Reklama

Reklama

Velké hodiny

(festivalový názov)
  • USA The Big Clock
Trailer

Obsahy(1)

Vedoucí jedné se sekcí Janothova mamutího novinářského koncernu George Stroud (Ray Milland) potřebuje dovolenou. U Earla Janotha (Charles Laughton) pracuje už sedm let, skoro stejnou dobu je ženatý a má pětiletého syna, ale kvůli práci kdysi nestihl ani vlastní líbánky. Nic pro něj není teď tak důležité, jako aby pečlivě naplánovaným výletem ukonejšil svou stále netrpělivější manželku. Odmítá proto i další „neodkladný“ úkol, kterým se ho jeho ziskuchtivý šéf snaží udržet v kanceláři. Ještě před odletem se pracovně zaplete s Earlovou dávnou milenkou Pauline a stává se nepřímým svědkem její vraždy. Vychytralý Janoth, v náhlém pomatení smyslů Paulinin vrah, vymyslí geniální past, ve které je George nucen vést velké investigativní pátrání po pachateli, kterým však má být on sám. (dopitak)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (15)

Javert 

všetky recenzie používateľa

Uprchlík Ray Milland ve svižně natočeném noir thrilleru ze staré školy, kde se proti našemu hlavnímu hrdinovi postupně spojuje stále více nepříjemných okolností. Když poté dojde na poslední půlhodinku odehrávající se v interiérech sídla vydavatelství, kde se napětí neustále zvyšuje a atmosféra houstne, zaručuji, že vám bude tuhnout krev v žilách. Žádné kýčovité repliky, žádná zbytečná romantika. Výjimečný a vzrušující thriller i po tolika letech. Za jasných pět. ()

Topco 

všetky recenzie používateľa

Veľmi sympatický noir! Atmosferický úvod (kamera sa plíži zvonku do budovy, hrdina v nesnázích, retrospektíva) a zábavné finále. Herecky dokonalé (sympatický Milland, nechutný Laughton), napínavé a zábavné po celý čas, za čo môže hlavne scenár a celá rada podarených vedľajších postavičiek (hitmanovský masér, uletená umelkyňa, amatérsky detektív v teréne). 4,5* ()

Reklama

Dale 

všetky recenzie používateľa

Po dlhej dobe svieži a originálny noir. Aj keď zápletka vraždy a následného plánu hodiť ju na niekoho iného, originálna nie je, spôsob ako sa to udeje a všetko to pátranie redakcie časopisu je veľmi vydarené. Napätie nechýba, herci sú výborní, hlavne Milland. Laughton ma trochu sklamal, pôsobí trochu ako karikatúra - to jeho zhrbenie a výraz v tvári. A záver mohol byť viac vyšperkovaný. Ale inak filmu niet čo vytknúť. Zaslúžené 4 hviezdy. ()

EdaS 

všetky recenzie používateľa

Chytrý a zatraceně zábavný noirový thriller s výborným Rayem Millandem a víc než dokonale nechutným Charlesem Laughtonem. Kromě výborně gradované zápletky potěší i nápaditá práce s vedlejšími postavami. Pořád jsem si během sledování říkal, že něco podobného už jsem viděl a hle - stejná předloha posloužila i tvůrcům Costnerova kvalitami nesrovnatelného hitu Bez východiska. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Moja noirova jazda zas pokrocila, lebo uz dlho stagnovala na jednom miesta, a volba padla na The Big Clock 1948 od neznameho rezisera Johna Farrowa. Ray Milland /Love Story 1970, Ztraceny Vikend/ v namakanom filme o tom, ze chce dovolenku so svojou zenou /kapku romantiky neuskodi/. No ale ked som videl Millandovo pracovne vytazenie, kde nebol ani na svadobnej ceste, taxom si zacal mysliet, ze prenho plati Romantika = Ciganska antika. No ale to len na okraj, este pocas organizovania dovolenky sa zaplietol s akousi mladou kozatou pipkou, tu ale nasli zavrazdenu - detektivka bude asi fakt najlepsia moznost pre film -noir. No ale veci sa komplikuju, vrahom moze byt hocikto, dokonca aj Milland sam! 85 % ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (7)

  • Paramount kúpil práva na sfilmovanie Fearingovho románu ešte predtým ako vyšiel. K tomuto riskantnému kroku ho priviedlo vedomie, že predošlý spisovateľov román ("The Hospital") sa stal bestsellerom. Mimochodom, zaplatil zaň $45,000. (beso74)
  • Román, podľa ktorého vznikol tento film, napísal jeho autor Kenneth Fearing ako pomstu svojmu bývalému dlhoročnému šéfovi, vydavateľovi menom Henry Luce, vlastníkovi časopisu TIME, pre ktorý Fearing pracoval. Postava hrôzu naháňajúceho Earla Janotha je často pokladaná za karikatúru spomínaného vydavateľa. A to aj napriek tomu, že v čase keď bola kniha po prvý krát vydaná, dostalo sa jej v TIME nadšenej odozvy. (beso74)

Reklama

Reklama