Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kultový film podľa Julesa Vernea rozpráva neuveriteľný príbeh o elixíre neviditeľnosti, vďaka ktorému na vidieckej usadlosti vyčína síce vychýrený, ale diabolsky prefíkaný alchymista Wilhelm Storitz, ktorý sa za pomoci svojej schopnosti stať sa neviditeľným pokúša prekaziť svadbu mladého Marka s miestnou krásavicou. Tento televízny film patrí k najlepším filmom v celej histórii pôvodnej tvorby Slovenskej televízie... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (18)

PeteBuck 

všetky recenzie používateľa

Ja na tento film nedám dopustiť. Filmové adaptácie Verneoviek dosť často nedopadli zrovna najlepšie, ale toto sa podarilo. Tajomstvo Alchymistu Storitza je jedna z tých lepších kníh a zároveň je tento film fakt slušný. Určite sa to dalo lepšie, ale je zázrak, že niečo takéto po revolúcii vôbec vzniklo. Stretlo sa tu kopec skvelých hercov, Gučíka nepočítam a odviedli svoju prácu skvele. Dej má spád, nenudí, je to zároveň celkom vtipné, má to trochu strašidelný nádych, hudba ujde, slušne dotvára atmosféru. Ešte by to mohlo vyjsť na DVD. Je jasné, že zo mňa hovorí nostalgia, lebo keď som to prvýkrát videl na začiatku deväťdesiatych rokov, tak som Verneho iba začal čítať a toto ma dostalo. Ale stále to má svoje čaro. Len škoda, že to so slovenským filmom potom šlo tak strašne z kopca. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Verneovky mám rád už veľmi dlho, aj túto menej známu. Filmové spracovanie jej neurobilo hanbu, čo sa veľmi často stáva. Podstatou je, samozrejme sci-fi, ale tu nie je príliš okaté, takže sa dalo zvládnuť aj bez prehnaných nákladov aj v rámci tv filmu. Herci sú bez chyby, len scenár mohol byť nápaditejší. ()

Reklama

TKKMR 

všetky recenzie používateľa

Dobrý československý pokus o fantasy s prevažne slovenským hereckým obsadením, do ktorého vmiesili aj trochu neobratného Vladimíra Kratinu. Problémom tu pre mňa bol, pre verneovky inak typický (aj preto som ich nikdy nemal rád) zbytočne vysoký počet postáv. Po alchymistovi Storitzovi tu pátra rôznorodá skupinka, zložená zo šiestych mužov plus kdejakých ich poskokov a napriek tomu, že sa intenzívne snažia objasniť jeho počínanie, zásadné veci im neustále unikajú. ()

anais 

všetky recenzie používateľa

Ve srovnání s verzí z 60.let je tento film strnulý a nenápaditý. Někteří herci tu mají fajn momenty (nejvíc asi Labuda), ale jiní jsou odsouzení strojeně postávat a pronášet repliky šustící papírem (chudák Lasica). A ten neviditelný pán se tu chová jako naprostý blázen, když se démonicky směje v momentech, kdy by měl působit nenápadně! Muhahaaa ... ()

brasek 

všetky recenzie používateľa

Veľmi mi chutí tento snímok, dokonca niektoré scény zbožňujem... Dej sa prezentuje ako lepšia inscenácia, rozprávka pre dospelých či príbeh s nádychom mystiky, ale celé to tvorí krásny orchester... dokonca aj obaja Labudovci sa mi pozdávajú. Henryk Talar ako Wilhelm Storitz bola správna voľba... aj preto, že bol pre našu verejnosť menej známy a už jeho zjav pridáva to správne korenie do snímku. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (12)

  • Distribučný slogan k filmu znel: "Dobrodružstvá a strašidelné záhady v úsmevnom príbehu podľa Julesa Verna". (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Natočené podľa románu "Tajomstvo Wilhelma Storitza" od Julesa Verna. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama