Reklama

Reklama

Iron Man 2

  • USA Iron Man 2
Trailer 2

Tony Stark, majiteľ veľkej zbrojárske firmy a vynálezca špeciálneho obleku Iron Mana, odmieta snahy vlády o vydanie svojej technológie pre potreby armády a tvrdí, že nepriatelia štátu sú vo vývoji o desaťročia pozadu. Na jeho veľké prekvapenie sa na pretekoch v Monze objaví podivný muž, ktorý vo veľmi podobnom obleku vyvolá najskôr autonehodu pretekárskych áut, a následne napadne Starka. Útočníkom je potetovaný rabiát Ivan Vanko, zneuznaný potomok ruského vedca, ktorý kedysi pomáhal Tonyho otcovi založiť Stark Technologies. Keďže s ním má nevyrovnané účty, chce sa mu pomstiť na jeho synovi. Okrem toho si dobre rozumie s elektrinou, má dva elektrické biče, schopné čokoľvek a kohokoľvek preťať napoly. To vysvetľuje jeho prezývku Whiplash. Vanka z väzenia unesie Tonyho konkurent Justin Hammer, ktorý chce, aby mu tajne vyrobil obleky Iron Mana. Vanko však sleduje len svoje záujmy a začne pracovať na takzvaných drondoch - vojnových robotoch. Pre seba si vyrobí svoj vlastný oblek Iron Mana a na výstave technologických vojnových noviniek pomocou svojho tajného softvéru a robotov napadne divákov aj Tonyho Starka. Čeliť nepriateľom pomáha Tonymu jeho verná a zamilovaná bývalá asistentka Pepper Pottsová, ktorá sa medzitým stala riaditeľkou Stark Industries. Nová Tonyho asistentka Natalie Rushamanová dokáže viac, než dáva najavo a jej úmysly nemusia byť celkom čisté. Jej skutočné meno je totiž Natasha Romanoff a je to superhrdinka Čierna vdova. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (173)

  • Keď Justin Hammer (Sam Rockwell) predstavuje verejnosti svoje drony, hrá inštrumentálna verzia "Armed Forces Medley", čo je tradičná oslavná pieseň ozbrojených síl Spojených štátov amerických. (Echelon1)
  • Aby Robert Downey Jr. mohol zopakovať rolu Tonyho Starka, musel nabrať 9 kíl svalovej hmoty. (ČSFD)
  • Niekoľko mesiacov pred vydaním filmu vydal Marvel Comics štyri minisérie s názvom "Iron Man vs. Whiplash", ktoré čiastočne nadväzujú na film. V tejto minisérii predstavili novú verziu Whiplasha, ktorý bol viac inšpirovaný filmom, pretože pôvodný sa od filmu príliš líšil. Vydal taktiež tri minisérie s názvom "Iron Man 2: Public Identity", ktoré slúžia ako prequel k filmu. (Greenpeacak)
  • Natáčanie Grand Prix Monaka prebiehalo na parkovisku v Downey Studios. Spočiatku tvorcovia dostali povolenie natáčať v Monaku, avšak od toho sa neskôr upustilo. Zúčastnil sa na nej aj profesionálny pretekár Tanner Foust, ktorý riadil Tonyho (Robert Downey Jr.) formulu. (Greenpeacak)
  • Falošný pracovný názov filmu bol "Rasputin". (Greenpeacak)
  • Mickey Rourke (Ivan Vanko) nevie takmer nič o počítačoch, a preto predstieranie, že je technicky zdatný mu robilo najväčšie problémy. (Greenpeacak)
  • Mickey Rourke (Ivan Vanko) navrhol, aby jeho postava vo filme prehovorila aj po rusky, mala tetovanie, zlaté zuby a záľubu v papagájoch. Tieto návrhy však boli platené z jeho vlastných peňazí. (Greenpeacak)
  • Don Cheadle (Rhodey) je veľkým fanúšikom komiksov, a preto svoju rolu prijal s radosťou. Doteraz sa však v žiadnom komiksovom filme neobjavil. Podľa jeho názoru to je nedostatkom čiernych superhrdinov v komiksovom svete. (Greenpeacak)
  • Počas vývoja filmu sa uvažovalo nad tým, že z Tonyho Starka (Robert Downey Jr.) by sa stal silný alkoholik, ktorý nie je schopný vyrovnať sa s vekom a s tým, že Pepper (Gwyneth Paltrow) si našla priateľa. (Greenpeacak)
  • Hlavní záporák tohoto filmu Whiplash (Mickey Rourke) se poprvé objevil v komiksu „Tales of Suspense číslo 97“ v červnu 1968, ovšem ne jako Ivan Vanko, ale jako Marco Scarlotti. (JG9)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 200 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 312,4 milionu dolarů, celosvětové pak činily 623,9 mil. (NIRO)
  • Scarlett Johansson (Black Widow) několik dní po premiéře filmu obdržela od Marvel Studios zvláštní zásilku do svého domu. Doručení předcházelo urputné ujišťování, zda Scarlett bude skutečně doma. Když poté otevřela, aby balíček přebrala, byl jí předán se slovy: „Tady je vaše další mise.“ Mezi několika komiksy s Black Widow a detailní historií postavy se nacházela taška na oděv s logem S.H.I.E.L.D.u s poznámkou: „Uvidíme se na Vaší příští misi.“ V tašce byl její stealth kostým pro film Avengers (2012). (Kubaaa97)
  • Japonská zahrada pro závěrečnou bitvu byla vybudována v Sony Studios v Los Angeles. (Kubaaa97)
  • Během natáčení zemřel Mickeymu Rourkeovi (Ivan Vanko) pes Loki. Zármutek se tak snažil přetavit i do scén, zejména v úvodní části filmu, neboť ty se natáčely krátce po Lokiho skonu. (Kubaaa97)

Súvisiace novinky

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (viac)

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

20.11.2017

U filmových sérií platí jednoduchá matematika - pokud je další díl úspěšnější než ten předchozí, jede se dál, pokud ne, místo pokračování se dá chvíli pauza a potom ideálně reboot. Letos takhle… (viac)

Olivia Munn u X-Menů

Olivia Munn u X-Menů

15.04.2015

V Iron Manovi 2 se mihly hned dvě herečky, které čeká superhrdinská budoucnost u konkurence. Nejdřív se studiu 20th Century Fox zalíbila Kate Mara, která poslala Tonyho Starka na slyšení do… (viac)

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (viac)

Reklama

Reklama