Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1942 obsadí Němci malou norskou rybářskou vesnici Trollness. Norové trpělivě snášejí německý teror a utlačování, protože očekávají tajnou dodávku zbraní od Angličanů. Pod vedením Gunnara Brogge (Errol Flynn) a Karen Stensgard (Ann Sheridan) připravují zničující útok na německé okupanty. (MacGuffin)

Recenzie (10)

KarKulA 

všetky recenzie používateľa

V roce 1943 jela Holywoodská válečná propaganda na plný otáčky a je fajn, že si WB pro svůj film vybrali i ne tak obvyklé téma jakým je norský odboj. Melodramatický příběh jehož hlavním lákadlem je přítomnost Errola sice je na hranici reality, ale jinak je to docela povedený počin, který dává velký prostor i mnoha dalším postavám a rozhodně se nedá označit za povrchní. Lepší 3*. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Hitler pôvodne nejavil záujem o Nórsko. Ale keď 8.4.1940 spojenci umiestnili míny do nórskych prístavov, aby zabránili doprave železnej rudy zo Švédska do Nemecka, nasledovala 9.4.1940 invázia nemeckých jednotiek do Nórska a Dánska (operácia Weserubung). Išlo o prvú vojenskú operáciu za súčinnosti námorníctva, letectva a pozemných síl. Keď utiekli spojenci z Nórska, spoločne s kráľom Håkonom a parlamentom, Nórsko ostalo pod nadvládou Nemecka. Reichskommissar pre Nórsko sa stal Josef Terboven a za domácich Vidkun Quisling (zradca kolaborujúci proti svojmu štátu). Spoločne s kráľom opustila Nórsko aj vojnová flotila s tisíckou moderných lodí. Kráľ s britských ostrovov riadil domáci odboj napr. MILORG (jedna z vojenských vetiev) mala viac ako 20 tisíc mužov združujúcich sa v skupinách po celej zemi. Najznámejšou sabotážnou akciou bolo zničenie závodu na ťažkú vodu. Domáci odboj sa priamo zapojil do oslobodzovania Nórska. Film „Hranica temnoty“ je čiastočne skutočnou udalosťou sfilmovanou podľa rovnomenného románu Wiliama Woodsa z roku 1942. Nemecké prieskumné lietadlo letí nad rybárskou osadou Trollness keď zaregistruje nad hotelom, terajším sídlom SS, nórsku štátnu zástavu. Odoslaná nemecká jednotka už len nájde množstvo mŕtvych nemeckých vojakov a nórskych občanov. Ja som tento film vyhodnotil, ako kvalitnú propagandistickú agitáciu pre amerických občanov, kde je zvýrazňovaný neúprosný hrdinný a statočný boj dedinčanov s okupujúcimi vojakmi. Aj takýmto spôsobom pôsobil Hollywood na Američanov, aby podporovali vojnu, že je za čo bojovať. Výstižné je hlasové posolstvo amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta na konci filmu: „ Pokiaľ je tu ešte niekto, kto sa diví, prečo táto vojna stále trvá, nech sa pozrie na Nórsko. Pokiaľ má niekto falošnú predstavu o tom, že k tejto vojne nemuselo dôjsť, nech sa pozrie na Nórsko. A ak je tu niekto kto pochybuje o tom, že demokratická vôľa zvíťazí, tak znova opakujem, nech sa pozrie na Nórsko“. Pôvodné verzie názvu filmu boli „Povstanie v Trollness“ alebo „Nórsko v revolte“ až potom vznikol oficiálny názov Edge of Darkness. ()

Reklama

Mol 

všetky recenzie používateľa

TAKE ALL HIS BELONGINGS TO THE PUBLIC SQUARE AND BURN THEM AS A LESSON TO THE OTHERS! Ze začátku se mi film moc líbil. Norská vesnička, roztomilé modely, náckové a proti nim charismatický Errol Flynn. Jak ale stopáž ubíhá, tak se z válečného dramatu sklouzne do melodramatu a nedostaneme se z něj až do závěrečných jatek. To by mi až tak nevadilo, protože jsem něco takového očekával. To ticho před bouří vždy umocňuje prožitek. Bohužel závěrečná akce je pro mě téměř nekoukatelná. Obyvatelé vesničky Trollness jdou proti kulometům a nikdo z nich se za nic nekryje. Jejich ztráty jsou obrovské a zbytečné a viděl jsem opravdu jen jeden záběr, kde byla použita mrtvola jako lidský štít. Dvouhodinová délka tomu taky moc nepomáhá. Je to škoda, protože si myslím, že kdyby se závěrečná 'bloodbath' natočila trochu inteligentněji, tak by se jednalo o solidní válečný snímek. Takhle je to v mých očích jen podprůměr. Promiňte mi to, pane Flynne. ()

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Úvod dává vzpomenout na Wellmanovu dobrodružnou klasiku Beau Geste, také zde přijíždí hlídka (tentokrát německá) na místo plné mrtvých těl a teprve poslední (zručně režírovanými akčními scénami nabité) minuty ukazují, k čemu přesně došlo. Postavu Errola Flynna, jehož fandové budou zřejmě tento snímek vyhledávat především, v mých očích zastiňuje báječně chladnokrevná odbojářka v podání Ann Sheridanové. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Vojnový film z prostredia nórskej rybárskej dedinky sa prezentuje rovnako ako ďalšie hollywoodske vojnové snímky natáčané ešte počas vojny, aby agitačne ukázali vzdor proti okupujúcim Nacistom. Spracovanie je viac dobrodružno-akčné než dramatické, s občasným napätím. Errol Flynn je zdatný herecký líder, ostatné postavy síce nie sú len do počtu, ale je ich relatívne veľa a nájdu sa medzi aj také, ktoré majú plniť iba humornú zložku. Síce je to taký hurá systém, na ktorý sa možno na prvý pohľad dobre pozerá, ale náhľad do detailov už skrýva drobné logické nedostatky. Veľká akčná scéna v závere však spĺňa aj prísnejšie kritériá. Privítal by som skrátenie stopáže. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (6)

  • Výroba filmu trvala o 30 dní viac, ako sa pôvodne plánovalo. (westerns)
  • Samopaly, ktoré nemeckí vojaci vo filme nosia, sú samopaly Thompson americkej výroby upravené tak, aby vyzerali ako nemecké samopaly typu MP-38 a MP-40. (westerns)

Reklama

Reklama