Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

papadoce 

všetky recenzie používateľa

Nikdy som Pacha nebral ako paródiu na Jánošíka. Pacho bol prosto Pacho, samostatná jednotka. A film je oprávnene takto vysoko na osemdesiatke. Je to nahláškované od prvej po poslednú minútu. Je tu toľko pamätných viet, že len máloktorý film ich má také množstvo. Mne však obrovsky vadila hudobná zložka. Bola odporne výstredná, hlučná a ak ku tomu pripočítam nudnejšiu pasáž z párty hard, tak som musel dať dve hviezdy dole. A aj som myslel, že tu budem voľačo citovať, ale nerozhodol som sa ktoré. Nuž, oné ..... onééé. ()

Jard 

všetky recenzie používateľa

Pacho, hybský zbojník je fantastický film vynikajúceho režiséra Martina Ťapáka, ktorý tu zanechal neopakovateľnú komédiu so zbojníckou tématikou. Určite ešte desaťročia bude tento film zabávať všetky vekové kategórie a generácie. Na Slovensku sa predtým a asi ani potom nanatočí taký úžasný film, akým bol Pacho, hybský zbojník. 90% ()

Reklama

duddek 

všetky recenzie používateľa

Kde sú Hybe? No přece ve východní části Liptovské kotliny, v údolí Hybice a Bílého Váhu. ;) Ale to jen tak na okraj. Ač Pacho (staršího zbojníka aby pohledal) dělá svému řemeslu spíše medvědí službu, je oblíbený i obávaný (pošlou pro něj až z rakousko-uherské metropole Vídně). Aspoň u těch filmových postav. Na mě velký dojem neudělal. Takhle zesměšňovat zbojnictví, to se přece nedělá. ;) ()

Joski 

všetky recenzie používateľa

Je smutné, že máme tak málo komédií (v porovnaní s českou úspešnou produkciou nemáme žiadne!). A Pacho, hybský zbojník je dokonca jediná a našťastie skvele natočená paródia. Ak pán Bôh dá a niekedy motyka v slovenskej kinematografii vystrelí, tak bude mať nová slovenská generácia rezisérov čo robiť, aby dosiahla aspoň uroveň Pacha! Zatiaľ len prešlapujeme v depresívnej a veľmi zle realizovanej filmovej "produkcii"!!! Čo už:-( keď ich nemáme... tak aspoň pozerajme...!!! ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

Perfektní slovenská národní satira! Na scénáři se výrazně podílela i ( tehdy zakázaná) dvojka geniálních vtipálků Lasica+ Satinský, jejich humor z filmu čiší, úsměvná kritika ryzí slovenské duše z jejich pera je vždycky velká sranda. "Keď ma naserú, tak im aj ten plot podpálim!" Labuda ve svém absolutním živlu, Kroner detto a od oka bych tak řekla, že z celé bandy zúčastněných nebyl tehdy, během natáčení, střízliv ani jeden. :)))) Po zásluze oblíbená záležitost, kterou ale mladší generace česká, nemůže pochopit. Čistě slovenské ONÉ! ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Pacho, hybský zbojník byl soutěžním filmem časopisu Film a Divadlo "Komu dáte svoj hlas 1976?" (kosticka7)
  • V scéne, keď posol cvála s listinou od grófov za Máriou Teréziou, prechádza okolo stromu, na ktorom je vidieť modernú turistickú značku. (bacon)
  • Ida Rapaičová (hrala grófku Erdody) bola počas nakrúcania v štvrtom mesiaci tehotenstva a preto sa jedna scéna musela upraviť - z rozhovoru na koňoch tak vznikol rozhovor v koči. (pravo)

Reklama

Reklama