Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas japonskej invázie v Číne sa David Jones (Alan Ladd) spolu aj s krásnou a súcitnou učiteľkou Carolyn Grantovou (Loretta Young) snažia evakuovať domácich civilistov. David sa bude musieť ale aj za každú cenu postaviť tvárou tvár Japoncom... (westerns)

Recenzie (7)

kinderman 

všetky recenzie používateľa

David Jones je zčásti klonem Hemingwayova Roberta Jordana z Komu zvoní hrana, kterého ve stejném roce (a totožném kostýmu) ztvárnil Gary Cooper, zčásti předobrazem Indiany Jonese. China pak představuje akcí nabitý film s výborným dlouhým úvodním záběrem (W.Bendix uprostřed bombardovaného města), neurážející romantickou linkou a nezbytnou porcí válečné propagandy. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Svižne natočený vojnový príbeh pracuje s klasickými motívmi (prepad, romantika), má slušnú akciu i zápletku. Záver sa nevyhol propagande, ale nenarušilo to zážitok. ()

Reklama

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Dej sa odohráva v roku 1941, tesne pred prepadnutím v Pearl Harboru a vstupom USA do 2. svetovej vojny. Podstatou tohto filmu bolo upozorniť na strašnú situáciu v Čine, ktorá bola v područí Japonských vojsk. Tak ako väčšina amerických filmov o Čine z 2. svetovej vojny, tak aj tentokrát sa zameriavajú na Američanov a Čiňania sú aj v tom filme iba vedľajšími postavami. Film uznáva japonské krutosti páchané v Číne zo strany Japoncov s odkazom na Nanking (viď filmy Nanking,Nanking (2009), Nanking (2007). V závere filmu dostávajú svoj zaslúžený priestor aj Čiňania so svojim organizovaným domácim odbojom a pochopiteľne propagandistická vsuvka made in USA. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Americkí filmoví tvorcovia, pár mesiacov po útoku na Pearl Harbor, dali Japoncom poriadne zožrať ich nenávisť voči nim, v dosť brutálnom propagandistickom filme, z pohľadu Američanov, slúžiacich v priateľskej Číne, ktorá sa momentálne nachádza vo vojne proti japonskému cisárstvu. Napäté japonsko - čínske vzťahy, versus zatiaľ nepoznačené americko - japonské vzťahy, ktoré budú čoskoro poriadne naštrbené ! V úvode snímku vidím postavu Johnnyho Sparrowa, ktorého predstaviteľ William Bendix, sa pomerne dosť podobá na môjho obľúbenca Spencera Tracyho, ako si to mieri rozbombardovanými čínskymi uličkami, za doprovodu sugestívnej kamery Leo Tovera a intenzívneho zvuku, v brilantne nakrútenom neprerušenom zábere, z ktorého sa môžu všetci učiť, ako sa to má robiť. On nájde malé čínske dieťa, ktoré vezme so sebou, a ide smerom k Davidovi Jonesovi, ktorého predstaviteľ Alan Ladd, bude predobrazom slávneho dobrodružného dobrodruha Indiana Jonesa, ktorého priezvisko, dá sa vlastne povedať, že priamo pochádza z tohto snímku, režiséra Farrowa. Skrátka, títo borci, Spielberg, ale najmä Lucas, sa inšpiroval pri takýchto klasických filmov, zlatých čias Hollywoodu, pričom je ešte pár príkladov, kde treba hľadať zdroje Indiana Jonesa... Postupom času, stretnú šarmantnú učiteľku Carolyn Grant, amerického pôvodu, ale s narodením v ľudnatej čínskej republike, ktorá sa snaží zachrániť svoje študentky, ktoré naloží do nákladiaku, pričom šofér David, túto skutočnosť ešte netuší, a nebude z toho aboslútne nadšený ! A dá im to patrične pocítiť. Bude to chvíľku trvať, pokiaľ zmení svoj postoj, a začne s ochotou bojovať proti japonskému nepriateľovi. Loretta Young je veľká kočka, ktorá sa mi tu veľmi páčila, skrátka, je to sexy kosť ! Film je v podstate o tom, ako prejsť úsek z bodu A, do bodu B, a prežiť, v nasledujúcich kilometroch sa pridajú k čínskej armáde, akýmsi odvážnym partizánom, s ktorými sa podujmú na veľkú akciu, za doprovodu DYNAMITU, ktorý má zohrať kľúčovú úlohu, v zabránení pokusu, aby sa Japonci posunuli vpred v boji ! Záverečná pasáž, kde stojí Alan Ladd, pod skalou, ktorú čoskoro odpália, kde sa rozpráva s jedným, fakt milým japonským generálom, je vskutku, strhujúca ! Taký je aj celý film, ktorý si servítku pred ústa nikdy nedáva ! V jednej napínavej, nočnej, výbornej scéne som videl inšpiráciu z Mosta cez Rieku Kwai, Davida Leana, z roku 1957. Ale, čo mi vadilo, je častá a výstižná nenávisť, ktorou je film strašne nasiaknutý ! Preto, ani nemôžem udeliť plný počet hviezd, lebo som sa nad tým vážne zamyslel... Ale aj tak musím podotknúť, že sa jedná o kvalitný film, z druhej svetovej vojny, ktorá bola akurát v plnom prúde, pričom dianie v snímku, je ešte pred ňou... Som rád, že som konečne zhliadol tento výstižný film. ()

vitekpe 

všetky recenzie používateľa

Takze v tomto filmu muzeme videt toto: ...bohyni Lorettu jako ucitelku, ktera umi ridit nakladak, ohanet se "magnumem" a soucitit s cinskym okupovanym lidem, Alana Ladda do pul tela-stejne jako Rambo-kosiciho jednoruc sapikem japonciky, Bendixe dojiciho kravu a taky pouzivajiciho handgranat misto kladiva (odvazny kousek), apod. - Jinak jde strucne receno o valecne drama a romanci v jednom, kdy Loretta presvedci kseftmany s naftou Ladda a Bendixe, aby ji pomohli v odboji proti japoncikum, a zaroven se do Ladda zamiluje. Jak jinak. ....Vlastne nakonec docela zabavny film - pro fajnsmekry. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (1)

  • Alan Ladd sa zranil počas natáčania bojových scén, pričom si porezal ruku a vyvrtol si členok. Musel tiež urobiť 20-metrový ponor do vody z mosta, čo bolo pre Alana veľmi jednoduché, nakoľko na strednej škole bol šampiónom v plávaní a potápaní. (westerns)

Reklama

Reklama