Reklama

Reklama

Petőfi

(seriál)
všetky plagáty
? %
Maďarsko, 1981, 5 h 44 min (Minutáž: 53–68 min)

Réžia:

Ádám Horváth

Scenár:

György Szabó

Kamera:

Igor Sík

Hudba:

Frigyes Hidas

Hrajú:

Imre Józsa, Piroska Molnár, Gyula Szersén, Attila Tyll, László Helyey, György Bánffy, Ferenc Zenthe, Emil Győry, Péter Balázs, József Mentes, Éva Pap, Anna Nagy, Dorottya Udvaros, János Gálvölgyi (viac)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Šesťdielny životopisný seriál o jednom z najväčších maďarských básnikov. Istávnovi Petrovicsovi a Márii Hruzovej sa na Silvestra narodí syn. Dvojica žije v dostatku, keďže Petrovics spravuje mäsiarstvo. Ich syn, Sándor, už od školských čias miluje divadlo a napriek zákazu sa opakovane vkradne do hľadiska, aby si mohol pozrieť predstavenia. Čoskoro tvorí svoje prvé básne a na slávnosti k ukončeniu školského roka prednesie svoju vlastnú tvorbu. Vzápätí však jeho otec skrachuje a na rodinu čakajú ťažké časy. Sándor v škole prepadne z dejepisu, a preto sa rozhodne utiecť a zamestnať sa v Budapešti ako herec. Rodičia ho onedlho nájdu.
Medzitým dochádza v Uhorsku k veľkým zmenám. Cisár František Jozef, kancelár Metternich a ich radcovia rokujú v Budapešti a rozhodnú o zvolaní Uhorského snemu so Bratislavy. Na sneme ponúkne maďarský vlastenec István Séchenyi ročnú výplatu v mene obnovy maďarskej kultúry. Metternich sa so Séchenyim porozpráva a namiesto politiky mu odporúča začať vojenskú kariéru. V mladom básnikovi sa začne prebúdzať túžba pričiniť sa o obnovu kultúry a umenia v Uhorsku. (Incantator)

(viac)

Hrajú

Reklama

Reklama