Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

Campbell 

všetky recenzie používateľa

Tohle jsem z velké části nějak nepobíral, ale nejdříve plusy to je zaručeně nějaký ten dobrý vtípek i samotný představitel Pacha. Ale co už není tak pěkné, je ten Slovenskej humor či co to bylo. Některý vtipy byly tak trapný že jsem si musel zavírat uši protože to byla příšernost, i za mínus považuju to že Pacho měl vždycky prostě navrch a tak neměl nikoho kdo by ho ohrozil. To nemluvím o ostatních představitelech nějakých bandytů. Ale zase je pravda že jsem toho tolik nečekal. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Stoj, tristo hrmených! Stoj, tisíc hrmených! Stoj tisíctristohrmených!" Slovenský zbojník musí bohatým brát a chudým dávat, to je zkrátka tradice a Pacho tradice ctí. A ctí je takovým způsobem, že i já jsem si kdysi jednou loknul frndžalice a skončil jsem až na konci světa - tedy v Kežmarku. Na takovou klasiku se nezapomíná. ()

Reklama

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúca veselohra parodujúca zbojnícke legendy. Výborná produkcia a predovšetkým skvelé herecké výkony všetkých hercov od Jozefa Krónera až po Idu Rapaičovú. Hudba Svetozára Stračinu výborne zapadá do odľahčenej atmosféry roztopašnej ľudovej naťahovačky medzi pánmi a zbojníkmi, z ktorej množstvo bonmotov zľudovelo. Od "Na kone!" cez "Oné..." až po "Daj sem bičík!" ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Mám dojem, že Slováci české filmy uznávajú, ale Česi slovenské nie a mám dojem, že aj úmyselne potápajú. To len k tomu, čo vidím na tejto stránke. Tento film je jeden veľký kult medzi slovenskými komédiami. Paródia na Jánošíka ako sa patrí. Óne riť paľovu si treba dať frndžalicu a na kóne. A keby ste ich nemali kde vziať, tak utekajte. Tento film obsahuje obrovské množstvo hlášok, napríklad ako stoj tisíc hrmených, stoj tisíc tristo hrmených, Pachó, neveria mi. Ej Hybe, Hybe, podľahli ste vlastnej chybe. Môjho bratranca sesternici muž. Hore ruky, dole gate. Lebo bude kuca paca. Nebíčko v papuľke. Odkazujem imperátorke. Chce urážať môjho majestátu. Bude bál, ale najskôr si zaplesáme my. Lenže aj mnoho tančekov, napríklad s rindaj rindaj rindaj daj, smiech na chrbte s pohybujúcimi sa nohami vo vzduchu a vypučeným zadkom k obrazu. Nezabudnuteľné je aj hľadanie Hýb na mape Uhorska, či Labuda ako gróf hrajúci sa na zbojníka a sklamanie jeho pani, keď videla jeho holú nezarastenú hruď. Trocha mrzela scéna v kostole, nebolo to zrovna vtipné, taktiež keď brali zbytočne meno Božie nadarmo, ale za tento film si aj tak zaslúži Martin Ťapák nezabudnuteľné miesto v histórii slovenskej kinematografie. Je to klasika, ktorú sa nebudem hanbiť pustiť ani svojím potomkom, ak ich budem mať. Kto tento film nemá rád, to asi nie je poriadny Slovák, slovenská duša si tu užila, podľa mňa to je aj významné celosvetové dielo, avšak v tomto prípade menej v povedomí. Pre mňa je to geniálna komédia s perfektným Jozefom Kronerom. ()

Melios 

všetky recenzie používateľa

U tohoto filmu mi je až divné ako je možné ,že toto za minulého režimu prešlo. Na to ,že je to rozprávka tak sa tu nadáva ,akoby si Tim Miller povedal ,že mu Deadpool nestačil a tak si natočí vulgárnu rozprávku. A zároveň toľko odkazov na Boha som vo filme z doby minulého ateistického Komunizmu nikdy nevidel...Ale inak je to typická rozprávka ,pri ktorej sa zabavíte a ak ste staršieho veku určite si Jozefa Kronera ako Pacha zamilujete. Keď Slováci nerobia dobré filmy v terajšom období tak som rád ,že aspoň tieto staré lokálne filmy boli dobré. 76% a Známka: B ...Tlieskam tvorcom ,že si dali tú námahu vytvoriť falošné rekvizity podobajúce sa reálnym modelom ,ktoré mohli zapáliť. Spraviť takýto film na svoju dobu musela byť poriadna fuška... ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Na scénu, kde Ida Rapaičová (grófka Erdödy) hladí kukuricu, ju musel režisér prehovárať. Zdala sa jej príliš vulgárna. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • Film sa stal divácky najúspešnejším slovenským filmom rokov 1970-82, keď predbehol aj Hollého Medenú vežu a Orlie pierko. Videlo ho 843 300 divákov. (pravo)

Reklama

Reklama