Reklama

Reklama

Slepé lásky

Trailer

VOD (1)

Film o láske medzi nevidomými ľuďmi. Lásky sú jemné, lásky sú smiešne, lásky sú aj slepé... Nájsť si pravé miesto a šťastie vo svete je neraz ťažké pre ľudí vidiacich. O čo citlivejšia je táto cesta pre nevidomých. Ich pohľad je v mnohých veciach základný a čistý. A často veľmi vtipný. Ich pohľad odkrýva „nevidené dimenzie“ toho, čo vlastne šťastie znamená. Film zobrazuje štyroch nevidomých protagonistov, prostredníctvom ktorých spoznávame ich vlastné príbehy lásky:
1. Nevidomý učiteľ hudby Peter je človek plný svojráznej fantázie. Rád počúva dobrodružné rozhlasové hry, ktoré ho vťahujú do svojho rozprávkového sveta. Peter so svojou ženou žijú milý vzťah medzi stenami malého bytu. Práve tam sa odohrá ich malý, veľký príbeh.
2. Nevidomý Róm Miro sa zaľúbi do takmer nevidiaceho bieleho dievčaťa. V jeho príbehu spoznávame jeho neľahký boj za svoju veľkú lásku.
3. Nevidomá Elena túži mať dieťa. Príbeh predstavuje ponor do cítenia budúcej nevidomej matky. Prežívame s ňou radosť i strach a hlavne veľkú túžbu a silu mať dieťa a vychovať ho. Čakanie na dieťa prináša jemné situácie naplnené radosťou aj otázkami.
4. Nevidomá tínedžerka Zuzka sa pokúša nájsť svoju prvú lásku. Spoznáva ju cez internet. Skrýva však svoje tajomstvo, že nevidí. Téma života nevidomých ma zaujala predovšetkým z dôvodu nahliadnutia do tajomstva ich života. Narodenie človeka do „tmy“ vyvoláva vo mne mnohé otázky existencie týchto ľudí. Tá najhlavnejšia otázka je, kde pramení v ich živote šťastie. Ich svet je ochudobnený o videnie, ale možno je duchovnejší... možno práve oni nachádzajú tú pravú podstatu šťastia. Nájsť si pravé miesto a šťastie vo svete je neraz ťažké pre nás vidiacich, o čo citlivejšia je táto cesta pre ľudí nevidomých. Ich život je v mnohých veciach základný a čistý. A často veľmi vtipný. Ich pohľad odkrýva „nevidené dimenzie“ toho, čo vlastne šťastie znamená. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (77)

hous.enka 

všetky recenzie používateľa

Dokument o tom, že i když je láska občas slepá, přesto je to jeden z nejsilnějších citů. Ať už jde o lásku k partnerovi, k vysněnému princi nebo lásku mateřskou. Nejvíc se mi líbil první příběh Petera, který hraje na piano. Ta jeho exkurze do podmořského světa - páni, to jsem nečekala a byla jsem nadšená a dávám za Petera hvězdu navíc. "Zbytkem filmu" už jsem proto byla poněkud zklamaná, protože nic tak originálního už nepřinášel. A to je škoda, prootže i v dalších příbězích byla spousta skvělých postřehů. Nejsilnější mi přišel asi příběh Eleny a jejího miminka (v kině, na bruslích) a hlavně poslední příběh - ten Zuzanin. To, jak hledá prince, který ji uvidí takovou, jaká se vidí sama. Příběhy jsou sice zajímavé, ale jako celek fungují dost špatně. Sjednocuje je sice láska, ale chybí tomu všemu šťáva. ()

Nathalie 

všetky recenzie používateľa

70%....Asi by sem patřil jakýsi vzletně zasněný komentář o tom, jak se láska nedívá vyhaslýma očima, ale rozpáleným srdcem, jak tápání v šeru po teplé lidské dlani není vyhrazeno slepým lidem, jak Juraj Lehotský natočil na scénář pana Života univerzální pocitovou mozaiku. Jenže stejně jako neumím (a nechci) definovat pojmy láska a milovat, nedokážu vystihnout, čím je tahle voayuerská sonda o podobách vyšších citů zvláštní. Možná ničím. Možná právě v tom je její obyčejné kouzlo. Ale mnohokrát mě během sledování zaskočil provinilý pocit, že bych se neměla dívat. Že láska před oko kamery nepatří. A tenhle pocit ve mně žádná hollywoodská romance nikdy nevzbudila. P.S. Ten psychedelický předfilm doporučuji MINOUT. ()

Reklama

wipeout 

všetky recenzie používateľa

To, že dokumentaristika bola jednou z mála ostrovčekov tvorivosti v inak finančne a podporou zo strany verejnosti a inštitúcii poddimenzovanej slovenskej filmovej tvorby, svedčia výnimočné diela z 90 rokov a ich úspechy na medzinárodnej festivalovej scéne(napriek ignorácii zo strany STV a Slovenských distribučných kanálov). O tradícii dokumentu svedčí aj toto veľmi špecifické a nielen na Slovenské pomery originálne dielo o nevidiacich pre nevidiacich(plánuje sa vydanie špeciálneho DVD, ktoré bude obsahovať i audiostopu pre nich) ako aj tých so zrakom ochotných vidieť krásu a načerpať z nej silu a pochopenie. K zážitku určite prispel aj fakt, že samotný režisér i scenárista merali cestu do kina spolu s nami divákmi a následne zaujímavo dotvorili mozaiku zážitku svojimi postrehmi a odpoveďami na otázky. A im patrí aj vďaka, za ľudské a srdečné spracovanie témy, ktorá patrí k bežne ignorovaným a tabuizovaným. ()

Triple H 

všetky recenzie používateľa

Nie každý segment je rovnako zaujímavý, ale čím dlhšie film trvá, tým som mal pocit, že je režijne pevnejší a zovretejší. Vrcholom je pre mňa jednoznačne slepý pár, ktorým sa narodí vidiaci synček. Scéna v kine bola naozaj dojímavá. Určité časti pôsobili inscenovane (diskotéka) - dokument sa ale nesnaží pôsobiť neštylizovane, čiže výsledný dojem to nekazí. Dobrý nápad a dobre zrealizovaný. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Štyri veľmi zaujímavé príbehy, z ktorých každý je zameraný na inú etapu prejavov vzájomných citov lásky nevidomých ľudí, z rôznych spoločenských vrstiev, rôzneho veku, i pohlaví. Od prozaického, vyrovnaného Petrovho vzťahu, cez bojovanie sympatického Róma Mira o lásku svojej vytúženej ne-Rómky a o odstránenie predsudkov jej rodiny voči nemu, až po túžbu nevidomého manželského páru po zdravom dieťati a možnosti vychovávať ho bez pomoci iných. Nesmie chýbať ani pokus mladej teenagerky Zuzky o nájdenie si svojej vysnívanej prvej lásky. Slovné spojenie "láska je slepá" v tomto snímku naberá v tom najpozitívnejšom zmysle nové hodnoty. Venovať hodinku z neobyčajného dňa tomuto neobyčajnému filmu sa určite oplatí. 80%. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (6)

  • Hlavná postava z prvého príbehu Peter sa vynorí z vody a chvíľu nato si zapáli bez problémov celkom suchú cigaretu. (BathoryMan)
  • Na národných filmových cenách Slnko v sieti 2010 uspeli tvorcovia v kategóriách:
    Najlepší dokumentárny film: réžia Juraj Lehotský
    Najlepšia filmová réžia: Juraj Lehotský
    Najlepší filmový scenár: Juraj Lehotský, Marek Leščák
    Najlepší filmový strih: František Krähenbiel
    Najlepší filmový zvuk: František Krähenbiel (Wargoo)

Reklama

Reklama