Reklama

Reklama

Perníkový tatko

(seriál)
  • Česko Perníkový táta (viac)
Trailer 3
USA, (2008–2013), 49 h 16 min (Minutáž: 43–58 min)

Tvorcovia:

Vince Gilligan

Hudba:

Dave Porter

Hrajú:

Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Giancarlo Esposito, Jesse Plemons (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(62)

V kompletní druhé sezóně seriálu Perníkový táta Waltovi (dvojnásobný držitel Ceny Emmy® Bryan Cranston) a Jessemu (Aaron Paul) vše přerůstá přes hlavu. Jejich podnikání dosahuje nových rozměrů a oba zažívají, co všechno obnáší obchodování s drogami. Proslulý modrý amfetamin z nich udělal boháče, ale pro Walta je stále složitější skrývat pravdu před svou manželkou Skyler (Anna Gunn), synem Walterem juniorem (RJ Mitte) a švagrem Hankem (Dean Norris), protidrogovým agentem. Ze všech sil se snaží udržet svůj život pod kontrolou, musí se ale potýkat s brutálními drogovými dealery, stále odtažitější ženou a synem, blížícím se narozením dcery a drogově závislým obchodním partnerem – a při tom všem navíc bojovat s rakovinou plic v konečném stádiu. Za kamerou Perníkového táty: Kompletní druhé sezóny stál Michael Slovis, střihu se ujala držitelka Ceny Emmy® Lynne Willingham, A.C.E. Výkonnými producenty byli Vince Gilligan a Mark Johnson. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (68)

Perníkový tatko (2008) 

Breaking Bad považujem za celkom slušne drsnú kritiku celého amerického spoločenského systému. Áno, ani to Mexiko nevychádza z toho všetkého ako raj na zemi, ale nástup globálnej ekonomickej krízy, neskoršie zdravotnícke reformy a všetko okolo len nahráva šikovným ľuďom ako Walt vyťažiť z nedostatkov systému maximum pre rodinu, čiže pre tých, pre ktorých nedokáže dostatok urobiť štát. Tak a teraz konkrétnejšie...forma a obsah v tomto seriáli dokonale splývajú, tvorcovia vedia, že súčasným divákom nestačí konvenčný spôsob snímania alebo strihu a takto obsahovo odvážny seriál musí ísť v tomto smere do maxima. Ale čo je najdôležitejšie, nikto si tu z nás nerobil srandu, všetko je premyslené do posledného detailu, čo sa začne to sa aj dokončí, tvorcovia sú proste ako Walt, možno ho písali na svoj obraz. Len mu teda pridali do vienka nejaké to ambivalentno... ()

Season 1 (2008) (S01) 

Podľa ohlasov som čakal skutočne veľa a nakoniec som to aj dostal. V podstate nemám žiadne výhrady, len som sa asi ešte dostatočne neaklimatizoval na to, aby som mohol dať plný počet. Pričom násobilka opäť nefunguje, 6x80% + 1x100% sú zhruba celkových 90%. Seriál ale graduje výborne, udržiava si vyvážený pomer medzi osobným a profesným životom, pričom tieto dve sféry tu sú dosť na seba naviazané. ()

Pilotní díl (2008) (S01E01) 

Tak zatiaľ nie je príliš čo hodnotiť, tvorcovia nám už ale v prvých desiatkách minút dali pocítiť, kde bude, ako hovoria slovenskí športoví komentátori, ich sila. Proste že sa s ničím nebudú nikdy srať. Keďže sa k seriálu dostávam až po dlhom čase od uvedenia a sprevádza ho taká povesť aká ho sprevádza, tak sa asi vážne niet čo obávať nejakých neskorších sklamaní z potenciálu, ktorý nám ukázal prvý diel. ()

Kočka v pytli... (2008) (S01E02) 

Áno, väčšina divákov sa pri druhom diely pristihne pritom, že nedávali kedysi dávno či nedávno pozor na hodinách chémie a návody v Pulp fiction na zbavenie sa mŕtvoly nie sú práve najpraktickejšie, veď človek nikdy nevie, čo ho čaká...čierny humor funguje stopercentne, len mi trochu všetci zúčastnení prišli tak trochu (mo)mentálne mimo logického myslenia. Ale to už pri podobných situáciách tak býva... ()

... a pytel je v řece (2008) (S01E03) 

Táto časť by sa kľudne mohla volať Štokholmský syndróm, ale tvorcovia sú menej spoileroidní ako ja. V postate seriál pokračuje v nastavenom trende a najväčší problém, nastolený na začiatku, je konečne, aspoň z môjho pohľadu, vyriešený a môžeme sa tešiť na ďalšie dejové línie. Z tohto hľadiska ma do budúcnosti bude zaujímať, ako dlho sa budú riešiť jednotlivé čiastkové zápletky. ()

Muž s rakovinou (2008) (S01E04) 

Niekto to bude vnímať ako zastavenie na mieste oproti dejom nabúchaným trom prvým dielom, ale práve táto civilnosť a absencia cool čiernohumorných scénok (nič proti nim) ukazujú, že Breaking bad je výborne premyslený na všetkých svojich úrovniach. Mňa tak Muž s rakovinou po relatívnej uzavretosti akéhosi naratívneho celku, skladajúceho sa práve z prvých troch dielov, potešil. ()

Šedá hmota (2008) (S01E05) 

Liečiť sa či neliečiť, to je otázka tohto dielu. Málo divácky atraktívne a príliš tuctové? No ono sa ten Walt ale musí nejako rozhodnúť. Odpovedi sa na konci dočkáte. Aj toho, čo bude nasledovať. ()

Prázdné ruce (2008) (S01E06) 

Holá hlava, Tuco a ortuť tomu dodali tie pravé gule, ktoré možno postrádali odporcovia predchádzajúcich dvoch epizód. ()

Mělo by to být bez násilí (2008) (S01E07) 

Je tu všetko, čo sme chceli vidieť a možno aj niečo navyše. Len to nemá tú gradáciu, ako epizóda č.6. Som rád, že ak tvorcovia niečo na prvý pohľad bezvýznamné zobrazia v seriáli, tak sa k tomu neskôr vrátia a dodajú celej situácii nový význam. Viď kradnutie švagrinej. Mne to dáva len jediný výsledok a to ten, že tu nie sú žiadne scény zbytočné, že tento seriál nemá vatu. Dúfam, že sa mi to bude potvrdzovať aj naďalej. ()

Season 2 (2009) (S02) 

Viac dielov ohodnotených menším ako plným počtom, napriek tomu a možno aj práve preto je celá séria takmer stopercentná. Od tej prvej scenáristi aj herci prešli značným vývojom a držia opraty seriálu viac v rukách. Stále tu nehraje vždy logika čistú hru, Skylar nenapadne napríklad zavolať Waltovi, či došiel v poriadku k matke atp., čiže nemôžem povedať, že sa tu všetko drží v uveriteľných vodách skutočného života, ale máme tu aj chlapíka z ľudu v netradičnej situácii, takže to zase až tak nevadí. Každopádne veľké očakávania od tretej série sú úplne na mieste. ()

Seven Thirty-Seven (2009) (S02E01) 

Po prvej epizóde mám pocit, že výborná prvá séria je iba takým chutným predjedlom pred tým, čo nás čaká. Nechcem to ale zbytočne zakríknuť. Ubudlo možno trochu toho cool humoru a začína to vážnieť, ale to tiež môže byť iba dočasný jav. Každopádne kto si po 737 do piatich minút nepustí s napätím ďalšiu časť, tomu seriál nesadol a mal by to vzdať. ()

Na rožni (2009) (S02E02) 

Kto by povedal, že si niektorý z dielov o päťdesiatnikovi umierajúcemu na raka a vyrábajúcemu drogy ukradne pre seba nehybný a nemý dedo na vozíčku. Napätie vyšpikované do maxima od začiatku do konca s niekoľkými nečakanými dejovými zvratmi. ()

Bodnutí mrtvé včely (2009) (S02E03) 

Mierne vydýchnutie oproti zbesilému štartu, ale pre udržanie nejakého rytmu série to asi bola nevyhnutnosť. Stále však dejovo nabúchanejšie, ako "udržovacie" diely série prvej. Čakal som uzatvorenie týchto problémov v Mexiku, ale sme zase v starých dobrých, bezpečných štátoch. Haha... ()

Na dně (2009) (S02E04) 

Na dne sa radí k tej polovici častí seriálu, ktorá sa zaoberá viac osobným životom protagonistov a je tak viac psychologická, ako dramatická, či dejová. Pre niekoho sú práve toto vrcholy seriálu, pre druhého tie slabšie. Ale oba typy by bez seba existovať nemohli. Slabší rozjazd dielu ale vynahradí jeho druhá polovica, kedy sú už vážne všetci úplne na dne a začnú sa aj podľa toho chovať. Rupnú im totiž nervy... ()

Ztratné (2009) (S02E05) 

V atmosfére a štýle predchádzajúcich dvoch dielov, myslené v dobrom aj v tom horšom. Ale tie pozitíva stále prevládajú a veci sa posúvajú vpred. ()

Schovávaná (2009) (S02E06) 

Názov seriálu možno práve v tejto epizóde dostáva tie skutočné kontúry, pričom všetko je stále podávané po menších dávkach, aby jedno fuck you pôsobilo ako facka nielen tomu, komu je v seriáli adresovaná, ale aj smerom k divákom. Pritom to stále Walt myslí dobre, že...len kde je tá skurvená hranica? No v doupěti feťákov opäť dostáva solídny priestor čierny humor, čo sa vôbec nevylučuje s tým, že nás bude poriadne mraziť a čaká nás aj nejaká tá morálna bodka. ()

Černá a modrá (2009) (S02E07) 

Komu v tomto seriáli chýbal morský ježko, korytnačka a Danny Trejo (a je to ešte všelijako vynaliezavo skombinované) tak sa konečne dočkal. ()

Radši volejte Saula (2009) (S02E08) 

Možno najlepšie napísaný diel doterajšej histórie seriálu. Nesmierne vtipný a zároveň veľmi chytrý. Ako samotný Saul. V ôsmom dieli tak tvorcovia prišli s niečím novým a nečakaným, komu by teda napríklad doterajší vývin prišiel tak nejako predvídateľný. Ako keby to nerežíroval McDonough, ale niekto z bratov McDonaghových. ()

4 dny volna (2009) (S02E09) 

Prečo tí dvaja idioti z púšte nezavolali radšej Saulovi? ()

Je to za námi (2009) (S02E10) 

Jedna z tých slabších epizód, ale kvôli dvom momentom, totiž úvodu a záveru, nemôžem dať nižšie hodnotenie. Ono aj to kutilstvo Walta má svoje čaro, trable s frajerkou ale sú už tak trochu zbytočná vata a vyplňovanie stopáže, najmä ak sa na konci všetko vyrieši. Chcelo by to už ale opäť poriadnu konfrontáciu s nejakým protívníkom a záverečná scéna niečo podobné sľubuje. Taký menší vietor pred búrkou. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

20.11.2022

Až třetina fanoušků Marvelu cítí únavu z konstantního přílivu nového obsahu do kin a na streamovací službu Disney+. Spolu s tím ale většina fanoušků rovněž zhlédne každý Marvel projekt, který vznikne… (viac)

Reklama

Reklama