Reklama

Reklama

Darca

  • Česko Dárce (viac)
Trailer 3

Jonas vyrastá v idylickom svete, kde existuje len šťastie. Ľudia nepoznajú utrpenie, vojny, násilie, strach ani bolesť. Základom sveta je jednotvárnosť - rovnaké domy, rovnaké oblečenie, rovnaké rodiny. Na okraji spoločenstva žije jediný držiteľ a strážca všetkých pravdivých spomienok ľudstva - Darca. Jeho prostredníctvom Jonas získava to, čo nikto iný nesmie vedieť - pravdu o skutočnom živote a skúsenosti predchádzajúcich generácií. Jonas začína chápať, že jeho spoločenstvo žije v ilúzii dostatku a bezpečia za cenu absencie citov a možnosti voľby. Ľudia necítia emócie, lásku, vášeň, priateľstvo, nevnímajú farby. Pocit harmónie je vytváraný umelo. Jonas objavuje najtemnejšie stránky utopického sveta. Každý v spoločenstve je pomocou každodenných injekcií zbavovaný všetkých zlých spomienok a zážitkov. Ich svet je podvod, denne zaplatený smrťou nepohodlných ľudí, v prospech riadenej existencie. Tvárou v tvár tejto skutočnosti Jonas už nedokáže žiť ako predtým. Čelí ťažkému rozhodnutiu, ktoré ovplyvní nielen jeho vlastnú existenciu, ale aj budúcnosť celého sveta. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (18)

  • V knihe nie je prvou farbou, ktorú Jonas uvidí zelená farba stromov ani modrá oblohy, ale červené jablko, ktoré pre neho odtrhla Asher. (beso74)
  • Počas slávnostnej premiéry tohto filmu obdržal Jeff Bridges  správu, že jeho priateľ, herec Robin Williams spáchal samovraždu. Zo záberov, natočených pri interview na červenom koberci je zreteľne vidieť, ako sa herec neúspešne pokúša ukryť svoju bolesť. (beso74)
  • Aj keď postava Meryl Streep dostala vo filme veľký priestor, v románe bola úplne okrajová. (beso74)
  • Jonasov (Brenton Thwaites) vek bol zmenený z 12 rokov na 16, a to kvôli intímnejšiemu vzťahu hlavných protagonistov, než bolo popisované v knihe. (figliar)
  • Pilulky, ktoré členovia komunity berú každé ráno, boli zmenené na injekcie. (figliar)
  • Jedním z hlavních důvodů, proč Alexander Skarsgård přijal nabídku, byl ten, že si zahraje s Meryl Streep. Teprve až na place se dozvěděl, že Streep ve filmu působí jako hologram a své scény natáčí zcela na jiné lokaci než zbytek filmového štábu. (jezurka42)
  • Film měl premiéru přesně dvacet let od vydání jeho knižní předlohy. (jezurka42)
  • Tento film je na motivy první knihy "The Giver " z roku 1993, ze čtyřdílné série "The Giver Quartet". Další knihy vyšly se značným odstupem a jmenují se: "Cathering Blue" (2000), "Messenger" (2004), "Son" (2012). (Martrix)
  • Jeff Bridges si přál zfilmování futuristického románu několik let, ale setkal se s překážkami studia Warner Bros., které zakoupilo práva v roce 2007. Práva poté skončila u Weinstein Company a Walden Media. Původní představa Bridgese byla ta, že Dárce ztvární jeho otec Lloyd Bridges. (Kmotr76)
  • Roli malého Gabriela hrály ve filmu čtyři různé děti, jedno pro Gabriela ve 3 měsících, jedno pro Gabriela v 6 měsících a dvojčata hrála Gabriela ve 12 měsicích. (vanityfair)
  • Natáčení začalo v říjnu 2013 v Kapském Městě a Johannesburgu v JAR. (Zdroj: en.wikipedia.org) (Kmotr76)
  • Nelson Mandela zemřel během natáčení a záběry s ním byly použity jako památka na jeho osobu. (Geriel)
  • Role Rosmary byla nabídnuta Taylor Swift týden po jejím koncertě v Los Angeles. Celý filmový štáb byl totiž v publiku, o čemž neměla Swift sebemenší tušení. (jezurka42)

Súvisiace novinky

Dárce a Piráti z Karibiku

Dárce a Piráti z Karibiku

22.11.2014

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali miliardu dolarů, zároveň se ale dočkali tak tristního přijetí, že u Disneyho s pátým dílem nepospíchají. Scénář byl sice hotový už v roce 2011, producent Jerry… (viac)

Reklama

Reklama