych krajín. Spracovanie zaujímavé, výpovede tiež. Slabšie žalúdky by nemali pozerať lebo je tu dosť veľa záberov na zabíjačky rôznych zvierat :). Keď sa opýtali po známom konflikte Chorvátsko-Srbsko kuchárky zo Srbska, či by varila s Chorvátom tak bez problémov. Chorvátsky kuchár so Srbským za žiadne peniaze na svete.. Pointa: štáty by mali viesť ženy. ()

Reklama

zette 

všetky recenzie používateľa

Sice jsem cekal trosku jiny dokument, nakonec me ale i tato koncepce bavila. Nejvice me zaujala cast z byvale Jugoslavie. Pobavili me nemecti dedci u zavory, kdy si vzpomneli na Polsko 1939. Zajimave bylo vypraveni nemeckeho polniho kuchare o odmitnuti rumunskeho muze, ktery chtel trochu cukru pro svou nemocnou dceru. Po dusi pohladily srbske kucharky a ruska kucharka, ktera za valky navarila snad miliony blinu. Par hluchych mist by se take naslo, celkove vsak jde o velice dobry dokument a zajimave zpracovani. ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci koncept, ktorý ukazuje ako originálne a zaujímavo sa dá rozprávať o vojne. Emotívne, poučné a z času na čas aj trochu vtipné. Pre mňa osobne najsilnejšia bola juhoslovanská pasáž, najmä pretrvávajúca nevraživosť chorvátskeho kuchára, či pohľad na vojnu skrze jedálny lístok na mierových rokovaniach. ()

Jansen 

všetky recenzie používateľa

Originální a technicky excelentně provedený dokument. Příběhy „válečných“ kuchařů umě protknuty megalomanskými recepty tvoří opravdu zajímavý pohled na válečné úsilí a obávám se, že i v určitém smyslu krutě pravdivý. Navíc technická stránka dodává filmu zcela novou rovinu. Záběry jsou geniálně zkomponovány, montáž nemohla působit efektněji a exteriéry byly precizně vybrané. Tenhle film našim slovenským sousedům opravdu hodně závidím. [LFŠ 2009] ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (4)

  • Scéna s varením pri prílive bol nápad samotného aktéra. (Ivulo)
  • Vo filme môžeme vidieť 11 receptov, ktoré sa varili v 6-tich vojnách, v ktorých bolo 60,361,024 mŕtvych. (Raccoon.city)
  • Autori chceli do dokumentu pridať aj symfonický zvuk, ale pre nedostatok peňazí použili iba malý počet hudobníkov. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (viac)

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

26.05.2009

Už ve čtvrtek 28. května začne v pražském kině Ořechovka filmová přehlídka „Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc“. 60. léta minulého století jsou všeobecně považována za zlatou éru… (viac)

Reklama

Reklama