Reklama

Reklama

Mongolsko - V tieni Džingischána

  • Česko Mongolsko - Ve stínu Čingischána
Trailer

Obsahy(1)

Okouzlující země, hledající vlastní současnou podobu tváří v tvář svému dědictví ze 13. století, byla kdysi největší říší, jakou kdy svět uzřel. Nazývala se Pax Mongolica. Byla obávaná, zatracovaná a často obdivovaná stejně jako její zakladatel a vůdce Čingischán, který se za celý svůj život nedočkal porážky. V průběhu dobrodružného putování nevlídnou krajinou daleko od obvyklých cest objevíme jinou, neznámou a překvapivě nepředpojatou stránku nelítostného dobyvatele, jehož novátorské snahy zanechaly v myšlení a vývoji celé lidské společnosti mnohem hlubší stopy, než jsme ochotní si přiznat. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (29)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Mongolsko začína tam, kde končia cesty. Preto sa výprava rozhodla precestovať Mongolsko autom. Krajina je oproti iným Barabášovým filmom úplne bezpečná, najväčšou nástrahou je stratiť sa. Preto aj film je menej dobrodružný, viac historický a v určitých momentoch až umelecký, keď sa Marián Geišberg prihovára ako Džingischán. Bolo mi záhadou, odkiaľ sa vzali veľkolepé zábery na mongolské vojsko, a vysvetlenie prišlo hneď v nasledujúcom dokumente: Umožnil ich natočiť mongolský generál za dve fľaše vodky pred nejakou ich veľkou vojenskou prehliadkou, preto majú aj tie parádne historické zbrane a brnenia. Účastníci výpravy: Juraj Barabáš, Tibor Szabó, Pavol Drábik, Marián Horák, Pavol Barabáš –––– Mocné mongolské „Hurá!“ sa nesie svetom, a svet ho používa dodnes. ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Čaro odľahlej a osobitej krajiny, kde ľudia patria prírode a ona im. Mongolsko je krajina, kde sa naozaj nevyberie rádový cestovateľ. Prostredníctvom Barabášovho dokumentu si divák môže vychutnať typickú atmosféru pravej mongolskej divočiny (nakukne do bežného fungovania ľudí v osadách, užije si miestne "zábavky" a rituály a pocestuje naprieč pustej a zároveň krásnej krajine). Ide o dokument s dušou a za každým záberom poznať Barabášové umenie. ()

Reklama

Abiosis 

všetky recenzie používateľa

*DŽINGISCHÁNOVA KRAJINA* Nádherný oddychový film, ktorý pohladí všade tam, kde to máte radi. Film o krajine, ktorá má trojnásobnú rozlohu Francúzska, no napríklad sotva polovicu obyvateľov Slovenska. Pre Európana svet nepredstaviteľný - svet kočovníkov, pastierov dobytka a ľudí úzko spätých s prírodou - svet a život, o ktorom možno tajne sníva, ale skutočne by v ňom asi nedokázal dlhodobo žiť; natoľko je odlišný. Dozviete sa, prečo sa dopravný prostriedok, ktorým sa slovenskí cestovatelia dopravujú, volá "shaker", spoznáte, akými aktivitami sa zabávajú mladí mongolskí junáci, čím vás typická mongolská rodina pri návšteve ponúkne, ako sa zarezáva najlepší baran, či ako sa kastruje nepokojný dobytok. A mnoho iného. Verdikt v 1 vete: Zábavný a poučný výlet do krajiny, do ktorej sa počas života väčšina z nás asi nedostane. 17.09.2010 ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Nádhera, skvelý dokument, bezprostredný sám o sebe, ale dopĺňaný štylizovanými vsuvkami. Dojem bol vynikajúci, a keby som mohla, pridám jednu hviezdičku za automobilového kúzelníka menom Pudže :-) Pudže sa rýpe v motore a fajčí. "Éé, Pudže,... cigareta? Benzín?" - Pudže sa pozrie na chalanov, čo chcú... asi nič dôležité, tak sa usmeje: "Benzín good." ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Nádherné záběry ze země, kde není vlastně téměř nic. Život mimo města vypadá zřejmě stejně, jako v dobách toho největšího z Chánů. Akorát země už není nasáklá krví a mrtvolek pár stovek tisíc taky ubylo. Absolutně kočovní styl života založený na chovu obrovského množství všemožného dobytka. Převážnou část cesty se výprava drkotá v naprosto šílené káře přes ostré vrcholky skal a všudepřítomný prach. Párkrát oslní tamější obyvatelstvo svým raftem, když frajeři sjíždí pohodové říčky. Moc pěkně se mi na Mongoly žijící v duchu buddhismu koukalo. Rozbalí stany na místě, kde není vůbec nic a až je to omrzí, tak se přemístí na jiné místo, kde není taky vůbec nic. Tam by se cigánům tak moc líbilo. Žádná měď by je nelákala. Mohli by krást pouze beránky a ti nejšikovnější koníky. Dokument je doplněn řadou pěkných výroků Čingischána a vhodnou hudbou. Klaním se před tvůrci, že z krajiny, která toho nabízí tak málo dokázali přivést tak moc. A jak Pavol Barabáš říká. Nebýt jedné blechy a kde jsme dnes mohli být. Všichni bychom měli stejně šikmé oči a nic bychom si nezáviděli. Velmi poutavý a pořádně zajímavý dokument. 4 × hurá. Mimochodem, to "hurá" je prý také mongolské. Stejně jako jméno "Dalajláma", pokud to někomu něco řekne. ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama