Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1831 prepuklo na Slovensku povstanie, zapríčinené útlakom, hladom a vykorisťovaním, ale aj správami o trávení obyvateľstva. V tomto období sa na východnom Slovensku šírila cholerová epidémia a zdravotnícke opatrenia vrchnosti, väčšinou neúspešné, boli nevzdelanými a utlačovanými poddanými interpretované ako vražedné úklady panstva, ktoré sa chcelo zbaviť nespokojného ľudu. Roľníci sa preto vzbúrili, povstanie však nemalo jednotné velenie a čoskoro bolo vojenským zásahom kruto potlačené... (STV)

(viac)

Recenzie (14)

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Velmi zajímavé sociální drama je až po okraj narvané herci zvučných jmen. Revolučně smýšlející hraběnka, která ráda preluduje Marseillaisu, je snad nejvýraznější postavou v podání skvělé Květy Fialové, která se nezdráhá mluvit slovensky. Mistrík je okouzlující Husův nástupce, jen neskoná na hranici, ale kulkou. Dočolomanský se stal přesvědčivým vůdcem povstalců a Kukura zbabělým zrádcem. Zamutovský pán v podání Müllera je silný, nebojácný i krutý. Výprava sice připomíná velmi skromnou televizní inscenaci, ale herecké výkony patří na to největší plátno. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Zemplínske povstanie nemalo dlhé trvanie, ale aspoň páni zemani okúsili pocit na dereši. Slovenská herecká elita sa veľmi slušne zhostila tohto historického filmu a výprava nezabudla na žiadny detail. Historické detaily neriešim, lebo to bola slušná zábava, nechýbal humor, stredoveká akcia ani neporaziteľný zbojník Dočolomanský, ktorý začuje výkriky na kilometre. –––– Žrať pečený zemiak a havranie vajcia, už z toho začnem pomaly krákať! ()

Reklama

Rathalos 

všetky recenzie používateľa

Vyborna ceskoslovenska historicka drama podla skutocnych udalosti s excelentnym hereckym obsadenim,temna atmosfera,vzbura,hladomor,vykoristovanie,cholera,bitky,popravy,nutena praca a tak dalej,vsetko bolo na vtedajsie filmove pomery uctihodne zobrazene,mne sa tento film velmi ratal,skvela praca...:-) ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Celkom príjemné prekvapenie...historická dráma na báze skutočných udalostí, ktoré sa udiali na východnom Slovensku v 19. storočí poteší nielen zvolenou témou, ale aj spracovaním, výpravou, mnohými akčnými sekvenciami (súboje síce so zahraničnou konkurenciou tej doby neobstoja, ale hlavné je, že tam sú) a známymi tvárami, ktoré odviedli kus poctivej hereckej "roboty". Po celú dobu sa niečo deje, nechýbajú intrigy, podliactva, hrdinské slová i slová o česti. V pár málo okamihoch sa vyskytnú aj humorné scény, ktoré sú vkusné. Nechýba dobrodružný prvok (hory, lesy), i ten dramatický, ktorý si samozrejme zvolená téma žiada, ale fajn, že je bez pátosu. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Až doteraz som nikdy v TV nemal šťastie na tento film s absolútne skvelým hereckým obsadením. Dočolomanský je tu obsadený do veľmi podobnej vodcovskej úlohy ako v Nočných jazdcoch, ale absolútne skvelý je Vlado Muller v jeho asi druhej najlepšej úlohe po Signum Laudis. Zradca s podobizňou J. Kukuru je poloha, ktorá mu sedí a zlatý klinec je úloha richtára v podaní J. Vašeka, ktorý každú chvíľu stojí na inej strane. Scéna bičovania V. Mullera na dereši je absolútny vrchol a ja som sa skvele bavil. Bitkárske scény medzi hlavnými predstaviteľmi sú na dnešné pomery už trošku trápne, ale to je problém všetkých starších československých filmov. Trošku temnejšia atmosféra v scénach s cholerou, realistickejšie bitkárske scény, pár davových scén na spomínanú 8-tisícovú vzburu sedliakov v okolí Trebišova a film by bol slovenskou filmovou legendou. Každý kto má v topke československých filmov Nočných jazdcov a "Kurucov" nevidel, mal by to v najbližšej dobe napraviť. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (2)

  • Film sa natáčal v nasledovných lokalitách: hrad Branč, Soločnica, Stupava, Rusovce, Lančár, Slatinské Lazy, Jur pri Bratislave, Doergicze, Zalaegerszeg. (dyfur)

Reklama

Reklama