Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za doprovodu vyprávača Martina Sheena je nám priblížený krátky život nezabudnuteľnej hviezdy Hollywoodu v podobe Jamesa Deana. Dokument nám postupne ukáže Deanové začiatky v podobe malých vystúpení či už v hraných filmoch alebo seriáloch aby nám priblížil ako rýchlo sa dokázal v mladom veku herec presadiť, popri tom sa nezabudne na jeho hlavnú záľubu a to pretekanie na rýchlych autách či jazdenie na motorkách, čo mu okrem výhier na pretekárskych podujatiach prinieslo neraz aj náhodné strety s vplyvnými ľuďmi showbiznisu, či osobným fotografom Marlona Brando. Roky plynuli a Dean sa stal hviezdou nielen v seriáloch ale i na divadelných doskách, vždy bol sám sebou takže nenechal sa ovládať druhými a tak vďaka svojmu šarmu sa dostal na konkurz filmu Na východ od raja, kde sa objavil na kamerových skúškach spolu s Paul Newmanon, ten mal hrať jeho brata ale nakoniec úlohu nedostal. S Deana sa rázom po filme stal uznávaný herec vďaka výbornej kritike a cestu k ďalším veľkým projektom si naplno otvoril vďaka filmu Rebel bez príčiny, popri tom ako dokončoval pôsobenie pri veľkoprodukcii Gigant sa rysovala od spoločnosti Warner Bros. zmluva na 10filmov v rekordnom kontrakte $100.000 za film ale k tomuto podpisu zmluvy sa pre tragické udalosti už nedostalo.

James Dean: Forever Young je k videniu na špeciálnej 8diskovej DVD edícii James Dean Collection, dokument obsahuje České titulky. (T2)

(viac)

Recenzie (7)

Hwaelos 

všetky recenzie používateľa

Věčně mladý má tu nevýhodu, že klame tělem a klouže po povrchu. Název dokumentu láká na to, že se něco dozvíme o Jamesi Deanovi, jakožto osobnosti. V tomto ohledu je dokument úplně mimo. Mapuje život fascinujícího herce coby historiografickou studii. Takřka úplně pomíjí to nejzajímavější - kým Dean opravdu byl. Zda byl homosexuál (jak se povídá), jak přišel ke Stanislawského metodě a co si o něm mysleli jeho herečtí kolegové. Na druhou stranu, nahlédnutí do všech jeho hereckých štěků před tím, než začal hrát hlavní role má velikou hodnotu pro člověka, kterého Deanova kariéra opravdu zajímá. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

James Dean: Forever Young sa my dostalo do rúk vďaka špeciálnej 8diskovej DVD edícii James Dean Collection. V dokumente je vypovedané o jednej z najväčších legiend Hollywoodu s nešťastným tragickým koncom, keď za svoje krátke pôsobenie stihol James Dean hrať len v 3 celovečerných filmoch ako Na východ od raja - Rebel bez príčiny - Gigant a práve týmito počinmi si dokázal vydobyť štatút večnej legendy. ()

Reklama

Roman Albach 

všetky recenzie používateľa

Z mého pohledu příliš filmografický dokument. Pro velké fanoušky Jamese Deana to asi problém nebude, určitě oceňují ukázky z málo známé televizní tvorby Jimmiho, která není běžně dostupná. To může být velké plus, na druhou stranu i velké mínus, protože dokument se soustředí především na tyto ukázky. O Jamesovi Deanovi, o jeho životě, poměrně složité povaze, osobnosti, vztacích se dovíme mininum. A to bylo pro mě zklamání. ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Život Jamese Deana v kompilaci spousty jeho rolí, včetně těch méně známých a menších televizních, což je asi také hlavní devizou (ač místy nemá spád) téhle velmi věcné dokumentace. Výpravnější to začne být až v druhé půlce s příchodem do Hollywoodu, k zajímavému doplnění si obrázku určitě doporučuji TV film s Jamesem Francem. Mně už teď zbývá pouze GIANT. No a opět jsem si zasteskl, co všechno nás mohlo čekat nebýt té předčasné smrti, ale na druhou stranu... mladík navždy :) "Dream as if you’ll live forever..." ()

Zaujímavosti (3)

  • Len niekoľko dní pred osudnou tragédiu práve James Dean upozorňoval mládež v televíznom programe na bezpečnú jazdu a popri tom ešte zdôrazňoval, že jazdí rýchlo jedine na závodných tratiach. (T2)
  • Spoločnosť Warner Bros. chcela s Jamesom Deanom po úspechu filmu Rebel bez príčiny podpísať kontrakt na ďalších 10 filmov v rekordnej hodnote $100.000 za film, ale k tomuto podpisu zmluvy sa pre tragické udalosti už nedostalo. (T2)
  • Potom, ako James Dean na jedných pretekoch videl závodné auto Porsche Spyder, sa stalo jeho snom. Nakoniec ho aj získal a práve jazda na tomto aute sa mu stala osudnou. (T2)

Reklama

Reklama