Reklama

Reklama

Ruská vojna: Krv na snehu

(seriál)
  • Česko Ruska válka - krev na sněhu (viac)
všetky plagáty
Veľká Británia, 1997

Predloha:

Richard Overy (kniha)

Hrajú:

Nigel Hawthorne (rozprávač)

Obsahy(1)

Dokumentárny seriál Ruská vojna je smutným pomníkom na pamiatku všetkých/podľa odhadov 30-40 miliónov/ ľudí, ktorí zahynuli v sovietskych gulagoch pod sovietskou krutovládou. Zomreli počas veľkého hladomoru, zahynuli v bojoch pri Stalingrade, Kursku a na dlhej vojnovej ceste na Berlín. Seriál vznikol vďaka ruským a nemeckým archívnym materiálom za intenzívnej pomoci renomovaných ruských historikov ako profesor Volgokonov, Henrik Borovik, Konstantin Slavin.Vyše dvestomiliónový národ, ktorý obýva šestinu zemského povrchu,prežil 1. svetovú vojnu a krutú občiansku vojnu. Visí nad ním neustáleveľká otázka: Bude v nadchádzajúcej kríze schopný zbaviť sa hrôz tridsiatych rokov? Bude schopný znova získať odvahu a svoju pôvodnú vieru? (PROROK14)

(viac)

Recenzie (11)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Ťažko sa k tomuto niečo hovorí, toto treba vidieť. Je to jeden z najlepších dokumentov o časoch okolo 2. svetovej vojny a tiež o tom, čo sa dialo na východe v Sovietskom zväze. Nemyslím si ani, že je protiruský, lebo najviac poukazuje na to, ako trpeli sami Rusi a krajiny v zväze pod svojím vedením a nadvládou okupantov. Najlepšie poukazuje na to, čo má na svedomí totalita pod zaobalením budovania komunistickej spoločnosti. Je to veľmi silná vec. Určite nie je pre slabšie povahy a tiež dokáže mnohým otvoriť oči. ()

MrPierc 

všetky recenzie používateľa

Pozadí událostí okolo muže z oceli a jeho osobní války proti všem. Mohl vybudovat největší a nejbohatší stát na světě. Měl pro to suroviny, lidi i odhodlání. Místo toho založil jeden velký pracovní tábor plný válčení, mučení a smrti. Teror za vítězství i prohru. Národnostní i politické čistky. Po válce proti Hitlerovi neruské národy přesunul, rodiny rozdělil a ovlivnil negativně miliony ruských životů. Přesto je dodnes považován většinou Rusů za ruskou modla asi jako u nás Masaryk. Považuji za nejlepší válečný dokument, slovenský dabing ze stanice STV2 ještě více zintentivnil smuteční pietu. Smutná ale i krásná píseň v dokumentě se jmenuje: Tears - Stanislas Syrewicz (zpívá Dmitri Hvorostovsky ). ()

bloodline 

všetky recenzie používateľa

Tento dokumentárny mini-seriál si pamätám z čias môjho dospievania, keď ho vysielala na Slovensku TV Luna. Vtedy to bol neuveriteľný dokument, ktorý nestráca na svojej váhe aj v dnešných dňoch. Skvelé spracovanie a vo svojej dobe určite jeden z najlepších dokumentov o udalostiach 2. svetovej vojny aké sa kedy natočili... Aj tento dokument mal v konečnom dôsledku veľký vplyv na moju budúcnosť a pričinil sa o to, čo teraz študujem :) ()

Gardenboy 

všetky recenzie používateľa

Príliž "proti Ruský" dokument, kde častokrát hovorili o chybách a o veciach, ktoré v tej dobe vôbec neboli tak jasné ako sa zdajú dnes. Som zvedavý, ktorý z tých mudrlantov by sa na mieste veliteľov v tak váźnej a niekedy neprehľadnej situácií rozhodol inak? V každom prípade hodnotný historický dokument. ()

Maniik88 

všetky recenzie používateľa

Absolútne najlepší dokument o druhej svetovej čo som videl a to som ich videl veľa. Použité tony a tony autentických dobových záberov, skvelý rozprávač, mrazivé zábery a príbehy. Mali by si pozrieť všetci, videli by, že na vojne nie je nič pekné, ani hrdinské... ()

Humphrey 

všetky recenzie používateľa

Rozhodně nejlepší dokument o válce na Východní frontě a jejích souvislostech. Vzhledem k tomu, že na něm pracovala i ruská strana, jsou některé části komentáře možná emotivnější, než by bylo nutné (zřejmě aby to lépe vyhovovalo široké ruské duši - to se ale pochopitelně netýká výpovědí přímých účastníků, které jsou emotivní vždy tak nějak z podstaty věci), což ale nijak neumenšuje vypovídací hodnotu dokumentu. Ve své době to byl možná vůbec první pokus o objektivní popis událostí a za víc než 15 let nebyl překonán. A troufám si říct, jak tak pozoruji vývoj dokumentaristiky s jejími obsahově vyčpělými dokudramaty, že už asi překonán nebude. ()

Reklama

Reklama