Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sú síce partneri, ale nemohli by byť rozdielnejší - losangeleskí policajti Martin Riggs (Mel Gibson), výbušný bitkár s dušou romantika, a jeho partner Roger Murtaugh (Danny Glover), vyrovnaný otec rodiny s jediným prianím - dožiť sa v pokoji dôchodku... To však s Riggsom nie je vôbec jednoduché. Keď sa jedného dňa dostanú k náloži v podzemí jednej z mnohých luxusných kancelárskych budov, výsledkom Riggsovej horkokrvnosti je kopa trosiek a vzápätí degradácia na obyčajných pochôdzkárov. Tak si Murtaugh určite posledný týždeň pred dôchodkom rozhodne nepredstavoval... S Riggsom sa však ani na ulici nenudí. Hneď v prvý deň sa stanú svedkami prepadnutia banky. Obaja detektívi dostanú šancu prípad vyšetriť a okamžite sa dostanú do konfliktu s temperamentnou agentkou Lornou Coleovou (Rene Russo), ktorá má s nimi spolupracovať. Kým sa hádajú, je ich jediný zdroj informácií zavraždený bývalým policajtom Jackom Travisom (Stuart Wilson). Do prípadu sa samozrejme zapletie aj starý známy Leo Getz (Joe Pesci), živiaci sa teraz ako realitný agent. Dvojici detektívov prezradí, že Travisovi zaobstaral permanentku na hokej a vydá sa spoločne s nimi na štadión. Tu Travisa skutočne objavia, ale ten im utečie. Vzťahy medzi sebavedomou Lornou a oboma kolegami sa pomaly otepľujú, a to nielen pri vyšetrovaní - ale pokiaľ ide o Riggsa, i v súkromí... Pátranie sprevádzané množstvom dramatických naháňačiek a prestreliek zavedie detektívov až na Travisom financovanú stavbu domu v Mesa Verde, kde sa rozpúta finálna prestrelka, pri ktorej musia Riggs, Murtaugh i Coleová dokázať nielen odvahu a presnú mušku... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (27)

  • Film obsahuje potitulkovú scénu. (Makky)
  • Zabavený samopal, ktorý je vo filme označený ako MAC-10, je v skutočnosti veľmi verná kópia samopalu Cobray M 11. (Jello Biafra)
  • Počítačová hra, ktorú môžeme vidieť v byte Lorny (Rene Russo) na počítači, je "The Three Stooges" od Activision a Cinemaware. Martin Riggs (Mel Gibson) je veľký fanúšik komediálneho tímu The Three Stooges. (Raccoon.city)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 144,7 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 321,7 mil. (NIRO)
  • Smitty (John Cenatiempo) má ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 686 ráže .357 Magnum. (dc125)
  • Budova, kterou Riggs (Mel Gibson) a Murtaugh (Danny Glover) omylem zdemolovali, byla ve skutečnosti městskou radnicí. Město ji chtělo zdemolovat na vlastní náklady. Když ale producent Joel Silver zaplatil 165 000 amerických dolarů za to, že ji mohl před kamerami vyhodit do vzduchu, město na tom ještě vydělalo. Filmaři tak vytrhli městské radě v Orlandu trn z paty. Nová radnice Orlanda je zde vidět také. Je to budova v pozadí s logem Coca-Coly na střeše. (Dinsberg)
  • Riggsův (Mel Gibson) pes Sam se v tomto díle objevil pouze na chvíli ve vystřižených scénách, v rozšířené verzi filmu a v traileru. (tequilla)
  • Jediný díl ze série, ve kterém Roger Murtaugh (Danny Glover) nezakroutí hlavou předtím, než na někoho vystřelí. (tequilla)
  • Policista, který říká na adresu Murtaugha (Danny Glover) a Riggse (Mel Gibson) po zničení radnice v Orlandu "Bravo!“ byl starosta Orlanda Bill Frederick. (HellFire)
  • Rozestavěné domy byly ve skutečnosti součástí projektu na výstavbu domů, na který však nezbyly peníze. Štáb dostal povolení k filmování pod podmínkou, že nakonec vše srovná se zemí. (HellFire)
  • Náklady na výrobu byly 35 milionů amerických dolarů. Tržby za první víkend v USA přes 33 milionů dolarů. (BloodMax)
  • Martin Riggs (Mel Gibson) jí psí sušenky, aby se odnaučil kouřit. Gibsonova postava Max ve filmu Šílený Max: Bojovník silnic (1981) pojídá psí žrádlo z plechovky, aby přežila v postapokalyptické pustině. (Bauer)
  • Jedná se o jediný díl série, v němž záporáci nevtrhnou do Murtaughova (Danny Glover) domu a neohrožují jeho rodinu. (Bauer)
  • Murtaughova (Danny Glover) loď se jmenuje "Code 7", což je u L.A.P.D. (Los Angeles Police Department) kód pro přestávku na oběd. (Bauer)
  • Zápas NHL mezi Los Angeles Kings a Toronto Maple Leafs, kde policajti honí padoucha na ledu a tím přeruší hru, nehrají skutečné týmy NHL. (Kulmon)

Reklama

Reklama