Reklama

Reklama

Raja 1918

  • Rusko Граница 1918 (viac)
Fínsko / Rusko, 2007, 114 min

Réžia:

Lauri Törhönen

Kamera:

Esa Vuorinen

Hrajú:

Martin Bahne, Minna Haapkylä, Tommi Korpela, Leonid Mozgovoj, Hannu-Pekka Björkman, Lauri Nurkse, Risto Kaskilahti, Orvo Björninen, Pauli Poranen (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Vojnová dráma Lauriho Törhönena odohrávajúca sa tesne po fínskej občianskej vojne v roku 1918. Kapitán von Munck, mladý vedec a úradník, je poslaný do dediny Rajajoki na hraniciach medzi novým nezávislým Fínskom a Ruskom pod kontrolou boľševikov, aby ustanovil poriadok, stanovil pravidlá a vyžadoval ich plnenie pod najvyššou hrozbou. Cestu mu však skríži žena, ktorej názory sa od tých jeho líšia. Historický film, v ktorom nechýba krviprelievanie, ponúkne rozuzlenie konfliktu. (Marek1991)

(viac)

Recenzie (21)

Cheeter 

všetky recenzie používateľa

Doře zpracovaná, podle mě věrně zachycuje dobu. Jediné, co bych snad vytkl je označení Sovětský svaz pro Rusko, na to bylo příliš brzy. Jinak jsem si to velmi užil. Dobře je vystižené, jak ke vzniku nové hranice docházelo, jak její vznik narušil sto let zaběhnutý systém, kdy hranice nebyla. Doba to byla obecně složitá a je krásně zobrazené, jak se lidé museli rozhodnout, na jaké straně vlastně chtějí být. A ještě dodám, že se mi velmi líbil závěr. ()

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Mladý kapitán dostane za úkol střežit novou finsko-ruskou hranici. Lidé na obou stranách však žádné hranice nechtěli, volně se v místě pohybovali stovky let. Tomu byl najednou konec. Navíc v Rusku vypukla bolševická revoluce a tisíce lidí si chtěli zachránit život za finskou hranicí. Kapitán von Munck je nejdříve velmi zanícený pro správnou věc a o úkolech z velitelství v Helsinkách nepochybuje. Poznává však život obyčejných lidí a najde si přátele na obou stranách hranic. Objeví se i láska a finská posádka ho pomalu začíná podezřívat a dělat mu naschvály. Čím dál více Munck poznává, jak špinavou věcí válka je. A čím dál víc i na vlastní kůži. Konec je velmi silný a celý film určitě stojí za shlédnutí. Souhlasím s cabadayem24. Na tohle současní čeští tvůrci nemají ani náhodou. ()

Reklama

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Historický film mapujúci prvé kroky budovania samostatného fínskeho štátu v roku 1918. Mladý dôstojník armády a šlachtic dostane za úlohu zabezpečiť ostrahu na novovzniknutej hranici medzi Fínskom a čerstvo vzniknutým boľševickým Ruskom. Demokracia a humanizmus sú však v týchto poľných podmienkach neznáme pojmy a tak sa ochrancovia hraníc musia uchýliť k násiliu proti utečencom a pašerákom, ktorý sa chcú dostať do Fínska. Zároveň sa neštítia ani popráv proti údajným narušiteľom. Páči sa mi, že Fíni dokážu otvorene rozoberať nie príliš veselé obdobie ich novodobej histórie a majú dostatok sebareflexie aby odsúdili zločiny, ktorých sa dopustili ich predkovia. ()

pabab 

všetky recenzie používateľa

Opäť raz Fíni milo prekvapili. Trochu zabudnutá historická téma, ukončenia personálnej unie s Ruskom. Po páde cára, kedy dochádza polarizácií Fínska... začína sa vývoj nezávislého Fínska a boj o jeho politické smerovanie. Krvavá doba plná rozporov , spracovaná tu veľmi dobre. Veľmi dobré herecké výkony, z ktorých upúta určite Leonid Mozgovoj, v tragickej úlohe ruského veliteľa, Doporučenie pre našich filmárov...... nie veľa hercov, jednoduché kulisy a hľa...bomba. Pre mňa 90%. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Povedzte "kyllä"..." Zaujímavý film z obdobia tesne po skončení občianskej vojny vo Fínsku, veľmi podobnej tej, ktorá sa odohrala v Rusku. Sme svedkami výstavby prvých hraníc, konkrétne medzi Fínskom a Ruskom. Hlavná postava je fínsky kapitán, ktorý to celé riadi a organizuje na pokyn velenia z víťaznej strany "Bielych". Sledujeme nielen jeho kariéru, vojenský život a každodenné starosti na hraničnom prechode, ale aj jeho cestu lásky k miestnej učiteľke, ktorá však názorovo stojí na úplne opačnej strane. Veľmi pútavé sú i scény rozhovorov a postupne narastajúce priateľstvo s majorom na opačnej-ruskej strane. O to silnejšie potom vyznieva jeho tragický osud, o ktorom som nemal najmenších pochybností. Film sám o sebe nikdy nebude lámať rekordy sledovanosti, ale výborne zapadá do kategórie takz. vzdelávacích filmov, ktoré výborne vyplňujú medzery o kapitolách v dejinách, o ktorých vieme málo a mnohí dokonca vôbec nič...80%. ()

Galéria (23)

Reklama

Reklama