Reklama

Reklama

VOD (1)

Waris Dirie prežila svoje detstvo v nomádskej rodine v Somálsku, no na úteku pred núteným manželstvom s omnoho starším mužom sa napokon dostala až do Londýna, kde pracovala ako pomocná sila v reštaurácii rýchleho občerstvenia. Po tom, čo ju tam náhodne objavil známy módny fotograf, sa začala jej mimoriadne úspešná modelingová kariéra. Na jej vrchole otvorene prehovorila o traumatizujúcej ženskej obriezke, ktorej bola ako dieťa podrobená. Krátko nato sa rozhodla ukončiť modelingovú kariéru a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej praktike, dodnes mrzačiacej milióny žien. Jej autobiografická kniha Púštny svet sa stala svetovým bestsellerom. (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (311)

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Dobre natočená i obsadená, ale maximálne vypočítavá uplakaná citová vydieračka, ktorá sa ospravedlňuje poslednou štvrťhodinkou, o ktorú tu vlastne celú dobu išlo. Ináč pre mňa utrpenie sledovať, totálna neoriginalita, dve hodiny o tom že hlavná hrdinka je krásna (čo divák od začiatku vie) a že jej všetci ubližujú (čo divák od začiatku vie). ()

Makky 

všetky recenzie používateľa

Je to sila! Keď sa na to pozerám ako na film, ohodnotil by som to štyrmi hviezdami, pretože mám pocit, že by sa z toho dalo vyťažiť viac. Lenže keď sa na Púštny kvet pozerám z ľudského hľadiska, čo ten film vlastne predstavuje, čo samotná Waris Dirie dokázala a o čo vlastne ide, aj 5 hviezd je málo. Významné a prestížne ocenenia by mali dostávať takýto ľudia, a nie palestínsky terorista alebo americký prezident. ()

Reklama

Tayen 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film bude perlou ve filmovém klubu, např. na ČT2, ovšem ne v kině. Snímek je to skrz naskrz autobiografický a určený pro úzkou skupinu lidí. Příběh je o somálské "Popelce", která se z kmene udržujícího tradici dívčího obřezání dostane přes poušť až do Londýna a odtud na přehlídková mola a titulní strany prestižních časopisů. Ač je to vyprávění veskrz neuvěřitelné, je skutečné a svým způsobem optimistické, protože podává svědectví o tom, že lidská síla, vytrvalost a odvaha jsou těmi nástroji, které nám pomohou dosáhnout, čeho si zamaneme. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pojem Americký sen je všeobecne známy. Pojem Somálsky sen dáva do obehu kniha a film Púštny kvet. Ukazuje zázračný vzostup mladého dievčaťa od pastierky kôz niekde v somálskej pustatine až ku kariére svetovej top modelky. Súčasne približuje divákom barbarské praktiky ženskej obriezky. Životopisné filmy majú štandardnú schému, takže aj Púštny kvet prekvapuje iba tou obriezkou a pôvabom Liyi Kebede. Páčila sa mi aj celá pasáž jej prvých kontaktov so životom mimo veľvyslanectva v Londýne. Problém knihy aj filmu už identifikoval gudaulin. Európanov i Američanov príbeh zaujme i dojme, ale potom si uvedomia, že v tom veľa nenarobia. Toľko upratovačiek a modeliek nepotrebuje žiadna krajina. Mnohé majú dosť vlastných starostí s "neprispôsobivými", ktorí sa do upratovania nehrnú a na modeling nehodia. A do krajín, kde by bolo potrebné šíriť protiobriezkovú osvetu sa film ani kniha nedostane. ()

pufina 

všetky recenzie používateľa

Docela dobrý film, ale knižní verze je v mnohých ohledech jiná a milionkrát lepší. Téma ženské obřízky zůstalo, stejně jako problémy, které měla, když začínala s focením a s kariérou modelky. Ale co se týče dětství a pocitů, (kromě obřízky) tam z toho nebylo prakticky nic až na pár chabých záběrů. Film vyvolává spoustu pocitů, ale zkrátka nedovede vyvolat takové emoce jako kniha - proto nemůžu ohodnotit lépe, ač Liya Kebede se v mi v roli Waris moc líbila. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)

Reklama

Reklama