Reklama

Reklama

Popolvár najväčší na svete

  • Československo Popolvár najväčší na svete (viac)

Obsahy(1)

Klasická slovenská rozprávka o princeznej Láskykvet (Zuzana Skopálová), ktorá miluje drahé kamene a napriek otcovmu zákazu tajne navštevuje nebezpečnú Kamennú dolinu. Netuší, že je v nej uväznený hrôzostrašný Zemetras veličizný, ktorý sa kedysi pokúsil zmocniť jej matky. Kráľ by najradšej tvrdohlavú princeznú vydal, a preto ju ponúkne jednému z troch synov svojho priateľa zo susedného kráľovstva - kráľa Levoslava. Najmladším z nich je Radko (Marek Ťapák), ktorého prezývajú Popolvár, pretože stále vysedáva na peci. Čo sa v ňom však skutočne skrýva, netuší ani jeho vlastný otec. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (46)

Z0oMb3E 

všetky recenzie používateľa

Tak máme tu čas Vianočný a televźie opäť vyrukovali s nestarnúcimi klasikami. Rozprávka o Popolvárovi klasikou nepochybne je. Však kto už sa rád nezasníva, že i s outsidera sa stane kraľ? Kto sa rád nepozrie, že dobro zvíťazí nad zlom. Kto sa rád nezasníva, že zachráni svoju princeznú, či bude zachránená svojim princom v lesklej zbroji? Rozprávka zo starých dobrých čias a výborný Marek Ťapák. ()

Petike 

všetky recenzie používateľa

Škoda-preškoda pomerne dobrej výpravy, Joža Kronera a Vlada Müllera... lebo zvyšok je klišé nad klišé a gýč nad gýče, navyše s nie príliš presvedčivými hereckými výkonmi (Sjúz Skopálová, I am looking at you). "Láskykvet" je neuveriteľne blbé meno aj pre princeznú z rozprávky. Zemetras je (prekvapujúco) vcelku originálnym, hoci nechcene komickým záporákom. Nanešťastie, výraz "nechcene komická" celkom dobre opisuje celú túto rozprávku. Záver filmu onej nechcenej vtipnosti nasadzuje korunu. Nepomáha mu ani fakt, že je asi najantiklimaktickejší, aký som kedy videl vo filmovej rozprávke domácej produkcie. Skrátka, keď to nejde, tak to nejde. P.S. Súhlasím s názorom jedného tunajšieho komentáru, že "Čo s tým vajcom ?! Čo s tým vajcom ?!" má potenciál úžasného filmového mému. :-D //// Zaujímavé komentáre: baruss, Angelino, Prubner ()

Reklama

BlackTom 

všetky recenzie používateľa

Zemetras bol otrasný :) Ale pre mňa je to jedna z najkrajších československých rozprávok. No veď teraz je Marek Ťapák už len "nabručený" kusisko chlapa a tu, ako Popolvár - hnusná tvár mal predsa len niečo do seba ;) Jožko Kroner tiež nesklamal a Vlado Müller hádam ani zle hrať nevie. No a pozrieť sa na Vlada Černého bez pneumatiky okolo pása (a bez otrasnej reklamy na AXA) je čosi neuveriteľné. Super! :) ()

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Zatímco příběh podle klasické šablony - princezna unesená zloduchem, který měl nesrovnalosti už s otcem princezny (kvůli její matce), králův nejlepší přítel, tři princové, měď, stříbro, zlato (proč ne hliník, cín, platina, když jsme u prvků z položky kovy?), král který pochybuje o svém nejmladším, princ - nejmladší syn - pohrdaný chcípák (princ na peci na obrazovce v tom paláci vypadá opravdu divně, už proto, že v královských síních byly spíš krby než pece, moudrý rádce šašek, byl dobrý, zpracování příběh zabíjelo asi tak od páté minuty. Začala bych od toho šaška. Tak ten mi vadil. Šašek nemusí být jen veselý, ledaskde máme šaška spíš vážného až pochmurného (třeba v Devátém srdci), ale tenhle mi byl proti srsti. U princů, kteří se podle pohádkové logiky měli neosvědčit, jsem byla ráda, že aspoň jeden byl vizuálně přijatelný. Připadá mi patologické, jak je soucit princezen neustále vystavován zkouškám předhazováním chovanců Jedličkova ústavu. Navíc, ani pohádkový svět není takhle černobílý, v knihách a původních vyprávěních určitě ne. Hrdinný hrdina filmových pohádek je vždycky urostlý jak jedle, zábavný, vtipný, chytrý, statečný, zbabělec se vyznačuje vizuálem kahaua nosatého a neschopností mluvit. Princezna je krásná, jak mají princezny být. Princezna, která má ráda kameny je mi blízká, gemologie je fascinující obor. Nebyla bych celá, kdybych neřešila, co zajatá v jeskyni jedla a kam chodila na záchod (a jak to, že měla ty závojovité bílé šaty pořád tak čisté, když neměla kabelku, v níž by s sebou nosila láhev Perwolu). Souboj na konci pohádky byl zbytečný a přes detailní záběry do tváře vyděšené princezny se z toho drama vykřesat nepodařilo. O čem pohádka je, jsme viděli, abychom si ten hezký příběh užili, chtělo by to natočit znovu a lépe. Aby mě někdo nepodezíral, že jsem kritická proto, že jsem to viděla se zde vzpomínaným a zřejmě pekelným českým dabingem. Viděla jsem původní znění. Nemluvě o tom, že moje výhrady se vztahují k věcem, které by v pohádce zůstaly, i kdyby postavám místo řeči šly od pusy komiksové bubliny. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Toto filmové spracovanie známej slovenskej rozprávky na mňa nikdy neurobilo dobrý dojem. Vidí sa mi to akési strohé a chladné. Marek Ťapák sa ako predstaviteľ titulnej, hlavnej mužskej postavy vôbec nehodí. Avšak keď som si všimol, že tento snímok režíroval jeho otec, tak mi bolo hneď jasné ako sa ku tejto úlohe dostal. Rodinkárstvo a protekcia tu vždy fungovali. "Popolvár najväčší na svete" má viacero nedostatkov, ale tým najmarkantnejším je práve obsadenie Mareka Ťapáka do hlavnej úlohy. ** ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (7)

  • Gustáv Kyselica spomínal na natáčanie rozprávky po 30 rokoch: "Režisér Martin Ťapák ma obsadil do filmu Popolvár najväčší na svete ako jedného z troch kráľovských princov, a to Branislava – Slaninu. Pre túto rolu som musel vedieť jazdiť na koni, ale aj pribrať 8 kíl, ktorých som sa doteraz nezbavil." (Raccoon.city)
  • Film bol natáčaný v Mariánke, Pernštejne, Branči, Bodíkoch, Studienke, Zvolene, Domici, Bernolákove a na Orave. (dyfur)
  • Film sa natáčal aj v exteriéroch Eliášoviec, čo je časť obce Nový Život a Dobšinskej ľadovej jaskyni. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama