Reklama

Reklama

Lidice

  • Veľká Británia Fall of the Innocent (viac)
Trailer
Česko / Slovensko, 2011, 121 min

Réžia:

Petr Nikolaev

Predloha:

Zdeněk Mahler (kniha)

Scenár:

Zdeněk Mahler

Kamera:

Antonio Riestra

Hrajú:

Karel Roden, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Zuzana Bydžovská, Ondřej Novák, Norbert Lichý, Veronika Khek Kubařová, Václav Jiráček, Jan Budař (viac)
(ďalšie profesie)

Film Lidice je postavený na troch nosných dejových líniách, ktoré sa navzájom prelínajú a ktoré sa odohrávajú na pozadí tragickej udalosti - vypálenia Lidíc. Prvá dejová línia je o nešťastnej náhode, keď otec František Šíma počas hádky neúmyselné zabije svojho syna. Je odsúdený a uväznený (čo mu vlastne ako jedinému z lidických mužov zachráni život) - no on horšie ako väzenie znáša pohŕdanie ľudí z dediny a vlastné výčitky svedomia. Druhá dejová línia zachytáva osud listu, ktorý bol zámienkou pre vypálenie Lidíc. Skrýva sa v ňom príbeh lásky, klamstva a falošného hrdinstva. Tretia dejová línia sa sústreďuje na osud lidického žandára Vlčeka, sleduje jeho strach, boj o vlastnú morálku a zodpovednosť, jeho vzťah k novému politickému zriadeniu a kladie otázku, či je naozaj výhrou prežiť, keď pri tom človek stratí dôstojnosť a svedomie. (STV)

(viac)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (viac)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (viac)

Reklama

Reklama