Reklama

Reklama

VOD (1)

Waris Dirie prežila svoje detstvo v nomádskej rodine v Somálsku, no na úteku pred núteným manželstvom s omnoho starším mužom sa napokon dostala až do Londýna, kde pracovala ako pomocná sila v reštaurácii rýchleho občerstvenia. Po tom, čo ju tam náhodne objavil známy módny fotograf, sa začala jej mimoriadne úspešná modelingová kariéra. Na jej vrchole otvorene prehovorila o traumatizujúcej ženskej obriezke, ktorej bola ako dieťa podrobená. Krátko nato sa rozhodla ukončiť modelingovú kariéru a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej praktike, dodnes mrzačiacej milióny žien. Jej autobiografická kniha Púštny svet sa stala svetovým bestsellerom. (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (311)

Smok 

všetky recenzie používateľa

Modeling mám sťažka u prdele a myslím, že nie som nejaké necitlivé hovado, ale v podstate mi je jedno aj téma ženskej obriezky na čiernom kontinente. Nech si tam chlapci a dievčatá obrezávajú podľa svojej chuti, čo len chcú. Nech nosia disky o veľkosti polievkového taniera v spodnej pere a uchu, keď sa im to vidí praktické, tak aj ich 30 kovových obručí na krku a závažia na guliach sú mi jedno. Takže suma sumárum, tento film ma spracovávanou témou ani nemal šancu osloviť. Proste úplne mimo môj okruh - to sa občas stáva... ()

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Po dlouhé době jsem narazila na film, který mě opravdu zaujal a nebyl ze staré školy. Zpočátku se sice vyvíjí trochu jako pohádka o Popelce, ale nenechte se zmást. Vyvrcholení je skvělé a skutečně oceňuji tvůrce, že film neuzavřeli nějakým přihlouplým happy endem. Představitelka hlavní hrdinky je navíc andělsky krásná, křehká i silná zároveň, takže výsledek může být jen plný počet hvězdiček. ()

Reklama

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Už som sa dlho chystal na tento autobiografický film, ale až teraz som sa odhodlal... Púštny kvet rozkvitol do krásy a vďaka svojej sláve mohla verejne a s plnou vážnosťou prehovoriť o dni, ktorý zmenil jej život. Samozrejme, každý by čakal, že tým dňom bolo náhodné stretnutie s prestížnym fotografom v jednej malej reštaurácii a vďaka nemu sa z nej stala topmodelka... Ale nie - za Waris sa totiž skrýval oveľa dramatickejší príbeh, ktorý zmenil jej život - a takýto deň v mnohých "tradicionalistických" krajinách zažívajú denne stovky mladých dievčat. Veľmi prínosný film o intímnej problematike, ktorá zaujala celý svet - navyše na základe skutočného príbehu púštneho kvetu Waris. Páčilo sa mi aj spracovanie so spomienkami v retrospektíve, počas ktorých sa vlastne vyjasňuje všetko čo predchádzalo jej úteku do Londýna. Jediným mínus asi zostáva len to, že niektoré časti toho jej "hviezdneho" života zostali nerozvinuté a zamlčané. ()

leila22 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa bohužiaľ, veľké sklamanie. Je možné, že som značne bola ovplyvnená knihou, ale aj bez jej prečítania by moje hodnotenie filmu príliš nepridalo. Ženská obriezka je niečo tak veľmi kruté, až neľudské... no napriek tomu sa to stále deje, aj v 21. storočí ! Natočiť o tom film, či napísať knihu nie je zlý nápad. Ak to istým spôsobom pomohlo čo i len pár ľuďom, tak to asi zmysel malo. No knižka mi dala rozhodne viac. To čo som našla vo filme bolo diametrálne odlišné. Samozrejme že do dvojhodinového filmu sa nedá vtesnať všetko to, čo je v knihe pekne rozpísané, no ale aj tak. Uznajte, že sa to dalo natočiť ďaleko lepšie. Síce musím vyzdvihnúť dobrý herecký výkon hlavnej hrdinky, ale nie len že dej neustále skákal z jedného času do druhého, až som sa v tom občas strácala, jej detstvo v Afrike bolo len mierne spomenuté. Rovnako aj návrat domov a stretnutie s matkou po mnohých rokoch - na čo som sa najviac tešila. Zato som mala možnosť sa asi 20 min. z celého filmu pozerať na to, ako z Afričanky robia modelku a fotia ju z každého uhla. To ďakujem, ale skôr si pozriem 3 oriešky pre Popolušku, ak mám chuť na rozprávku. Jednoducho si myslím, že podstatné bolo vynechané, namiesto toho tam bola kopa zbytočností. Táto téma si zaslúžila oveľa viac! ()

Skip 

všetky recenzie používateľa

Dokážu si představit, že kniha je velmi dobrá a zajímavá. Ale filmová adaptace se moc nepodařila. Nic moc herecké výkony a na zajímavosti dodala filmu až poslední čtvrtina, zhruba od chvíle, kdy vzpomíná na den, který jí změnil život. Jinak to byla obyčejnost o peripetiích imigrantky a ještě k tomu spousta kýče, např. když nastoupí do letadla a v dalším záběru vidíme letadlo vysoko na nebi, kamera sjede níž a tam se vzhůru dívá malý bratříček (brrr!!!) Je to škoda, protože námět tu byl velmi silný. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama